ms.detector.media
Олександра Горчинська
для «MediaSapiens»
12.05.2020 10:00
Небезпечний Likee: які загрози несе популярна серед підлітків соцмережа
Небезпечний Likee: які загрози несе популярна серед підлітків соцмережа
У соцмережі Likee підлітки обговорюють суїцид, привертають увагу педофілів і постять відео людей, зняті без їхнього дозволу.

Спілкування у форматі відео

У вересні 2019 року додаток TikTok посів перше місце за кількістю завантажень в App Store і Google Play. Ця соціальна мережа «заточена» під розважальний контент: створення вірусних флешмобів, запис коротких відео, стріми. Найголовніша ідея TikTok — передача емоцій за допомогою відео. Основна аудиторія в цьому додатку — молодь. Вони підписуються як на один одного, так і на акаунти знаменитостей: блогерів, музикантів, артистів тощо.

Згодом виявилося, що TikTok «обходить» негативний контент: платформа може блокувати відео з негарними, бідними людьми, також — пости, у яких критикується китайська влада.

Цей додаток — не єдиний популярний відеосервіс серед молоді. Формат історій (сторіс) та коротких відео уже давно лідирує серед типів контенту в соціальних мережах з кількох причин. По-перше, відео записати швидше і простіше, ніж створити текст. По-друге, відеоформат створює ілюзію персоналізованого спілкування: так користувачі ніби здаються ближчими один до одного. Цю опцію, до речі, перед виборами у 2019 році активно використовував у комунікаціях зі своїми виборцями тоді ще майбутній президент України Володимир Зеленський: він записував відеозвернення у форматі сторіс та викладав у соцмережах, уникаючи, натомість, спілкування зі ЗМІ та офіційних заяв.

Проте, якщо раніше найбільш популярним у цьому плані був Instagram, сьогодні, коли його популярність дуже зросла серед людей різного віку та соціального статусу, підлітки шукають для себе більш «камерні» майданчики для спілкування один з одним. Такі, де серед підписників імовірність «зустріти» вчительку, маму чи дорослу сусідку дорівнює, фактично, нулю.

Небезпека від Likee

Один із таких додатків — Likee. Він з’явився у 2017 році та спочатку мав назву Like.video. Розробники софту — компанія BIGO Technology, головний офіс якої розташований у Сінгапурі.

По суті, Likee — це два в одному: і соціальна мережа, і відеоредактор, що дозволяє записувати та редагувати короткі відео, проставляти хештеги та змагатися за рейтинг, заробляючи певні бонуси: «боби» та «діаманти» за старання. Прикрасити відео можна різноманітними фільтрами та масками.

«Її формат ідеально підходить для того, щоби діти могли шарити відосики, де вони танцюють і скаржаться на вчителів», — написала про цю соціальну мережу на своїй фейсбук-сторінці редакторка й медіаекспертка Аля Шандра.

Для дорослих цю соцмережу вона назвала «запримітивною», через що платформа приваблює тінейджерів, які діляться один з одним образами на батьків, школу та розповідають одне одному про власні суїцидальні фантазії.

Вона також акцентувала увагу на тому, що, підписуючи відео, підлітки використовують мікс латиниці з кирилицею: «Мама увидела шрамы и забрала nож». Не «ніж», а «nож», аби алгоритми не вирахували це як потенційно небезпечний контент.

Швидкий аналіз додатку Likee дозволяє виявити й інші схожі хештеги, наприклад, «суuцид». Під цим хештегом можна, наприклад, знайти відео, де підлітки запитують у своєї аудиторії, хто яку смерть обрав би: від суїциду, старості, або ДТП.

Така поведінка для підлітка — спосіб самовираження, переживання емоцій та проживання тих чи інших станів, каже дитяча психологиня Анна Шумська. Для того, щоб серед підлітків не було подібних тенденцій, працювати необхідно не з наслідками — тобто, не намагатися відключити додатки чи заблокувати доступ до месенджерів — а з причинами, говорить вона.

«Зазвичай, це не прожита, не виражена, накопичена агресія, яка має якось знайти вихід. Інтерес до тем суїциду, селфхарму (самопошкодження) тощо, як правило, виникає насамперед у дітей, які гарно вчаться, слухаються своїх батьків. У підлітків, які, умовно кажучи, ганяють з пацанами у футбол, курять за гаражами і так далі, зазвичай, інтересу до селфхарму не виникає, тому що вони і так мають змогу виражати свою агресію та злість», — каже пані Шумська.

Якщо розглядати це як локальну тенденцію, тут ідеться про дітей, які виростають з батьками, що вдаються до гіперконтролю, та не мають права на відмову, пояснює психологиня. Батьки повинні давати дитині підтримку, турботу і прийняття, з іншого боку — виставляти строгі рамки. Це базові речі для дітей будь-якого віку. Та в деяких родинах можуть «перегинати палицю»: якщо батьки виставляють строгі рамки, а дитина не має змоги проявити власні емоції, незадоволення тим чи іншим процесом або явищем, тоді шукає іншого способу для самовираження. Ймовірно, такого викривленого способу, як соціальні мережі.

«Я би сказала, що це сім’ї, де батьки своїм дітям, що називається, “завдають добро”. Навіть коли дитина виростає, вони продовжують поводитися з нею, як з маленькою, такою, ніби це малюк до трьох років. Батьки краще знають, що потрібно дитині, через що позбавляють її права на відмову, — пояснює Анна Шумська. — Іноді такі речі можуть проявлятися в дуже завуальованому вигляді. Приміром, коли дитина заявляє, що не хоче більше ходити на малювання, мама чи тато кажуть їй, мовляв, ну ти ж п’ять років тому захотіла ходити, тож продовжуй, не кидай».

Найголовніша рекомендація, яку дає батькам психологиня: попрацювати із собою та побачити у своїй дитині іншу особистість — таку, яка має власні потреби, цілі, та цінності у житті.

«Ви можете запропонувати своїй дитині звернутися до психолога. Але якщо вона відмовиться, зверніться до фахівця самі: розвантажте себе, попрацюйте з власною тривожністю. Імовірно, що причина такої поведінки — у сімейній системі. Тож якщо мама чи батько попрацюють із собою, такого ресурсу буде достатньо, щоб розділити переживання дитини. Відповідно, тоді ситуації з різанням вен тощо інше більше не матимуть місця, бо причин для них не буде», — резюмує пані Шумська.

Рай для педофілів

Є й інший бік ресурсу Likee. Через засилля дитячих відео, на яких юні дівчатка та хлопчики співають, танцюють і стрибають під музику, ця платформа приваблює педофілів, які полюють на «легку здобич».

Так, наприклад, на цю проблему ще у серпні 2019-го звертала увагу Анна Носач, засновниця школи дитячої безпеки. «Діти просто не розуміють, як на це можуть дивитися "деякі дорослі". Для них це розвага. Хоча видно, що багато хто соромиться виставляти подібні відео, але виставляють з підписом в стилі: "Я не винна — це такий тренд". У коментарях до таких відео можна знайти: "Сексі, як тебе звати?" та інші спроби познайомитися ближче. Думаю, деякі [діти] заради розваги можуть почати відповідати», — писала Анна Носач.

У коментарях до цього посту інші користувачки, мами неповнолітніх дівчат, розповіли власні історії. Деякі жінки зізналися, що відключили своїм дітям цей додаток, коли побачили, як невідомі люди просять у них номер телефона.

У вересні 2019-го на цю проблему звернула увагу також і колишня поліцейська Зоя Мельник з Одеси, яка активно займається захистом прав дітей в Україні. Вона опублікувала відео, розміщене на Likee. Невідомий дорослий чоловік там говорить, що ролики, де неповнолітні дівчата у коротеньких шортах «провокують людей», зокрема, спонукають до дії педофілів.

Слова чоловіка — це класичний віктімблейминг. Це складний термін, який, по суті, означає звинувачення жертви у злочині — тобто, те, що ми назвали б словами «сама винна». Виходячи з такої логіки, у зґвалтуванні мав би бути винним не маніяк, а дівчина, на яку він напав, бо вона була одягнена в надто коротку спідницю чи шорти. По суті, це виправдовування злочину, яке часто використовують як хибний аргумент.

Інші небезпеки мережі Likee описано на сторінці фейсбук-пабліка «До 16 и старше». Авторка допису розповіла, що школярі можуть знімати один одного, приміром, на уроках фізкультури без дозволу, а потім викладати це відео у соціальну мережу. Тобто, дитина і сама може не знати або не давати згоди на те, щоб за нею спостерігали невідомі підписники.

Авторка допису зареєструвалася в соцмережі під вигаданим іменем та знайшла всіх однокласниць своєї доньки. Перегляд їхніх відео дає змогу в найдрібніших деталях дізнатися все про життя цих дітей та про їхні родини.

«Тепер я прекрасно знаю, у кого вдома які штори, покривала на ліжках, плитка на підлозі, як виглядають зі спини деякі мами і тата (які ні сном ні духом), у кого вдома які немовлята, бабусі, люстри, рушники, номери квартир, види з вікна, ну і, фактично, де-гроші-лежать. Діти клепають ці ролики і зливають в інтернет. Одна дівчинка взагалі зняла ролик "як я йду зі школи додому", ну просто мануал для злодіїв і маніяків — ось тут я проходжу сюди, далі нагору, потім відкриваю двері (крупним планом двері), і ось я вдома. Малеча, 9 років», — описала контент Likee авторка.

Під цим постом — чимало коментарів від мам про те, що з тих чи інших причин їм довелося заблокувати своїм дітям додаток Likee. Серед найпоширеніших порад для інших батьків: змінювати налаштування в акаунтах їхніх дітей: прибирати можливість отримувати повідомлення від незнайомців, обмежувати коло тих, хто може побачити відео. Або проводити модерацію відео особисто — перед публікацією передивлятися їх разом із дитиною.

ms.detector.media