Швейцарський суд оштрафував чоловіка на 4000 франків за «лайки» до коментарів у Facebook

Швейцарський суд оштрафував чоловіка на 4000 франків за «лайки» до коментарів у Facebook

10:59,
1 Червня 2017
2303

Швейцарський суд оштрафував чоловіка на 4000 франків за «лайки» до коментарів у Facebook

10:59,
1 Червня 2017
2303
Швейцарський суд оштрафував чоловіка на 4000 франків за «лайки» до коментарів у Facebook
Швейцарський суд оштрафував чоловіка на 4000 франків за «лайки» до коментарів у Facebook
Автори:
Швейцарський суд оштрафував людину за те, що вона ставила «лайки» до наклепницьких коментарів на Facebook.

Про це пише The Guardian з посиланням на The Swiss daily Tages Anzeiger. Відповідно до заяви окружного суду Цюріха, 45-річний відповідач, ім’я якого не повідомляється, звинуватив активіста з захисту прав тварин, Ервіна Кесслера (Erwin Kessler), у расизмі та антисемітизмі. До того ж він залишив кілька «лайків» під провокаційними коментарями про позивача від третіх осіб.

Ці коментарі були опубліковані у 2015 році у соцмережі Facebook під час гарячої дискусії щодо того, яким групам з захисту прав тварин слід дати можливість взяти участь у веганському вуличному фестивалі.

Суддя Цюріха ухвалив, що відповідач не зміг довести правдивість коментарів, до яких він ставив лайки на Facebook. Водночас, чоловік розповсюджував їх серед тих, хто є у списку його контактів у цій соцмережі, і «таким чином зробив коментарі доступними для перегляду великої кількості людей». Дії підсудного були розцінені як «образа честі» Ервіна Кесслера. Суд зобов’язав чоловіка заплатити штраф у сумі 4,000 швейцарських франків (£3,190).

Раніше кількох осіб, які брали участь у обговоренні, засудили за їхні коментарі. За словами адвоката одного з підсудних, Амра Абделазіза (Amr Abdelaziz), Кесслер подав до суду на понад десяток тих, хто брав участь у обговоренні.

Проте людина, якій винесли вирок у понеділок, стала першою, кого притягнули до юридичної відповідальності за «лайки»  до чужих висловів.

Суд зазначив, що те, що користувач Facebook не є творцем коментарів, не має значення. Адже натискаючи  «лайк», «відповідач чітко схвалив неналежний контент і зробив його своїм власним».

Відповідач має право на апеляцію, проте адвокат зазначив, що не певен, що той матиме час та необхідні для цього ресурси, враховуючи те, що ряд інших людей, проти яких Кесслер подавав позови, вирішили не боротися за справу у суді.

Амр Абделазіз також наголосив на тому, що суди повинні негайно визначити чи «лайк» у соціальних мережах повинен призвести до такого ж тяжкого покарання, як інші форми вираження думок, що трапляються у справах про дифамацію.

«Якщо суди хочуть притягувати до відповідальності людей за лайки на Facebook, нашій країні знадобиться втричі більше суддів», - зазначив він. Адвокат також додав, що це легко може стати посяганням на свободу слова. 

Нагадаємо, раніше  MediaSapiens писав про те,  що суд у Австрії зобов’язав Facebook видаляти пости з «мовою ворожнечі». Також нещодавно німецький уряд схвалив введення штрафів на суму до 53 млн доларів проти соцмереж, які після скарг користувачів не видалятимуть повідомлення та фейкові новини, що розпалюють ненависть.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
The Anti-Media
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду