Facebook блокує профілі за білоруську мову на прохання російських тролів

Facebook блокує профілі за білоруську мову на прохання російських тролів

11:31,
17 Червня 2015
2871

Facebook блокує профілі за білоруську мову на прохання російських тролів

11:31,
17 Червня 2015
2871
Facebook блокує профілі за білоруську мову на прохання російських тролів
Facebook блокує профілі за білоруську мову на прохання російських тролів
Автори:
Усі адміністратори з Port Europa при вході на свої профілі отримали інформацію про тимчасове заблокування їхніх приватних аккаунтів з огляду на розміщення «недозволених матеріалів».

Про це йдеться на порталі Port Europa.

На сайті соцмережі також зазначалося, що у випадку надходження наступних скарг «репресії можуть посилитись аж до цілковитого видалення сторінки». 

Головний редактор порталу Якуб Логінов зауважив, що нині росіянам заважає саме існування білоруської мови.

«Як бачите, росіянам вже заважають не лише пости осіб, щоб підтримують Майдан чи АТО. Росіяни вважають, що стандартам Facebook не відповідає також саме існування білоруської мови і заохочення до її вивчення. Це методи ще зі сталінських часів, коли Москві так само не подобалось, що на території Совітського Союзу були якісь інші мови, окрім російської», - розповідає він. Пан Логінов пригадує, що багато людей тоді потрапили до таборів через те, що писали вірші білоруською чи українською мовою і таким чином намагалися розвивати ці мови, зберегти їх від знищення.

«Це страшно, що у ХХІ столітті адміністрація Facebook йде шляхом Сталіна і блокує профілі з тієї причини, що хтось опублікував статтю, що заохочує українців вивчати білоруську мову», – каже редактор.

За україномовний сегмент Facebook відповідає московський офіс компанії, «який неодноразово займався політичною підтримкою Путіна і так званих сепаратистів», наголошується на сайті. 

Port Europe засмучені й тим, що польський офіс Facebook також не реагує на діяльність російських тролів, які за допомогою масових скарг блокують профілі проукраїнських активістів. Постраждалі адміни мають намір звертатись до польських журналістів і неурядових організацій, аби здійснити тиск на адміністрацію Facebook, щоб вона припинила дії, які перетворюють цей портал на знаряддя російської пропаганди.

Посилання на сторінку запису на безкоштовний е-курс білоруської мови для українців, який було визнано за такий, що не відповідає стандартам Facebook, знаходиться тут.

11 червня MediaSapiens повідомляла про створення безкоштовного е-курсу білоруської мови для українців. Це було знаком подяки за підтримку значною частиною білоруського суспільства Майдану і АТО.

Нагадуємо, що місяць тому користувачі «Українського Фейсбуку» звернулися до Цукерберга з проханням щодо створення української адміністрації сайту, яка би блокувала хибні звинувачення з Росії. Григорій Купершмідт написав, що протягом останнього часу він спостерігав чимало повідомлень про безпідставне блокування  аккаунтів Facebook, що відбувалося, ймовірно, через масові фейкові скарги на них. Ідею українських блогерів підтримав президент України Петро Порошенко.

Марк Цукерберг сказав, що на сайті блокувалися ті дописи щодо України та Росії, які порушували правила та стандарти Facebook і які були «явно ненависними, містили етнічні образи та підбурювали до насильства». Щодо відкриття української адміністрації – засновник компанії відповів, що подумає про це у майбутньому.

8 червня українські користувачі заявили про намір подати судовий позов проти Facebook. Вони звинуватили компанію в тому, що вона що вона продовжує блокувати користувачів за політичним принципом. Як повідомлялось раніше, Facebook-аккаунт Тараса Березовця заблокували на добу за те, що він поширив пост про українську націю. Того ж дня був заблокований акаунт народного депутата Бориса Філатова, який перепостив повідомлення нардепа Борислава Берези. Окрім того, спільнота «УКРОП - Український Опір» була видалена адміністрацією Facebook.

Також 4 червня Андрій Бондар опублікував критичну колонку, в якій  писав про подвійні стандарти Facebook, які змушують думати про те, що позов на її адміністрацію – єдиний вихід із ситуації, що склалася.

10 червня у відповідь на петицію користувачів, у Facebook пояснили, що соцмережа не порушувала власних стандартів, а тому українців блокують виключно в рамках правил.

Водночас 2 дні тому, 15 червня, Бельгія  подала до суду на Facebook через втручання у приватне життя.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
GALNET
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду