«Курці – на вихід!» Сюжет телеканалу «1+1»

00:00,
23 Травня 2012
432

«Курці – на вихід!» Сюжет телеканалу «1+1»

00:00,
23 Травня 2012
432
«Курці – на вихід!» Сюжет телеканалу «1+1»
Якщо новий закон таки ухвалять, проблему вибору одним махом знімуть і з курців, і з некурців – на паперах, а насправді на шляху до вільної від нікотину України є реальна небезпеки наступити на традиційні українські граблі, коли закони пишуть, а потім їх ніхто не виконує.

СТУДІЯ: "Курці – на вихід!", - таку категоричну вимогу вже незабаром можна буде почути в українських кафе, ресторанах і навіть на стадіонах, якщо наступного четверга парламент таки відважиться ухвалити доволі радикальний закон. За нього навіть ті, хто тютюновий дим терпіти не може. Проте – численна армія курців, хто без цигарки життя не уявляє. Чи примирять нас депутати і чи не стане новий закон черговою корупційною пасткою?

 
 
СИНХРОН: Адміністратор ресторану: "Вот этот зал – это последнее место для курения в наших ресторанах".
 
 
РЕПОРТАЖ: Автор: Юлія ДЯЧУК. Втім навіть тут кілька місяців тому з’явилися промовисті антинікотинові таблички. Останню тютюнову барикаду – так само, як і всі попередні, тутешнє керівництво зруйнувало добровільно. Тож, тепер у жодному із їхніх ресторанів не можна палити.
 
 
СИНХРОН: Адміністратор ресторану: "Наверняка, остался какой-то процент людей, которым курение важнее, и они перестали к нам ходить в ресторан. Но мы просто этого не заметили. К нам, наоборот, больше людей стало приходить, потому что мест, где н курят, не так уж много в Киеве".
 
 
РЕПОРТАЖ: Уж цього літа і по Києву, і по всій Україні таких місць може значно побільшати. Вітчизняні законотворчі видати на гора чергове тютюнове табу. Цього разу доволі категоричне: повністю заборонити курити в ресторанах, кафе, барах і навіть пабах, а також на стадіонах і закладах культури.
 
 
СИНХРОН: Костянтин КРАСОВСЬКИЙ, завідувач сектору контролю над тютюном УІСД МОЗ України: "Якщо раніше він там в прокуреному барі перед футбольним матчем міг викурити пачку за дів години, то зараз він буде виходити тільки на перерву, щоб викурити одну-дві сигарети".
 
 
РЕПОРТАЖ: Це один із розробників нового антитютюнового закону. Не палив, не палить і не буде.
 
 
СИНХРОН: Костянтин КРАСОВСЬКИЙ, завідувач сектору контролю над тютюном УІСД МОЗ України: "Раз на годину вийти з ресторану, перекурити свою сигарету і повернутися – ані яких проблем! Жодних!".
 
 
РЕПОРТАЖ: Носить промовисті антинікотинові футболки, колекціонує все, що відвертає від куріння, а також відкрито критикує курців і тих, хто їх захищає.
 
 
СИНХРОН: Костянтин КРАСОВСЬКИЙ, завідувач сектору контролю над тютюном УІСД МОЗ України: "Вони кажуть про якість права курців… Вибачте, забруднювати повітря токсичними речовинами заради задоволення наркотичної залежності не є правом людини!".
 
 
СИНХРОН: Юрій ПОЛІЙЧУК, координатор громадської ініціативи "За права курців": "А вам доводилося говорити із цими сектантами-антитабачниками?".
 
 
РЕПОРТАЖ: Його звати Юрій Полійчук. Він якраз один із тих, хто каже про права курців.
 
 
СИНХРОН: Юрій ПОЛІЙЧУК, координатор громадської ініціативи "За права курців": "Вони курців взагалі не вважають за людей. Вони називають нас наркоманами, неповноцінними, інвалідами".
 
 
РЕПОРТАЖ: Йому 25, він курить з 19-ти і кидати не збирається.
 
 
СИНХРОН: Юрій ПОЛІЙЧУК, координатор громадської ініціативи "За права курців": "Набагато простіше написати одну норму – заборонити, ніж написати 25 норм і розписати, де можна, а де неможна".
 
 
РЕПОРТАЖ: Нове анти тютюнове законодавство називає примітивною середньовічною дискримінацією курців.
 
 
СИНХРОН: Юрій ПОЛІЙЧУК, координатор громадської ініціативи "За права курців": "Це буде просто чергова корупційна кормушка для контролюючих органів. Якщо раніше платили там за то, за то, за сьо, тепер будуть ще і платити контролюючим органам за те, що у них курять".
 
 
СИНХРОН: Директор пабу: "Вот здесь у нас зал для некурящих".
 
 
РЕПОРТАЖ: У цьому столичному пабі зал для курців і тих, хто не палить, як того і вимагає чинне законодавство, знаходяться у різних приміщеннях. Його директорка переконана: для України цього достатньо, а тотальна заборона – це чергове махання шашкою.
 
 
СИНХРОН: Директор пабу: "Процесс мы остановить вряд ли сможем, так как что мы можем предложить на данном этапе? Ничего".
 
 
РЕПОРТАЖ: Чи можливо щось запропонувати українським курям? Аби це перевірити, ми влаштували низку експериментів.
 
 
СИНХРОН: Кореспондент: Я перепрошую, ви не могли б не курити тут?
 
 
РЕПОРТАЖ: За чинним законодавством, курити у підземних переходах у нас заборонено. Втім курцям біля станції метро "Дорогожичі" про це: а) невідомо, б) їм не це начхати.
 
 
СИНХРОН: Кореспондент: Здесь запрещено курить.
 
 
СИНХРОН: Хлопець: "Ну и что?"
 
 
СИНХРОН: Кореспондент: Не курите, пожалуй ста. Заборонено.
 
 
СИНХРОН: Хлопець: "Где это написано?"
 
 
СИНХРОН: Кореспондент: В законе.
 
 
СИНХРОН: Хлопець: "Каком?"
 
 
РЕПОРТАЖ: За законом, їх мали б оштрафувати першого разу на 170, а вдруге – на 340 гривень. Так само, як і мене. Задля іншого експерименту – тесту для некурців – довелося закурити. Перше місце злочину – підземний перехід у самому місті столиці. Я навмисне курила під табличкою, на якій це заборонено. Зауваження не зробив жоден. На зупинці біля цирку ситуація повторилася майже 100-відсотково. Мене не оштрафують і не попросять припинити навіть після того як я навмисне підсяду ближче і почну вдихати дим ледь не в обличчя сусідам. А от на дитячому майданчику у парку Шевченка нас випередили: суботнього ранку в оточенні мам і діточок цей чоловік сидів і спокійнісінько собі курив. Щоправда, після зауваження пообіцяв виправдатися.
 
 
СИНХРОН: Чоловік: "Девушка, извиняюсь! Больше не буду курить".
 
 
СИНХРОН: Кореспондент: Спасибо вам.
 
 
РЕПОРТАЖ: Тема дітей, матерів і цигарок була актуальною і під час іншої зйомки. В п’ятницю ввечері під виглядом туристів ми проберемося до столичного пабу і в задимленому залі для курців… зустрінемо малу дитину.
 
 
СИНХРОН: Ярослав: "Я один раз попробував курнути".
 
 
РЕПОРТАЖ: Ця заява 5-річного Ярослава стала новиною і для його батьків, бо у них в сім’ї не курить ніхто.
 
 
СИНХРОН: Мати Ярослава: "Пригласили гости. Получился курящий зал… Ну, как бы, не нам выбирать".
 
 
РЕПОРТАЖ: Якщо новий закон таки ухвалять, проблему вибору одним махом знімуть і з курців, і з некурців – на паперах, а насправді на шляху до вільної від нікотину України є реальна небезпеки наступити на традиційні українські граблі, коли закони пишуть, а потім їх ніхто не виконує.
 
 
СТУДІЯ: Не претендуючи на лаври соціологів, готуючи цей сюжет, своє міні-опитування ми провели на сторінці "ТСН-тиждень" у "Facebook". Тема виявилася гарячою – відгукнулося 270 наших глядачів. І ось їхні думки з приводу майбутнього закону. "Усі проігнорують новий антитютюновий закон, як і попередній", - відповідала нам 65 %, "збагатяться контрольні органи" - вважають 20 % тих, хто голосував, "курців поменшає" - це думка лише 7,5 % учасників голосування у "Facebook". Ми залишаємося на зв’язку і далі!
 
Відео: ТСН
 
Юлія Дячук, Михайло Путята, Олег Писарєв, Богдан Стрілець
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
tsn.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду