В мережі поширюють фейк про те, що вакциновані діти хворіють більше, ніж невакциновані

В мережі поширюють фейк про те, що вакциновані діти хворіють більше, ніж невакциновані

18:01,
19 Квітня 2021
1438

В мережі поширюють фейк про те, що вакциновані діти хворіють більше, ніж невакциновані

18:01,
19 Квітня 2021
1438
В мережі поширюють фейк про те, що вакциновані діти хворіють більше, ніж невакциновані
В мережі поширюють фейк про те, що вакциновані діти хворіють більше, ніж невакциновані
Автори:
У фейкових повідомленнях стверджують, що про це вказують дані американських досліджень.

У соціальних мережах ширять повідомлення про те, що за даними американських досліджень, вакциновані діти хворіють частіше, ніж невакциновані. Однак ця інформація — неправдива, пише VoxCheck.

У поширеному дослідженні йдеться, що батьки вакцинованих дітей частіше зверталися за медичною допомогою через астму, аутоімунні розлади, синдром гіперактивності та нестачі уваги, анемію, респіраторні інфекції та інші. 

«Це дослідження було опубліковане у 2020 році у виданні “Міжнародний журнал екологічних досліджень та охорони здоров’я” (International Journal of Environmental Research and Public Health). Його автори Джеймс Лайонс-Вайлер та Пол Томас вивчили рахунки та медичні записи 3324 пацієнтів із клініки “Інтегративна педіатрія”, якою керував Томас. І зробили висновок, що вакциновані діти хворіють частіше, — пише VoxCheck. — Однак дослідники припустилися низки помилок у методології, тому висновки цього дослідження сумнівні, пояснює видання Health FeedbackHealth Feedback — це всесвітня мережа вчених, які аналізують публікації в медичних виданнях. Це проєкт неприбуткової організації Science Feedback, який щорічно сертифікується Міжнародною мережею перевірки фактів (IFCN)».

Фактчекери додають, що із 3324 учасників дослідження 2763 отримали від однієї до 40 вакцин. Автори порівняли дані вакцинованих та невакцинованих дітей на основі нової метрики, створеної для дослідження. Вони назвали її відносною частотою візитів до лікаря (з англ. RIOV — Relative Incidence of Office Visits). 

«Девід Горський, професор хірургії Університету Уейна та редактор видання Science-Based Medicine, пояснив, у чому полягає проблема використання метрики RIOV, яка відображає загальну кількість рахунків, які у лікарні виставили певній групі дітей — вакцинованих та невакцинованих. Відтак RIOV, на думку авторів, нібито відображає рівень захворюваності у кожній із цих груп населення, тобто загалом усіх вакцинованих та не вакцинованих дітей. Але автори не довели, що метрика RIOV справді якось співвідноситься з рівнем захворюваності. Особливо якщо розглядати просто рахунки, які лікарня виставляла пацієнтам. Якщо дослідники використовують нову метрику, вони повинні продемонструвати її дієвість. Тільки тоді можна говорити про достовірність результатів», — додає VoxCheck.

Фактчекери наголошують, що низка досліджень, у яких порівнювали рівень розвитку та захворюваності вакцинованих та невакцинованих дітей, не виявили жодних негативних наслідків вакцинації.

Нагадаємо, раніше в інтернеті поширювали повідомлення про те, що на сайті канадського уряду з’явилася інформація про наявність чіпів у вакцинах проти коронавірусу. Однак це — фейк.

Фото: unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду