Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за квітень ― червень 2024 року. Перша частина коротко

Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за квітень ― червень 2024 року. Перша частина коротко

10:00,
3 Липня 2024
612

Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за квітень ― червень 2024 року. Перша частина коротко

10:00,
3 Липня 2024
612
Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за квітень ― червень 2024 року. Перша частина коротко
Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за квітень ― червень 2024 року. Перша частина коротко

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка та новації телемарафону

У другому кварталі в складі учасників телемарафону, а відтак і в розподілі ефірного часу між учасниками сталися тектонічні зміни. З 21 травня Перший канал Суспільного вийшов зі спільномарафону. Звільнені слоти розподілили між іншими учасникам телемарафону, але якось нерівномірно. Наприклад, у проміжку з 27 травня по 23 червня (це чотири повних тижні) учасники марафону мали стільки ефіру:

Як бачимо, державного телеканалу «Рада» в ефірі телемарафону стало значно більше, ніж будь-кого з інших учасників дійства.

У другому кварталі в телемарафоні з’явилися й деякі інші новації, що наближають марафон до логіки лінійного каналу. Зокрема з 18 травня по суботах і неділях з 7-ї до 10-ї ранку з перервами на новини тепер іде розважальний «Ранок. Марафон». У червні в марафоні відбувалися трансляції футбольних матчів української збірної на Євро. Крім того, в марафоні з’явилася комерційна реклама.

З усталених у попередні квартали елементів марафону залишилися підсумкові випуски новин о 20-й годині, на всіх каналах вони тривали по годині, на «1+1» — 1 годину 15 хвилин. Відтак наступна ефірна година на всіх інших каналах була суцільно гостьовою. У ранкових слотах на більшості каналів із 6-ї до 10-ї ранку щогодини було по два короткі випуски новин — на початках годин і «посередині», на 30-х хвилинах.

У денних і вечірніх слотах на всіх каналах (крім уже згаданих ICTV та СТБ і крім уже згаданих гостьових після підсумкових випусків) ефірні години починалися з випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями. Хронометражі новин у різних каналів були різними. На «1+1» вони бували по 15, 30 і 45 хвилин. На «Інтері» новини були по 13 хвилин, але з червня стали по 15 хвилин. На каналах «Рада» і «Ми — Україна» випуски новин були по 15 хвилин. На Першому каналі Суспільного новини були то по 15 хвилин, то по 30. У каналів ICTV та СТБ був свій звичний графік — 15-хвилинні новини чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями.

На більшості каналів нічні ефіри переважно заповнюють повторами з попереднього дня. Оригінальний ефір у другому кварталі цього року вночі, як і раніше, робили лише на каналі «Ми — Україна».

Завершують загальну картину ефірної сітки телемарафону тижневики, що їх по черзі видають в ефір канали «1+1» і ICTV по неділях о 20-й годині.

Крім випусків новин і гостьових студій, в ефірі марафону були й деякі інші елементи. Часом канали показували вечірні відеозвернення президента Володимира Зеленського, але вже набагато рідше, ніж це було раніше. Час від часу в ефірі марафону роблять прямі трансляції окремих важливих подій. Також в ефірі телемарафону час від часу окремі канали показують власні документальні фільми, але їх, як і в попередньому кварталі, було не надто багато.

Самостійний марафон Першого каналу Суспільного, який стартував 21 травня, за структурою трохи відрізняється від спільного телемарафону «Єдині новини». Нічний ефір до 7-ї ранку канал поки що заповнює повторами ефіру попереднього дня. Із 7-ї ранку до 19-ї в ефірі йдуть гостьові студії, які роблять регіональні хаби Суспільного. З 18-ї години гостьові студії робить центральна редакція Першого каналу Суспільного. У ранкових ефірах нема лінійних випусків новин, на початках годин ведучі гостьових студій подають останні новини короткими повідомленнями. Повноцінні випуски новин з’являються з 10-ї години ранку. Підсумковий випуск виходить в ефір о 20-й і триває 40 хвилин. Після нього — 20-хвилинний випуск спортивних новин. Наступна година є повністю гостьовою. По четвергах о 21-й в ефір виходить півторагодинне суспільно-політичне токшоу «Новий відлік».

Новинна складова ефіру телемарафону

Новинна складова каналів (сума кількості репортажних сюжетів, репортажних прямих ввімкнень і гостей-ньюзмейкерів) у другому кварталі була такою (середні показники на одну годину ефірного часу). Показники Першого каналу Суспільного в телемарафоні взято лише за період до 20 травня включно, з наступного дня канал полишив спільний телемарафон:

 

Лідером за цим показником у другому кварталі року й далі залишався канал «Інтер», переважно завдяки найбільшій серед учасників телемарафону кількості прямих ввімкнень. Перший канал Суспільного, поки був у телемарафоні, продовжував утримувати другу позицію за новинною складовою, на каналі була найбільшою кількість гостей-ньюзмейкерів. Інші учасники марафону значно відстали від двох лідерів.

А ось як змінювалася новинна складова загалом по марафону протягом усього часу його існування (нагадаю, всі показники є середніми на одну ефірну годину):

Порівняно з попередніми кварталами трохи побільшало репортажних сюжетів. Натомість відчутно зменшилася кількість прямих ввімкнень і зменшилася кількість гостей-ньюзмейкерів. У підсумку загальна новинна складова телемарафону в другому кварталі зменшилася з 2,6 до 2,4 на годину.

Сюжети та прямі ввімкнення в ефірі телемарафону

Жанровий розподіл усіх сюжетів, що їх виробляли телеканали в першому кварталі цього року, був такий:

Тематика сюжетів та прямих ввімкнень

У наступній таблиці тематики сюжетів і прямих ввімкнень — лише ті теми, які загалом у марафоні набрали понад 5 відсотків (повніша таблиця — у повній версії цих підсумків). У таблиці наведено показники Першого каналу Суспільного лише до 20 травня.

У другому кварталі цього року в телемарафоні домінувала міжнародна і зовнішньополітична тематика (16,1% від усіх сюжетів і прямих ввімкнень). За часткою цієї тематики значно перевищували середній тренд марафону на «Інтері» і на «Ми — Україна». Набагато менше від середнього значення була частка в ефірах ICTV з СТБ.

Частка матеріалів про наслідки ворожих атак цивільних об’єктів у другому кварталі опустилася на друге місце з 12,7% (у першому кварталі цього року було 17%). Загальний тренд значно перевищував показник «Інтера», не дотягували за цією тематикою до середнього показника канали «Ми — Україна» і ICTV з СТБ.

Сюжети й прямі ввімкнення про бойові дії, як і раніше, займали третю позицію. Їхня частка скоротилася: якщо в першому кварталі цього року вона становила 11,4%, то у звітному кварталі — 9,1%. Канали «Інтер» та ICTV з СТБ незначно наростили частку цих репортажів, а от усі інші канали доволі різко її зменшили. Найбільше уваги фронту приділяли в ефірах ICTV та СТБ, найгіршою була ситуація на каналі «Рада».

Канал «1+1» у більшості тем був близьким до тренду телемарафону. Порівняно з попереднім кварталом канал дуже сильно зменшив частку матеріалів про бойові дії.

В ефірах каналів ICTV та СТБ у першому кварталі цього року відчутно вищою за тренд марафону була частка тематики бойових дій. Відчутно меншими за тренд були частки міжнародної тематики та зовнішньої політики.

Телеканал «Інтер» відчутно більше за тренд висвітлював міжнародну тематику, частку якої канал відчутно збільшив порівняно з першим кварталом.

На «Раді» відчутно нижчими за середні на каналі були частки бойових дій і міжнародки.

Перший канал Суспільного в рамках телемарафону мав значно менший за середній показник марафону частку матеріалів про бойові дії.

На каналі «Ми — Україна» значно вищою за загальний показник телемарафону була частка матеріалів міжнародної тематики. Відчутно нижчою за тренд була частка матеріалів про наслідки ворожих атак на цивільні об’єкти.

Загальна динаміка змін часток згаданої тематики сюжетів і прямих ввімкнень у телемарафоні протягом останніх 12 місяців виглядала так:

Частка висвітлення бойових дій на фронті у звітному кварталі виявилася найнижчою за останні 12 місяців, хоча інтенсивність боїв у другому кварталі року аж ніяк не знижувалася, понад — збільшився і сам фронт із наступом ворога на північ Харківщини.

Гостьові студії телемарафону

Активність різних учасників телемарафону в гостьовій політиці у другому кварталі цього року, в порівнянні з попередніми трьома кварталами, була такою (наведено середню кількість гостей на годину ефіру). Показники Першого каналу Суспільного — до 20 травня.

Середня кількість гостей в ефірі телемарафону порівняно з попереднім кварталом знову зменшилася. Безумовним лідером за кількістю гостей в ефірі вже який квартал поспіль залишається Перший канал Суспільного. Але коли канал вирушив у «вільне плавання», кількість гостей трохи зменшилася.

Загалом у проаналізованих моніторингом ефірах другого кварталу цього року в гостьових студіях телемарафону побувало 544 гостей (у попередньому кварталі було 738). За категоріями вони були розподілені ось так (у відсотках від загальної кількості гостей):

На каналі «1+1» найбільше запрошували учасників подій, а майже третина гостьових студій на каналі були експертними. Натомість значно менше за середній показник марафону було речників і народних депутатів. В ефірах каналів ICTV та СТБ, як і в попередньому кварталі, домінували посадовці, натомість майже вдвічі меншою за середній показник марафону була частка експертів. У гостьових студіях «Інтера» теж домінували посадовці, натомість мало було учасників подій і народних депутатів. В ефірах каналу «Рада» найбільшою була частка речників, а частка народних депутатів перевищувала середнє значення по марафону на цілих 11 відсоткових пунктів. Натомість дуже низькою була частка експертів. У гостьових студіях Першого каналу Суспільного в рамках спільномарафону абсолютно домінували експерти, натомість значно нижчою за загальний тренд марафону була частка посадовців. У самостійному ж ефірі каналу після 21 травня частка експертних студій зросла ще більше. На телеканалі «Ми — Україна» у звітному кварталі відчутно перевищувала середній тренд частка експертів, відчутно меншою за тренд була частка учасників подій.

А ось як по ефіру телемарафону загалом виглядав розподіл гостей за статусами за останні 12 місяців (у відсотках від загальної кількості гостей):

Уже другий квартал поспіль у телемарафоні переважають експертні студії. Друга позиція стабільно залишається за посадовцями. Найбільших змін, порівняно з попереднім кварталом, зазнала частка народних депутатів в ефірі — вона знову зменшилася до рівня минулого року.

Умовна (тому що по 5 разів було ще чимало інших гостей) перша десятка найчастіших гостей марафону в ефірах в ті дні, які я моніторив, виглядала так:

Перше місце у другому кварталі було за воєнним експертом Олександром Мусієнком з 18 ефірами. Ще одного експерта, Петра Черника, кликали набагато менше. У верхній частині списку, як і в попередньому кварталі, переважали речники різних оборонних структур, що в цілому зрозуміло, адже основною темою для обговорення, на жаль, продовжує бути війна в усіх її вимірах, а головне ж — це перебіг бойових дій на величезній лінії фронту. Зрозумілими є також часті запрошення до ефірів голів Харківської та Запорізької ОВА, з якими також обговорювали воєнні теми прифронтового життя.

Тематика гостьових студій

Основна тематика розмов із гостями за найзагальнішими категоріями виглядала в першому кварталі року так (у відсотках від усіх гостьових студій):

Частка гостьових студій, які були присвячені темам війни у всіх її проявах, як і в попередньому кварталі, становила більш ніж половину (54%). Найбільше цю тематику обговорювали в розмовних студіях каналів ICTV та СТБ, «Рада» і «Ми — Україна». Найменше уваги головній тематиці марафону чомусь приділяли на Першому каналі Суспільного. Друге місце в гостьових студіях марафону традиційно було за міжнародною політикою, що стосується України. Найбільше уваги, теж традиційно, цій тематиці приділяли на каналі «Ми — Україна», найменше — на Першому каналі Суспільного. Внутрішньополітична тематика вже третій квартал поспіль посідає третє місце, значною мірою зусиллями Першого каналу Суспільного. Найменше уваги внутрішній політиці приділяли на каналі «1+1».

Для порівняння даю загальну динаміку розподілу тематики гостьових студій телемарафону протягом останніх 12 місяців (у відсотках від усіх гостьових ефірів):

У звітному кварталі сумарно в марафоні трохи зросли частки воєнної і міжнародної тематики та дуже відчутно зменшилася частка внутрішньої політики.

Прояви політичного і бізнесового піару в ефірі телемарафону

У другому кварталі цього року в телемарафоні була рекордно мала кількість проявів політичного і бізнесового піару — я зафіксував «лише» 49 таких матеріалів, що в середньому на годину ефіру становило 0,23 прояву. Для порівняння, у попередньому кварталі проявів піару було 129 (або ж 0,54 на годину).

За формами ці прояви піару були такими:

 

Найбільше проявів піару (19), як і завжди, було на каналі «Рада» (по 0,5 прояву на годину ефіру в середньому). Взагалі таких проявів не було в ефірах Першого каналу Суспільного в рамках спільномарафону. Втім, і у самостійному ефірі каналу з 21 травня я теж проявів піару не побачив.

У позитивних контекстах у піарних матеріалах фігурували (в таблиці ті, які мали 4 і більше позитивних згадок у піарних матеріалах):

Незмінним і безперечним лідером серед бенефіціарів політичного піару в телемарафоні продовжує залишатися президент Володимир Зеленський (16 матеріалів, це майже третина всіх проявів піару за квартал). Президента позитивно згадували найбільше на каналі «Рада», «не забували» президента і на всіх інших каналах, крім звісно Першого каналу Суспільного. 10 разів у позитивних контекстах згадувався Офіс президента, теж переважно на «Раді». А от «в персональному заліку» на друге місце після пана президента вперше вийшов керівник його Офісу Андрій Єрмак. Теж переважно зусиллями каналу «Рада». Канал «Ми — Україна» продовжував продукувати «паркети» про прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. На всіх каналах періодично робили «паркети» про першу леді Олену Зеленську. Медіагрупа пана Пінчука періодично піарила свого власника, його дружину і фонд їх імені однаковими сюжетами про центри реабілітації Recovery. З політиків до верхньої частини списку потрапила лише заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк, яку по двічі піарили на каналах «1+1» і «Рада».

Проявів негативного піару в другому кварталі цього року майже не було. Лише на каналі «1+1» в матеріалі на виправдання Ігоря Коломойського незбалансовано і негативно згадували Офіс генпрокурора, а в ефірі «Ради» в гостьовій студії зі згоди ведучих нардеп Віталій Безгін однобічно лаяв КМДА.

Наративи російської пропаганди й токсичні медійні персонажі в ефірі телемарафону

У проаналізованому цим моніторингом ефірі другого кварталу поточного року одного разу російський наратив як факт звучав у студії каналу «1+1» (про блогерів-«ухилянтів» за кордоном).

В ефірі каналу «Інтер» 16 квітня гостем був токсичний «експерт» Андрій Вігірінський (колишній завсідник ефірів на каналах Медведчука).

Крім того, ефіри традиційно вели токсичні ведучі телеканалів «Рада» (21 раз) і «Інтер» (4 рази).

(Далі буде)

Скриншот відео: «Спецкор» / «Новини 2+2» / ютуб

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду