Чи вдасться Twitter дати раду пропаганді екстремізму? Огляд подій у світі нових медіа за 17–31 серпня

Чи вдасться Twitter дати раду пропаганді екстремізму? Огляд подій у світі нових медіа за 17–31 серпня

10:40,
1 Вересня 2016
2575

Чи вдасться Twitter дати раду пропаганді екстремізму? Огляд подій у світі нових медіа за 17–31 серпня

10:40,
1 Вересня 2016
2575
Чи вдасться Twitter дати раду пропаганді екстремізму? Огляд подій у світі нових медіа за 17–31 серпня
Чи вдасться Twitter дати раду пропаганді екстремізму? Огляд подій у світі нових медіа за 17–31 серпня
Британський парламент розкритикував соцмережі за слабку боротьбу з екстремізмом, зокрема Twitter, зазначивши, що інтернет — «джерело життя для ISIS та інших терористичних угрупувань».

Протягом останніх двох тижнів у світі нових медіа відбулася маса змін. Другий за популярністю в Україні сайт соцмережі «ВКонтакте» вперше за 10 років змінив дизайн, під час створення якого були переписані всі розділи платформи, оголосив про запуск грошових переказів між користувачами до кінця поточного року; а також (що стало великою несподіванкою!) переклав інтерфейс діалектами української мови — закарпатський та галицький. Наприклад, фраза «показати друзів онлайн» діалектною русинською мовою звучить «вказати цимборув що сут туй», а у випадку галицького говору — «показати колєгіу, котрі є ту». Здавалося би, така ініціатива могла би бути сприйнята як позитив, та підчас гібридної війни проти України видається дуже підозрілою, пише «Закарпаття онлайн». У виданні вбачають у цій ініціативі російської соцмережі пропаганду сепаратизму.

У свою чергу BuzzFeed повідомив про намір розділити новинний та розважальний бізнеси; Pinterest вирішив запустити новий формат відеореклами; а екс-ведучі Top Gear зібрали $5,5 млн для запуску власної соцмережі для автолюбителів Drivetribe. Проте детальніше в огляді MediaSapiens ми розкажемо про поточні події, що стосуються ключових гравців світу нових медіа.

Чому з’явилася нова функція Twitter – «фільтр якості»

Twitter неодноразово критикували за недостатню боротьбу з екстремістським контентом у минулому, а нещодавня акція #SaveTwitter (під цим тегом користувачі поширювали чутки про нібито закриття платформи вже наступного року) виявила, що в сервісу мікроблогів справді є проблеми з кіберзалякуванням. І хоча зо два тижні тому компанія повідомила, що з середини 2015 року заблокувала близько 360 тисяч акаунтів за пропаганду тероризму й екстремізму, збільшивши кількість щоденних блокувань на 80%, цього все ж недостатньо, вважають британські парламентарі.

У своїй заяві, виданій за результатами дослідження феномену радикалізації через інтернет, комітет внутрішніх справ Палати громад розкритикував соцмережі за слабку боротьбу з екстремізмом, зокрема й Twitter.

«Незважаючи на те, що Twitter у період між серединою 2015-го та лютим 2016 року заблокував 125 000 акаунтів, а Google у 2014 році видалив 14 000 000, у реальності це лише краплина в морі. Вони повинні зрозуміти, що разом із сотнями мільйонів прибутків та мільярдами клієнтів має приходити почуття відповідальності за той вплив, який здійснює екстремістський контент, розміщений на цих сайтах», — наголошують чиновники.

Хоча ці компанії мають команди з кількома сотнями співробітників для моніторингу мільярдів акаунтів, Twitter активно не повідомляє про виявлений екстремістський контент правоохоронні органи, йдеться в заяві.

Голова комітету внутрішніх справ Палати громад лейборист Кіт Ваз заявив, що інтернет — «джерело життя для ISIS та інших терористичних угрупувань». Ще в лютому ISIS опублікувала 25-хвилинне відео, в якому погрожувала засновнику соцмережі Facebook Марку Цукербергу і CEO мікроблогу Twitter Джеку Дорсі: «Ви щодня заявляєте, що заблокували багато наших акаунтів, та невже це все, що ви можете зробити? Якщо закрити один обліковий запис, ми відкриємо 10 нових». У випадку, якщо компанії й надалі не зможуть вирішити цієї проблеми та дозволять платформам стати «Диким Заходом» інтернету, їхню репутацію буде зруйновано.

Щоправда, днями Twitter запровадив нову функцію на своєму сайті, яка отримала назву «фільтр якості» (Quality Filter). Цей інструмент дозволяє користувачу виділяти й блокувати ті твіти, які містять образливий контент, а також спам і повторювані повідомлення.

Більшості користувачів Quality Filter може і не знадобитися, пише PC World. Але знаменитості, політики та блогери нововведення оцінять: «Нові фільтри зроблять Twitter більш гостинним місцем для тих, хто хоче висловити свою думку без необхідності потім перебирати потік критики». Детальніше про те, як увімкнути опцію — в матеріалі MediaSapiens.

Прикра помилка Facebook

Тимчасом у безвідповідальності звинуватили Facebook — ось тільки цього разу не британський парламент, а The Guardian. Річ у тім, що лиш за кілька днів роботи автоматизований алгоритм сайту соцмережі відзначився тим, що виніс у пріоритет фальшиву історію про ведучу Fox News Мегін Келлі.

Цей алгоритм компанія запровадила після того, як її звинуватили в упередженому відборі «трендових» новин: мовляв, соцмережа піднімала в стрічці дописи, пов'язані з демократичною партією в США і, навпаки, опускала пости про республіканців. У результаті компанія звільнила 26 працівників, які створювали й редагували короткі описи, що супроводжували кожну «трендову» історію. «Машини думають у чорно-білому напрямі, — сказав керівник відділу новин Storyful Менді Дженкінс (Mandy Jenkins), що спеціалізується на верифікації та поширенні соціальних новин. — Я не думаю, що верифікація може вже бути автоматизована. Коли йдеться про те, що щось має бути реальним та підтвердженим, — це не про чорне та біле». Щоправда, Facebook не повністю замінив людей роботами. У підрозділі залишилися ті, хто бере участь у процесі, щоби «підтвердити, що тема прив'язана до поточної події в реальному світі», коментують у компанії.

Ще одна новина від Facebook: 18 серпня компанія разом із Unity Technologies оголосила про запуск спільного проекту — ігрової платформи PC gaming platform. У новому сервісі автори мобільних ігор зможуть розміщувати свої продукти, а звичайні користувачі — купувати, завантажувати й запускати їх на ПК. Facebook співпрацюватиме з найбільшою в світі платформою для створення 2D-, 3D-, VR- та AR-ігор Unity Technologies, щоби розширити набір ігрових інструментів та сервісів для розробників і відкрити для останніх, які працюють на рушію Unity, нові шляхи залучення мільйонів геймерів на сайті соцмережі. Facebook ділитиметься прибутком від продажів ігор, розміщених на платформі, з розробниками, проте поки не розкривається, в якій саме пропорції.

В Engadget підкреслюють, що ігрова платформа Facebook створюється з прицілом на майбутнє, оскільки може слугувати не лише магазином для розповсюдження VR-ігор Oculus Rift, виступаючи як конкурент Steam, а й передбачає, що Facebook зможе залучити більше розробників, оскільки до платформи можуть бути експортовані будь-які ігри, зокрема й «хардкорні», в які зазвичай грають на консолях.

Насправді, в травні цього року Facebook уже анонсувала власну ігрову платформу. Тоді вона мала назву Facebook Games Arcade, а нині в компанії змінили її на іншу.

А ми попереджали

У липневому огляді (а ще тут, тут і тут) MediaSapiens багато писав про нову онлайн-гру з елементами геолокації та доповненої реальності Pokemon Go. Лиш за тиждень після релізу про неї почали говорити як про феномен цифрового світу й проект, здатний обійти за популярністю Twitter. Та, поміж іншого, в огляді йшлося про те, що головне питання для Niantic та Pokemon Company полягало в тому, чи зможуть вони підтримувати популярність тривалий час.

«Деякі мобільні ігри, такі як CandyCrushі, ClashofClans, використовували вірусний старт для створення життєздатного довгострокового бізнесу, а інші, зокрема FlappyBirdі та DrawSomething, стали лише короткочасними сенсаціями», — підкреслювали в  The Guardian. І хоча тоді видавалося, що така доля навряд чи може спіткати гру, яка змінила уявлення мільйонів людей у всьому світі про комп’ютерні ігри, нині, за майже два місяці після релізу, аналітики компанії Axiom Capital Management помітили спад популярності Pokemon Go. Так, за їхніми даними, за останній тиждень скоротилося не тільки число користувачів додатку, але й загальний час, проведений ними за грою, що не могло не викликати занепокоєння в інвесторів.

Головний аналітик Axiom Capital Management Віктор Ентоні (Victor Anthony) зазначає: «Дані Google Trends демонструють зниження інтересу до технології доповненої реальності, тимчасом як інтерес до віртуальної реальності залишається на високому рівні».

Instagram як цінний інструмент виявлення депресії

На основі контенту найефективнішого майданчика для залучення та взаємодії з аудиторією (пам’ятаєте, що йдеться про Instagram?) співробітники Гарвардського й Вермонтского університетів провели цікаве онлайн-дослідження: вони попросили учасників із ознаками клінічної депресії і без них поділитися своїми публікаціями за весь час користування сервісом. Вчені зібрали для аналізу майже 44 тисячі фотографій 166 користувачів (71 з депресією і 95 здорових).

 За цими публікаціями вони зібрали таку інформацію:

  • ступінь активності кожного користувача (число публікацій на день),
  • реакцію спільноти (число «лайків» і коментарів),
  • наявність і кількість людей на фотографіях,
  • характеристики зображення (тон, насиченість і яскравість)
  • метадані (застосовані фільтри).

Оскільки в дослідників були дані про те, хто з користувачів страждає на депресію, вони змогли використовувати машинне навчання (при якому правильна відповідь була відома вченим) для того, щоб оцінити передбачувану силу цих факторів.

З'ясувалося, що основними ознаками депресії є кольори, близькі до синьої частини спектра, а також низькі значення яскравості й насиченості.

 

Також у користувачів із цим захворюванням виявилося більше фотографій із людьми, проте кількість людей на них була меншою, ніж на знімках здорових. Публікацій учасників із депресією мали більше коментарів, але менше «лайків». Крім того, за депресії люди в цілому рідше використовували фільтри й надавали перевагу чорно-білому Inkwell. Здорові ж учасники найчастіше користувалися фільтром Valencia, який робить знімки світлішими. Як пишуть автори роботи, отримані результати свідчать про те, що візуальні соціальні мережі можуть стати цінним інструментом для скринінгу та раннього виявлення психічних розладів.

 

 

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: controversialtimes.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду