Як Instagram пов'язаний з алкогольною залежністю? Огляд подій у світі нових медіа за 29 вересня – 11 жовтня

Як Instagram пов'язаний з алкогольною залежністю? Огляд подій у світі нових медіа за 29 вересня – 11 жовтня

11:07,
12 Жовтня 2016
2904

Як Instagram пов'язаний з алкогольною залежністю? Огляд подій у світі нових медіа за 29 вересня – 11 жовтня

11:07,
12 Жовтня 2016
2904
Як Instagram пов'язаний з алкогольною залежністю? Огляд подій у світі нових медіа за 29 вересня – 11 жовтня
Як Instagram пов'язаний з алкогольною залежністю? Огляд подій у світі нових медіа за 29 вересня – 11 жовтня
У той час як Facebook один за одним запускає нові проекти, акції Twitter знову падають. Про те, що змінилося за часів їх небувалого злету у вартості, а також про новий експеримент в Instagram – у новому огляді MediaSapiens.

За останні два тижні Facebook чи не найчастіше вигулькувала в повідомленнях ЗМІ у зв’язку із запуском нових проектів або впровадженням нових опцій. Наприклад, на початку жовтня компанія презентувала проект Marketplace для приватних оголошень у рамках однойменного сайту соцмережі, завдяки якому користувачі можуть продавати речі й купувати їх одне в одного. Сервіс автоматично показує список речей, які продають люди неподалік, а також дає змогу безпосередньо шукати товари, фільтруючи результати за місцем розташування продавця, категорією та ціною. 

Однак уже за кілька днів він зіткнувся з нищівною критикою: саме на Marketplace журналісти видання Tech.Mic виявили оголошення стосовно продажу зброї та наркотиків і назвали його «чорним ринком, таким же хаотичним та неврегульованим, як Даркнет». Також у виданні зауважили велику кількість оголошень із напівоголеними жінками та підписом «продано», крім того, траплялися расистські та гомофобні вислови. «Звісно, частина цих оголошень може виявитися просто тролінгом та спробами посіяти хаос на новій платформі», – написали в Tech.Mic. Зрештою Facebook вибачилася й закликала користувачів писати в службу підтримки.

Згодом стало відомо про ще один проект компанії – Workplace, відомий раніше як Facebook at Work. Цей сервіс призначено для спілкування бізнесу та некомерційних організацій, і, по суті, він є окремою мережею, з дуже подібним до Facebook інтерфейсом: тут є новинна стрічка, групи та повідомлення. Нині багато користувачів Facebook мають два профілі в соцмережі. Такі додатки й сервіси допомагають розмежувати особисте життя та роботу. «Є Yammer від Microsoft, є додаток Slack, який із моменту запуску 2013 року став просто всюдисущим. Workplace– просто ще одна спроба відкусити шматок ринку у звичних сервісів електронного листування… Парадокс: раніше ми відволікалися від роботи через Facebook, а тепер ми використовуємо його, щоб працювати», – пише The New Yorker.

Що стосується опцій, то компанія підготувала велику приємність для користувачів Messenger, імплементувавши в додаток можливість End-to-end шифрування. Ця технологія дає змогу кожному, хто оновив Messenger до останньої версії, засекречувати повідомлення таким чином, що ніхто, крім співрозмовників чату, не зможе прочитати їх, навіть Facebook. Шифрування повідомлень слід умикати власноручно (Secret Conversation на вкладці «Me»). Користувач сам вирішує, коли повідомлення зникнуть: за 5 секунд чи за добу.

Wired пише про те, що система шифрування Signal, яку використовує Facebook Messenger має добру репутацію в співтоваристві інформаційної безпеки. І хоча в компанії неодноразово запевняли, що повідомлення в додатку й так надійно захищені, нова функція забезпечить наскрізне шифрування одного пристрою від іншого.

Крім Marketplace, Workplace та End-to-end шифрування Facebook презентувала функцію Messenger Day, яка абсолютно не є унікальною, а лише повторює Snapchat Stories. До того ж повторює вже вдруге: 2 серпня нинішнього року фотосервіс Instagram, який належить Facebook, запустив свій аналог популярного сервісу. Messenger Day дає змогу користувачам ділитися фото й відео з іншими, проте цей контент живе лишень 24 години. Єдина суттєва відмінність функції від Snapchat та Instagram Stories полягає у фільтрах для зображень. Судячи з усього, запуск такої функції пов’язаний із тим, що Facebook дійсно бачить у Snapchat «життєздатну загрозу» через популярність у молодої аудиторії. У травні, зазначає CNBC, Snapchat оцінили у $22,7 млрд, а на початку літа сервіс обійшов за денною аудиторією Twitter. До речі, тестування Messenger Day почалося в Польщі – країні з невеликою Snapchat-аудиторією.  

Невже ніхто не купить Twitter?

Як писав MediaSapiens у вересні, Twitter розпочав пошук покупця після кількох невдалих кварталів, які показали вповільнення зростання продажів та аудиторії сервісу. Чутки про це щоразу піднімали ціну акцій компанії, що давало інвесторам надію на хорошого покупця.

Минулого тижня стало відомо про відмову від угоди щодо купівлі сервісу мікроблогів із боку Google і Disney (інтерес якої було зумовлено технологією прямих трансляцій спортивних подій). Слідом за ними до такого ж рішення прийшло керівництво Salesforce, яку називали найімовірнішим покупцем сервісу. Відтак Bloomberg пише про те, що план із продажу Twitter опинився під загрозою зриву. Recode серед можливих покупців платформи називав Alphabet (яка володіє Google) та Apple. Проте, за останньою інформацією, жодна з компаній не виявила реальної цікавості до угоди. Як і Facebook. Наприклад, вартість акцій сервісу мікроблогів, яка сягнула небаченого рівня за останні півроку й зросла на більш ніж 20%, на початку жовтня знову впала, скоротившись на 9%. Тепер, коли плани щодо продажу компанії опинилися під великим знаком питання, керівництво Twitter розглядає інші варіанти, зокрема, продаж непрофільних активів. «TwitterInc., аби спромогтися залучити нових користувачів, тепер доведеться розробляти нову стратегію, головним чином покладаючись на сервіс прямих відеотрансляцій», - пише Bloomberg.

Залежність в Instagram

Та чи не найгучнішою подією в соцмережах за останні два тижні стала поява відеоролика Like My Addiction, що розвінчала фейковий профіль 27-річної Луїзи Делаже, який усього лише за два місяці зібрав 44 000 підписників та понад 50 000 «лайків» в Instagram. Цей акаунт створила міжнародна агенція BETC на замовлення французької організації Addict Aide («Допомога залежним»), яка прагне підвищити обізнаність про алкоголізм серед молоді.

BETC створила фейковий профіль в Instagram і розміщувала в ньому по три фотографії щодня протягом двох місяців. Акаунт наповнювали контентом за зразком популярних модних інстаграм-блогів, щоправда, з однією важливою деталлю: майже на кожній світлині модель було зображено з келихом чи пляшкою. Головна ідея проекту полягала в тому, щоб продемонструвати, як легко не помітити залежність у близьких людей. Так автори ініціативи вводили підписників в оману два місяці, аж поки не опублікували ролик, що став вірусним: нині він налічує 800 000 переглядів. Окрім того, Like My Addiction збільшив трафік сайту Addict Aide у п’ять разів лишень за три години після публікації. За словами авторів проекту, хоч дехто, зокрема журналісти, «відчули, що тут щось не так», більшість користувачів платформи просто бачили в Луїзі Делаже вродливу дівчину, яка живе гламурним життям. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: Instagram-профіль Like My Addiction
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду