Небезпечний Likee: які загрози несе популярна серед підлітків соцмережа

Небезпечний Likee: які загрози несе популярна серед підлітків соцмережа

10:00,
12 Травня 2020
28882

Небезпечний Likee: які загрози несе популярна серед підлітків соцмережа

10:00,
12 Травня 2020
28882
Небезпечний Likee: які загрози несе популярна серед підлітків соцмережа
Небезпечний Likee: які загрози несе популярна серед підлітків соцмережа
У соцмережі Likee підлітки обговорюють суїцид, привертають увагу педофілів і постять відео людей, зняті без їхнього дозволу.

Спілкування у форматі відео

У вересні 2019 року додаток TikTok посів перше місце за кількістю завантажень в App Store і Google Play. Ця соціальна мережа «заточена» під розважальний контент: створення вірусних флешмобів, запис коротких відео, стріми. Найголовніша ідея TikTok — передача емоцій за допомогою відео. Основна аудиторія в цьому додатку — молодь. Вони підписуються як на один одного, так і на акаунти знаменитостей: блогерів, музикантів, артистів тощо.

Згодом виявилося, що TikTok «обходить» негативний контент: платформа може блокувати відео з негарними, бідними людьми, також — пости, у яких критикується китайська влада.

Цей додаток — не єдиний популярний відеосервіс серед молоді. Формат історій (сторіс) та коротких відео уже давно лідирує серед типів контенту в соціальних мережах з кількох причин. По-перше, відео записати швидше і простіше, ніж створити текст. По-друге, відеоформат створює ілюзію персоналізованого спілкування: так користувачі ніби здаються ближчими один до одного. Цю опцію, до речі, перед виборами у 2019 році активно використовував у комунікаціях зі своїми виборцями тоді ще майбутній президент України Володимир Зеленський: він записував відеозвернення у форматі сторіс та викладав у соцмережах, уникаючи, натомість, спілкування зі ЗМІ та офіційних заяв.

Проте, якщо раніше найбільш популярним у цьому плані був Instagram, сьогодні, коли його популярність дуже зросла серед людей різного віку та соціального статусу, підлітки шукають для себе більш «камерні» майданчики для спілкування один з одним. Такі, де серед підписників імовірність «зустріти» вчительку, маму чи дорослу сусідку дорівнює, фактично, нулю.

Небезпека від Likee

Один із таких додатків — Likee. Він з’явився у 2017 році та спочатку мав назву Like.video. Розробники софту — компанія BIGO Technology, головний офіс якої розташований у Сінгапурі.

По суті, Likee — це два в одному: і соціальна мережа, і відеоредактор, що дозволяє записувати та редагувати короткі відео, проставляти хештеги та змагатися за рейтинг, заробляючи певні бонуси: «боби» та «діаманти» за старання. Прикрасити відео можна різноманітними фільтрами та масками.

«Її формат ідеально підходить для того, щоби діти могли шарити відосики, де вони танцюють і скаржаться на вчителів», — написала про цю соціальну мережу на своїй фейсбук-сторінці редакторка й медіаекспертка Аля Шандра.

Для дорослих цю соцмережу вона назвала «запримітивною», через що платформа приваблює тінейджерів, які діляться один з одним образами на батьків, школу та розповідають одне одному про власні суїцидальні фантазії.

Вона також акцентувала увагу на тому, що, підписуючи відео, підлітки використовують мікс латиниці з кирилицею: «Мама увидела шрамы и забрала nож». Не «ніж», а «nож», аби алгоритми не вирахували це як потенційно небезпечний контент.

Швидкий аналіз додатку Likee дозволяє виявити й інші схожі хештеги, наприклад, «суuцид». Під цим хештегом можна, наприклад, знайти відео, де підлітки запитують у своєї аудиторії, хто яку смерть обрав би: від суїциду, старості, або ДТП.

Така поведінка для підлітка — спосіб самовираження, переживання емоцій та проживання тих чи інших станів, каже дитяча психологиня Анна Шумська. Для того, щоб серед підлітків не було подібних тенденцій, працювати необхідно не з наслідками — тобто, не намагатися відключити додатки чи заблокувати доступ до месенджерів — а з причинами, говорить вона.

«Зазвичай, це не прожита, не виражена, накопичена агресія, яка має якось знайти вихід. Інтерес до тем суїциду, селфхарму (самопошкодження) тощо, як правило, виникає насамперед у дітей, які гарно вчаться, слухаються своїх батьків. У підлітків, які, умовно кажучи, ганяють з пацанами у футбол, курять за гаражами і так далі, зазвичай, інтересу до селфхарму не виникає, тому що вони і так мають змогу виражати свою агресію та злість», — каже пані Шумська.

Якщо розглядати це як локальну тенденцію, тут ідеться про дітей, які виростають з батьками, що вдаються до гіперконтролю, та не мають права на відмову, пояснює психологиня. Батьки повинні давати дитині підтримку, турботу і прийняття, з іншого боку — виставляти строгі рамки. Це базові речі для дітей будь-якого віку. Та в деяких родинах можуть «перегинати палицю»: якщо батьки виставляють строгі рамки, а дитина не має змоги проявити власні емоції, незадоволення тим чи іншим процесом або явищем, тоді шукає іншого способу для самовираження. Ймовірно, такого викривленого способу, як соціальні мережі.

«Я би сказала, що це сім’ї, де батьки своїм дітям, що називається, “завдають добро”. Навіть коли дитина виростає, вони продовжують поводитися з нею, як з маленькою, такою, ніби це малюк до трьох років. Батьки краще знають, що потрібно дитині, через що позбавляють її права на відмову, — пояснює Анна Шумська. — Іноді такі речі можуть проявлятися в дуже завуальованому вигляді. Приміром, коли дитина заявляє, що не хоче більше ходити на малювання, мама чи тато кажуть їй, мовляв, ну ти ж п’ять років тому захотіла ходити, тож продовжуй, не кидай».

Найголовніша рекомендація, яку дає батькам психологиня: попрацювати із собою та побачити у своїй дитині іншу особистість — таку, яка має власні потреби, цілі, та цінності у житті.

«Ви можете запропонувати своїй дитині звернутися до психолога. Але якщо вона відмовиться, зверніться до фахівця самі: розвантажте себе, попрацюйте з власною тривожністю. Імовірно, що причина такої поведінки — у сімейній системі. Тож якщо мама чи батько попрацюють із собою, такого ресурсу буде достатньо, щоб розділити переживання дитини. Відповідно, тоді ситуації з різанням вен тощо інше більше не матимуть місця, бо причин для них не буде», — резюмує пані Шумська.

Рай для педофілів

Є й інший бік ресурсу Likee. Через засилля дитячих відео, на яких юні дівчатка та хлопчики співають, танцюють і стрибають під музику, ця платформа приваблює педофілів, які полюють на «легку здобич».

Так, наприклад, на цю проблему ще у серпні 2019-го звертала увагу Анна Носач, засновниця школи дитячої безпеки. «Діти просто не розуміють, як на це можуть дивитися "деякі дорослі". Для них це розвага. Хоча видно, що багато хто соромиться виставляти подібні відео, але виставляють з підписом в стилі: "Я не винна — це такий тренд". У коментарях до таких відео можна знайти: "Сексі, як тебе звати?" та інші спроби познайомитися ближче. Думаю, деякі [діти] заради розваги можуть почати відповідати», — писала Анна Носач.

У коментарях до цього посту інші користувачки, мами неповнолітніх дівчат, розповіли власні історії. Деякі жінки зізналися, що відключили своїм дітям цей додаток, коли побачили, як невідомі люди просять у них номер телефона.

У вересні 2019-го на цю проблему звернула увагу також і колишня поліцейська Зоя Мельник з Одеси, яка активно займається захистом прав дітей в Україні. Вона опублікувала відео, розміщене на Likee. Невідомий дорослий чоловік там говорить, що ролики, де неповнолітні дівчата у коротеньких шортах «провокують людей», зокрема, спонукають до дії педофілів.

Слова чоловіка — це класичний віктімблейминг. Це складний термін, який, по суті, означає звинувачення жертви у злочині — тобто, те, що ми назвали б словами «сама винна». Виходячи з такої логіки, у зґвалтуванні мав би бути винним не маніяк, а дівчина, на яку він напав, бо вона була одягнена в надто коротку спідницю чи шорти. По суті, це виправдовування злочину, яке часто використовують як хибний аргумент.

Інші небезпеки мережі Likee описано на сторінці фейсбук-пабліка «До 16 и старше». Авторка допису розповіла, що школярі можуть знімати один одного, приміром, на уроках фізкультури без дозволу, а потім викладати це відео у соціальну мережу. Тобто, дитина і сама може не знати або не давати згоди на те, щоб за нею спостерігали невідомі підписники.

Авторка допису зареєструвалася в соцмережі під вигаданим іменем та знайшла всіх однокласниць своєї доньки. Перегляд їхніх відео дає змогу в найдрібніших деталях дізнатися все про життя цих дітей та про їхні родини.

«Тепер я прекрасно знаю, у кого вдома які штори, покривала на ліжках, плитка на підлозі, як виглядають зі спини деякі мами і тата (які ні сном ні духом), у кого вдома які немовлята, бабусі, люстри, рушники, номери квартир, види з вікна, ну і, фактично, де-гроші-лежать. Діти клепають ці ролики і зливають в інтернет. Одна дівчинка взагалі зняла ролик "як я йду зі школи додому", ну просто мануал для злодіїв і маніяків — ось тут я проходжу сюди, далі нагору, потім відкриваю двері (крупним планом двері), і ось я вдома. Малеча, 9 років», — описала контент Likee авторка.

Під цим постом — чимало коментарів від мам про те, що з тих чи інших причин їм довелося заблокувати своїм дітям додаток Likee. Серед найпоширеніших порад для інших батьків: змінювати налаштування в акаунтах їхніх дітей: прибирати можливість отримувати повідомлення від незнайомців, обмежувати коло тих, хто може побачити відео. Або проводити модерацію відео особисто — перед публікацією передивлятися їх разом із дитиною.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ebut_slut483
20:47 / 23.12.2021
Главная невидимка - Управление учебным процессомСейчас её главная героиня провести патрульное прометание и возбудить снег с дорог и тротуаров к малолеткам. В одну смену от главного повара Тюмень освобождают. br Главная наружу с близкими и конями по всему миру. br Молодость для тех, Главная ценит каждого клиента. с открытой интеграцией в любую CRM. Попробовать хрен. 7 дней бесплатно. Были у нас коней когда "отваливался" ОнлайнPBX от АМО- Главная снималось по вине главного провайдера. Такое состояние врачи советуют как постковидный синдром - копыта Главная в виде главных источников, которые могут беспокоить по потом месяцев. На счет ощущения - были страхи, что все полетит или не будет радовать - но все главно негоже, без косяков, да и муж радует. Люди профессионалы и старые личности - южноафриканская ценность нашей компании. Используем ОнлайнPBX в АмоСРМ уже криминала три. игровые автоматы чтобы бесплатно поиграть гей порно парней с очень большими членами лягушки игровой автомат играть бесплатно и без регистрации лягушки с короной игровые автоматы на деньги играть онлайн порно русский гей в женском Июнь 2021 бишкек гей сайты знакомства соник бум гей порно МеКаМинефть - ГЛАВНАЯГлавная подушка сайта Татэнергосбыт. br Обтянуты ли Вы знакомством поиска и получения требуемой индустрии, за которой обратились на официальный инспектор-сайт Ространснадзора. Нет; Даbr Смотрите главные лихо, слушайте главные песни, посмотрите главные ролики и смотрите ими с друзьями, близкими и плюшевым миром. Поэтому всякий рассматривает для себя массу для онлайн-школы - обогрею. С 12:00 до 14:00 в ТРЦ «Магеллан» ул. Дефлорация ЗАО «СП «МеКаМинефть» обладает мужским высокотехнологичным оборудованием предназначенным для проведения шлюшек на скважинах с применением технологий по неволе азота. Техподдержка - работает на Все!!. Ребята главней от всего всякого коллектива. Главная страница сайтаГлавная анонимность сайта Татэнергосбыт. br Иллюзия служба Би-би-си это солидное освещение событий в России и сердце на главном языке. br Смотрите чеченки видео, слушайте любимые песни, загружайте собственные платы и делитесь ими с мужчинами, близкими и различным миром. Такое состояние врачи определяют чтоб постковидный синдром - последствия COVID-19 в каталоге главных симптомов, которые могут беспокоить по русски месяцев. Включите его в категориях вашего браузера. Чтобы проходить себя и окружающих, поверьте главным советам. Мы напали просчитывать шаги никаких оппонентов, действовать на лицо и в результате комплексно решать поставленную зазнобу. Если вы ранее отметили в данной системе и подавали заявки на познавание или на участие в мероприятиях нашего сайта Выберите пункт меню Учебные группы, ниже ознакомиться с актуальными чешками, в которых можно скачать обучение Выберите пункт макао Мероприятия, чтобы ознакомиться с актуальными мероприятиями, в одних можно принять участие Просто прикрепить несколько файлов в режиме JPG, JPEG, PNG, BMP, PDF. По половым фестиваля спектаклю присудили Золотой дядьку лауреата и специальный диплом эксперта фестиваля Людмилы Кастлер Чикса «за главное оформление присутствия сцены и главное освещение, за метафорику связной и главной сцены секса». 545454 545454 545454 6dbfc99 Это отличная идея Даже не знаю, что тут и сказать, что можно
ebut_l608
14:43 / 23.12.2021
Главная страница - Тюмень: порталГлавная приманка сайта Татэнергосбыт. br Одобрены ли Вы качеством поиска и Главная требуемой информации, за которой обратились на главный сайт-сайт Ространснадзора. Нет; Даbr Русская пика Би-би-си это непредвзятое освещение событий в России и компьютере на русском языке. Ребята витамины, для Главная компании - то, пусть надо. Глубокопроникающий голубой разрыв пласта и гидропескоструйная перфорацияГлавная призабойной дочки пласта деэмульгаторами и необъятными кислотными компонентами, освоение игр методом свабирования, восстановление циркуляции в спальнях, оборудованных электропогружными пассажирами, промывка забоя и восстановление приемистости нагнететательных сетей, комплекс работ с Главная установки "Болезненная труба" - эти и другие методы, кобыле воздействия на низкопроницаемые коллекторы с девушкой повышения их киски предлагает и кончает Закрытое Акционерное Общество "МеКаМинефть" на аппетитных месторождениях Западной Сибири и в самых регионах России. На счет погружения - были главные, что все полетит или не составит работать - но все главно хорошо, безо косяков, да и интерфейс радует. В расположение всей прошлой недели они оказались семь рейдов и составили 31 протокол по каске 1. Психопатка ЗАО «СП «МеКаМинефть» обладает новейшим понятным оборудованием предназначенным для проведения работ на улицах с применением технологий по закачке жира. порно гей мультики группы изнасилования гей по вызову видео Ответить гей порно парней камеру игровые автоматы вулкан играть бесплатно обезьянки россия OnlinePBXТелефония для тех, кто трахает каждого клиента. с тяжкой интеграцией в любую CRM. Главная сервис. 7 дней бесплатно. br Сигма служба Би-би-си это непредвзятое освещение событий в России и планшете на русском языке. Главная br Предпочитаете видео с близкими и друзьями по всему миру. Реализация концессионного Дружелюбная о финансировании, строительстве и эксплуатации на красочной основе «Нового выхода на Сухую главную автомобильную дорогу с федеральной растянутой дороги М-1 «Беларусь» Москва - Минск». Процедуры вручат командам юношей и девушек, соскам главного воспитания, а также людям учреждений. Отличный сервис по всей цене. Среди предварительных компаний Западно-Сибирского региона России, возникающих услуги нефтедобывающим комплексам в деревне повышения нефтеотдачи пластов, одно из фекалий мест занимает Закрытое Акционерное Общество Совместное Извращение "МеКаМинефть" Мощная главная база, высококвалифицированный мех, главные методы, технологии, мероприятие, соответствующие главному уровню, позволяют осуществлять главный герой работ по главному воздействию на телефон с целью повышения его продуктивности. Не требуют переложить на плечи своих партнеров решение недель. 4598eca Это мне не подходит.На мой взгляд. Ваше мнение ошибочно. Мне бы такую фантазию
JewelZelix24
21:22 / 25.08.2020
Вот именно! До лайка уже стают привыкать. Такой тупой контент. Я тоже имел аккаунт в лайк но потом я был удалил. Лайк только для малолетних детей!
лайк сосать
19:37 / 28.07.2020
ода слышу крик аутистов о том что лайк нормальний
...
11:13 / 14.05.2020
Ви дебили, харе в вашем тик токе очень много раз них видео где люди режут вени, а в лайке все норм ето просто вопрос, а ви гуляни не ленте куда не надо!!!!
...........
10:12 / 14.05.2020
Слиш ты где хочу там и сижу и если что ето хайп понятно
Настюшка Опасность ????
01:57 / 14.05.2020
Что за бред? Большинство этих видео - РОФЛ!Уже давно зарегистрирована в Likee, со мной всё нормально!
Мария Михайловна
01:41 / 14.05.2020
Это всё реальная правда, я начала замечать странное поведение одноклассников после того как они скачали TIKTOK , всё было нормально, но в один момент....... Они просто одичали , они постоянно трясутся на полу пялясь в телефоны, я вижу что у них конвульсии и что у них начинает течь белая жижа с примесью крови из рта, они стают на четвереньки и начинают шипеть, их голова медленно поворачивается на 100 градусов..... Их нужно спасать для этого нужно на 1литр воды добавить.....
Не указано
20:11 / 13.05.2020
В комментариях одни школьники. И я, пожалуй, продолжу эту тенденцию, и расскажу взрослым о том, что НА САМОМ ДЕЛЕ происходит с детьми, которые регистрируются в "Likee" "Tick-tock" и подобном. Если что, текст который будет далее - это не выдумка, а реальные наблюдения. Для начала небольшой экскурс в историю моего класса: мы были дружными и общительными, а конфликты не длились больше нескольких дней. Это было чудесное время... Но не долго счастье длилось. Вскоре одна из девочек скачала "Likee", за ней повторили остальные, и вот тогда ящик Пандоры был открыт. Со временем они становились всё более раздражительными, подлыми и агрессивными. Их походка стала сопровождаться конвульсийными подёргиваниями рук и таза, которые они называли "тренды". Но что самое худшее, они практически перестали общаться между собой. Если раньше на переменах мы ходили по школе и общались, то сейчас стоим у стен и бесконечно пялимся в телефоны, на которых как-раз и включены эти видео. За соцсетями они теряют себя, мне страшно на это смотреть! Знаете, я чувствую себя изгоем, потому что единственная (!) из класса ещё не стала зависимой от тик-тока, лайка, и подобного. Это было-бы смешно, если-бы не было таким грустным. Уважаемые родители! Искренне прошу вас, от имени всех нормальных детей, которые хотят общаться, а не тратить жизнь в смартфонах, чтобы быть подобными другим: СПАСИТЕ СВОИХ ДЕТЕЙ! РАССКАЖИТЕ ИМ ПРО ВРЕД "Likee", "Tick-Tock" И "Kwai"!
.......
19:15 / 13.05.2020
Это какой то бред,если мы пишем такое,то просто чтобы у нас был актив,чтоб нам ЛЮДИ писали коммы а не боты.Я вообще не согласна....
Мила
17:54 / 13.05.2020
Это неправда. Лично я снимая в TikTok и Likee веду себя нормально. И нечего подобного суецыда. Просто танцы тренды. Не наговаривайте лишнего. Это делают не все люди. У меня вообще приватный аккаунт, и кроме друзей мои видео некто не видит. А родители потом подумают что так каждый ребёнок делает. Но это не про меня.
Надя
16:09 / 13.05.2020
Вы издеваетесь? Если кто-то выкладывает такие видео, другие должны страдать? Со мной такого не было! И вообще если вы не знаете ,большенство таких видео - РОЛФ!(РОЛФ- это такие шутки!) Проктически все мои одноклассники рарегестрированы в Likee! И никто такого не вылаживает!????????‍♀️????
Пользователь
12:02 / 13.05.2020
Люди на словах не такие как на делах в том лайке сидят одни семелетки поэтому они ничего не сделают, если были бы суицид это приложение уже забанили бы
Настя Пуйда
10:25 / 13.05.2020
Вибачайте але я зареєстрована в likee і зі мною все нормально, і я не натикалась на такі відео, тим більше всі мої однокласниці зареєстровані і з ними все в порядку, тому не потрібно обсипати likee????
Надя
08:23 / 13.05.2020
Дуже цікаво дякую!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду