У США лобісти змушені оприлюднювати суми, які отримують від тютюнової індустрії

00:00,
5 Лютого 2013
331

У США лобісти змушені оприлюднювати суми, які отримують від тютюнової індустрії

00:00,
5 Лютого 2013
331
У США лобісти змушені оприлюднювати суми, які отримують від тютюнової індустрії
Два рази на рік вони подають звіти, де вказують: які саме питання на замовлення якої компанії лобіювали і скільки їм за це заплатили.

Ці звіти у відкритому доступі публікуються на спеціально створених для цього сайтах штатів і округів. Зайшовши на такий сайт і ввівши у поле пошуку назву тютюнової компанії, можна побачити прізвище і контакти лобіста, який опікується її інтересами, перелік питань, які він для неї намагався вирішити та розмір «гонорару», який за це отримав.  

Приміром, на сайті штату Мічиган вбиваємо в поле пошуку назву другої  за обсягами продажів тютюнової компанії Америки – Reynolds American. І бачимо, що її єдиним лобістом у штаті є хтось на ім’я Девід Паверс (David Powers) і протягом 2012 року він отримав майже $46,5 тис., а, приміром, 2008 року його заробіток був у десять разів вищим – $470 тис.

Тут же дізнаємося, що інтереси тютюнової компанії  ALTRIA, дочірнього підприємства Philip Morris USA, у цьому штаті лобіює  Тімоті Холстон (Timothy  Holston) і 2012 року він отримав $122,5 тис., 2011 – $93 тис., 2010 – $83,4 тис.

І це лише поодинокі фрагменти загальної картини, адже у США 52 штати і десяток тютюнових компаній. Нам не вдалося знайти узагальненої статистики за 2012 рік, проте, за підрахунками журналістів, 2011 року тютюнова індустрія витратила на лобіювання своїх інтересів у Штатах сумарно понад $20 млн., залучивши для цього 600 лобістів.

Напевне, за подібною схемою лобіювання інтересів тютюнового бізнесу відбувається і в інших країнах, зокрема, і в Україні. Проте, у нас ця система є закритою, тож можна лиш припускати, хто є лобістом.

Громадські організації, аналізуючи діяльність депутатів – ініціюванні ними законопроекти, які послаблюють антитютюнове законодавство, відповідні правки і голосування, щороку відзначають найбільших тютюнових лобістів України і вручають їм антипремію «Золота коса». Другий рік поспіль її отримали Тарас Чорновіл та Анатолій Кінах, вперше – Олег Надоша за подання законопроекту, який мав скасувати заборону куріння у закладах харчування.

А «Золоту косу-2013» всі шанси отримати має депутат Лев Миримський, який зареєстрував законопроект, що лишає повну заборону куріння лише у державних закладах харчування і повністю ігнорує результати наукових досліджень, які доводять неефективність розподілу залів на приміщення для курців та некурців.

Нагадаємо, що раніше про намір зареєструвати такий же законопроект заявляли депутати від БЮТ Володимир Ар’єв та Роман Забзалюк, проте, невдовзі від цієї ідеї відмовилися.

Більшість з названих вище депутатів публічно відхрещуються від статусу тютюнових лобістів і заявляють, що ніяких коштів за публічне відстоювання інтересів табачників, внесення правок до законів чи подання нових – не отримують. А громадськість на це нічого не може заперечити, адже підтверджень протилежного не має. Тож лишається лиш сподіватися, що в майбутньому в Україні ухвалять закон про відкритість лобіювання і все можна буде називати своїми іменами. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
woman-cafe.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду