«Психоз і панічна атака»: пропагандистські телеграм-канали про План перемоги та ймовірний вступ КНДР у війну

«Психоз і панічна атака»: пропагандистські телеграм-канали про План перемоги та ймовірний вступ КНДР у війну

17:00,
18 Жовтня 2024
432

«Психоз і панічна атака»: пропагандистські телеграм-канали про План перемоги та ймовірний вступ КНДР у війну

17:00,
18 Жовтня 2024
432
«Психоз і панічна атака»: пропагандистські телеграм-канали про План перемоги та ймовірний вступ КНДР у війну
«Психоз і панічна атака»: пропагандистські телеграм-канали про План перемоги та ймовірний вступ КНДР у війну
«НАТО боїться військового альянсу між Росією і КНДР», а Зеленський «торгує українськими надрами» — основні тези, які просувають у російських і проросійських телеграм-каналах.

Увечері 14 жовтня, після засідання Ставки, у своєму відеозверненні Володимир Зеленський оголосив про наміри представити європейським партнером стратегію примусу Росії до справедливого завершення війни та про «фактичне включення у війну Північної Кореї». 16 жовтня на засіданні Верховної Ради Президент України публічно представив свій План перемоги. Він складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків. Під час виступу Володимир Зеленський також оголосив, що до війни Росії проти України фактично приєдналися ще дві країни — Іран і КНДР:

«У коаліції злочинців разом із Путіним станом на зараз уже є Північна Корея — родина Кім, яка тримає в рабстві більш ніж 20-мільйонну частину корейського народу», — сказав Зеленський.

У четвер 17 жовтня Президент України представив План перемоги на спеціальному засіданні Європейської Ради у Брюсселі. Також заплановані зустрічі Володимира Зеленського з Генсеком НАТО Марком Рютте, президенткою Європарламенту Робертою Мецолою та головами політичних груп у Європарламенті.

У проросійських телеграм-каналах читачів переконували, що президент України «вигадує причини», щоб попросити «більше допомоги у Заходу». А також поширювали тезу, що «Захід і Україна бояться військового договору між Росією та КНДР». Інші повідомлення містили дезінформаційні наративи про торгівлю Україною своїми «надрами та ресурсами заради вступу до НАТО» або нібито про бажання Зеленського «позбутися» ветеранів війни, замінивши ними американських військових у Європі після закінчення бойових дій в Україні. «Детектор медіа» проаналізував вибірку з 728 повідомлень у російських і проросійських телеграм-каналах, що з’явилися з 14 жовтня до 18:00 години 16 жовтня та містили поєднання ключових слів «Зеленський», «КНДР», «План перемоги». Інформацію надала компанія LetsData.

Маніпуляція про План перемоги: «Торгівля надрами та суверенітетом»

Реагуючи на виступ українського президента у Верховній Раді, прессекретар Путіна Дмитро Пєсков у коментарі російському «Інтерфаксу» назвав озвучені тези «ефемерними»:

«Найімовірніше, це той самий план американців воювати з нами до останнього українця, який Зеленський закамуфлював і назвав “мирним планом”. Якогось іншого плану там немає».

Водночас Пєсков запропонував «протверезіти й усвідомити причини, які призвели до конфлікту в Україні». Речник Кремля відверто маніпулює та переносить відповідальність за початок війни з агресора на жертву.

Речниця МЗС Марія Захарова у коментарі пропагандистській «Комсомольській правді» була ще менш стриманою у своїх оцінках, назвавши план перемоги «набором лозунгів», які нібито вкотре доводять, що Зеленський «ненавидить українців»:

«Це ніякий не план, а лише набір незв’язних гасел. Це кривава піна на губах убивці-неонациста».

На брифінгу Захарова теж повторила тезу російської пропаганди, що «Захід збирається воювати до останнього українця».

Натомість російські пропагандисти та проросійські телеграм-канали або переконували читачів у тому, що представлені Зеленським тези «нікого не вразили», або висмикували окремі тези й інтерпретували їх на власний розсуд, наповнюючи маніпуляціями та теоріями змови.

У 16 повідомленнях із 728 в аналізованій вибірці поширювали тезу, що «справжньою метою» реалізації плану перемоги Зеленського є «отримання Заходом стратегічних українських ресурсів вартістю трильйони доларів». Першим про це у своєму телеграм-каналі написав колишній український політик-утікач Олег Царьов, якому СБУ оголосила підозру в державній зраді:

«Зеленський відкрито пропонує Заходу угоду: три речі в обмін на воєнні ресурси. Він готовий віддати українські надра, український суверенітет — розміщення баз НАТО і життя українців — заміну американського контингенту в Європі на українських солдатів».

У телеграм-каналі на понад 209 тис. читачів також стверджують, що план перемоги є «планом торгівлі з Заходом»: «Ви нам зброю, розміщення своїх баз на нашій землі та пропуск у НАТО, а ми вам потім наші ресурси (економічні та військові)».

Канали з меншою аудиторією репостили допис Царьова, часто без доповнень. Пропагандисти не вперше використовують теми розширення НАТО, військові навчання під егідою Альянсу, перехід української армії на стандарти НАТО та міфічне «розміщення баз НАТО в Україні» як фальшивий привід для виправдання війни Росії проти України.

У телеграм-каналі на понад 260 тис. підписників переконують у тому, що четвертий пункт плану перемоги про угоди зі США та ЄС про спільний захист українських критичних ресурсів — це «прямий пас республіканцям загалом і Ліндсі Грему зокрема». Пропагандисти писали про те, що якщо інші пункти плану «“на хліб не намажеш”, то четвертий — цілком можна витягти із землі й дати потримати в руках американцям: беріть». Нібито презентація Зеленським Плану та включення такої пропозиції цілком свідома спроба підіграти риториці сенаторів-республіканців на виборах до Конгресу та кандидату від Республіканської партії Дональду Трампу, шанси якого на перемогу, на думку авторів анонімного телеграм-каналу «очевидно зросли після того, як його підтримав Ілон Маск». Згадки сенатора Грема й інтерпретації Плану перемоги як «кредиту в обмін на надра» зустрічалися в аналізованій вибірці ще двічі.

Вигадка, що «Зеленський хоче позбавитися ветеранів»

Інші канали маніпулювали п’ятим пунктом плану Перемоги, в якому президент окреслив можливості української армії у післявоєнний період. Зокрема російський пропагандист Сергій Мардан у своєму телеграм-каналі писав, що Захід нібито давно «мріє» використати українських солдатів, яких сам Київ розглядає лише як «валюту, яку можна обміняти на долари». І у цьому ж дописі він видав конспірологічну теорію, що замість повернення до мирного життя українці будуть захищати чужі інтереси за кордоном:

«Ніякої демобілізації для дідів і парубків не буде. Січових стрільців відправлять у Лапландію — зміцнювати оборону Європи в Заполяр’ї».

Суголосно цьому твердженню російський телеграм-канал на майже 380 тис. підписників цитує колишнього співробітника Вищого адміністративного суду України та нині ведучого на російському телебаченні («Соловйов Live») Андрія Пономаря:

«Зе на додачу до надр, які нещодавно так розхвалював терорист Ліндсі Грем, продає й українців, перетворених на неокріпаків».

Уже згаданий Олег Царьов у своєму «аналізі» виступу Володимира Зеленського посилався на різні статті Конституції України, переконуючи читачів, що президент нібито взяв на себе забагато повноважень і розпоряджається навіть «життями людей». Згодом у кількох інших каналах із меншою кількістю підписників цитували цей уривок допису з каналу Царьова:

«Пропонувати Заходу надра Зеленський не має права, оскільки за Конституцією надра належать не державі й уже точно не Зеленському, а народу України. Ну і найголовніше, народ України не належить Зеленському, щоб він так вільно розпоряджався життями людей».

У російському телеграм-каналі на понад 2 мільйони 750 тис. підписників виступ Зеленського у Верховній Раді назвали «планом Дай» і також сфокусували увагу на тезі про те, що тепер українські солдати «приречені вмирати за інтереси НАТО»:

«Влаштований Києвом геноцид українського населення триватиме “для зміцнення натовської оборони в Європі”, а ЗСУ, які мруть пачками, можуть замінити контингент США в Європі».

Російська пропаганда неодноразово вдавалася до маніпуляцій темою «інтересів» які має захищати українська армія, чи втрат Збройних Сил України, з метою деморалізації суспільства та породження зневіри у здатності армії захищати країну від зовнішньої агресії. Кремль систематично інструменталізує та стигматизує учасників і ветеранів війни, про що «Детектор медіа» писав у дослідженнях маніпуляцій, до яких вдаються пропагандисти.

Російська пропаганда проти вступу до НАТО: «В труні вони бачать Україну»

Для реакцій на виступ Володимира Зеленського в Верховній Раді прокремлівські пропагандисти використовували усталене повідомлення, мовляв, «Україна — інструмент для підриву державності Росії». Речниця МЗС Росія Марія Захарова опублікувала у своєму телеграм-каналі допис, у якому звинуватила США та Сполучене Королівство, що ті, мовляв, «не гребують використовувати терористичні осередки для дестабілізації ситуації в усьому світі». В цьому контексті пропагандистка згадала українські спеціальні операції в країнах Африки, які назвала «терористичною діяльністю»:

«Можу сказати Зеленському: партнери київського режиму вже продемонстрували, як бачать Україну в архітектурі безпеки. У труні вони бачать Україну. І українських громадян у могилах», — коментувала Марія Захарова наміри України отримати запрошення в НАТО.

У цьому ж дописі Захарова звинуватила Володимира Зеленського у підштовхуванні «натівців до прямого конфлікту з Росією».

Російський депутат держдуми Олександр Толмачов сказав в інтерв’ю пропагандистам, що «запрошення України в НАТО означає початок ядерної війни», а пропозиція «ввести іноземні війська на територію України та дозвіл бити по Росії далекобійною зброєю погублять все людство».

У телеграм-каналі з 255 тис. підписників також опублікували допис недоступного в Україні телеграм-каналу «Рыбарь», у якому пропагандист, коментуючи План перемоги, зосереджував увагу на тому, що Вашингтон і Лондон буцімто зацікавленні у збільшенні рівня ескалації та так само продовжують використовувати Україну у своїх інтересах.

Деякі ж телеграм-канали поширювали протилежні повідомлення: «Судячи з безуспішного турне всією Європою й Америкою, “геніальний” і “надійний” план нікого не вразив», — написав канал із 2,7 млн підписників.

Пропагандистські телеграм-канали також спекулювали на темі допису в мережі Х, який опублікував журналіст таблоїда Bild Юліан Рьопке. В ньому журналіст розкритикував український План перемоги, зокрема можливість вступу України в НАТО, дозвіл на далекобійні удари по Росії, а також спільну ППО проти російської авіації. За 16 жовтня російські телеграм-канали поширили його повідомлення 14 разів, наголошуючи, що Захід начебто більше не зацікавлений в підтримці України.

Таким чином, серед тез пропагандистів укотре можна спостерігати суперечності. З одного боку, в телеграм-каналах пишуть про Захід, «який хоче подальшої ескалації» та «воює до останнього українця», а з іншого — пишуть про скорочення допомоги й про те, що «ніхто не погодився на План перемоги».

«Кім ось-ось нападе…»

Під час свого звернення до Верховної Ради Володимир Зеленський також розповів, що Північна Корея передає Росії озброєння, а також людей, які замінюють убитих на війні російських громадян. Напередодні, 14 жовтня, Володимир Путін уніс на розгляд Держдуми Росії законопроєкт про ратифікацію договору «про всеосяжне партнерство» між Росією та КНДР. Уже згаданий пропагандист Сергій Мардан так прокоментував цю подію: «У Зеленського нервовий зрив із криками про дивізії корейців на Покровському напрямку... Психоз і панічна атака в Києві — це завжди хороша новина».

«Зеленський уже два дні розкручує нову страшилку, що “Кім ось-ось нападе”. Адресовано її, як і всі останні креативи Банкової, не українцям, а західним партнерам», — написала у своєму телеграм-каналі кремлівська пропагандистка українського походження Тетяна Поп, якій СБУ в 2022 році оголосила підозру за виправдовування збройної агресії Росії проти України.

У іншому каналі з 269 тисячами підписників звинуватили Зеленського, що той, мовляв, «придумав фейк про КНДР, щоб отримати фінансову допомогу», адже останнім часом, стверджує пропагандист, Україні відмовляють у допомозі, наводячи приклад скасованого «Рамштайну». Для підтвердження своєї позиції про буцімто неправдивість слів Президента України пропагандисти наводять слова Генерального Секретаря НАТО Марка Рютте, що альянс поки не може підтвердити присутності військових КНДР на війні. Це маніпуляція, оскільки Генсек НАТО насправді не заперечив присутність військ Північної Кореї в російській війні проти України, а лише сказав про «неможливість підтвердити такі повідомлення на цій стадії».

15 жовтня в українському медіа Liga.net з’явилося повідомлення про формування «особливого бурятського батальйону» в російській армії на основі громадян КНДР. У відповідь на це прокремлівські пропагандисти намагалися переконати свої аудиторії, що українська влада буцімто буде шукати підтвердження повідомленням про участь КНДР у війні, а тому спробує «видати за корейців бурятів, тувинців або інших представників зовнішньо схожих народностей Росії». Про це зокрема написала у телеграм-каналі російська пропагандистка українського походження Тетяна Монтян.

У деяких телеграм-каналах Україну звинувачували у «подвійних стандартах». Мовляв, Зеленський дарма нарікає на участь КНДР у війні, адже за Україну воюють найманці з десятків країн, про що написала в телеграм-каналі Тетяна Поп. Схоже повідомлення про «подвійні стандарти» були озвучені у ще одному пропагандистському телеграм-каналі на майже 270 тисяч читачів. Там пропагандисти скаржилися, що начебто участь Північної Кореї є «виходом конфлікту на інший рівень» в очах Зеленського й Заходу, а західна допомога Києву — ні.

Пропагандисти також виставляли Росію благодійницею Північної Кореї.

«КНДР — це найпотужніша гібридна сила на планеті. У них є слабкі сторони, але Росія допоможе розв’язати цю проблему», — написали у каналі зі 150 тисячами підписників.

Проте основний акцент пропагандисти робили на північнокорейсько-російському договорі про всеосяжне стратегічне партнерство, який містить пункти про військову допомогу у випадку нападу на одну зі сторін договору. 14 жовтня Путін уніс до Державної Думи законопроєкт про ратифікацію договору, після чого той набере чинності. На фоні таких дій російської влади російський «політолог» Марат Баширов висміяв повідомлення в українському інфопросторі про участь корейських військ, додавши, що це «показує рівень страху від договору між Росією і КНДР». Але згодом видалив свій допис.

Інший російський «політолог» Сергій Марков назвав участь КНДР у війні «кроком до миру в Україні», адже на думку цього пропагандиста, «чим агресивніша Росія — тим менш агресивний Захід».

10 жовтня видання The Guardian повідомляло з посиланням на українське джерело, що за російською лінією фронту перебувають десятки північнокорейців у командах, які «підтримують пускові установки для ракет КН-23». За словами Лім Ел Чхоля, професора Інституту далекосхідних досліджень у Сеулі, якого цитує видання, приєднання до війни проти України дає Північній Кореї шанс випробувати зброю, отримати бойовий досвід для своїх військ і зміцнити свої позиції як потужного міжнародного союзника. У відповідь на такі повідомлення російські пропагандистські канали почали публікувати дописи, в яких простежується єдиний посил, мовляв, «Зеленський придумав відправлення корейських військ в Україну, щоб випросити більше допомоги у Заходу», або «Захід і Україна бояться воєнного договору між Росією і КНДР». Але на етапі, коли війна зводиться до того, щоб мати достатньо зброї та боєприпасів для знищення ворога, Україна має право звернутися до партнерів і союзників за всією необхідною допомогою та зброєю.

Анна Магдалена Вельопольська, докторка наук у галузі міжнародних відносин Лондонської школи економіки у своїй колонці для KyivPost описує першу реакцію Заходу на представлений Президентом України План перемоги. За її словами, зараз серед політиків існує «криза лідерства», до виборів у США лишається лише три тижні, тому західні союзники більше побоюються додаткових запитів Києва та намагання створити «буферну зону» на території Росії. Тому зараз важко очікувати гучних голосів на підтримку ідеї розміщення західних військ в Україні як неядерного фактора стримування Росії. Проте, безумовно, якщо Україна має стати невіддільною частиною післявоєнної безпекової архітектури Європи, то обговорення запрошення України до НАТО не можна відкладати на післявоєнний час.

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду