«Найголовніша трагедія серпня». Російські пропагандисти — про затримання Павла Дурова

«Найголовніша трагедія серпня». Російські пропагандисти — про затримання Павла Дурова

09:00,
27 Серпня 2024
9036

«Найголовніша трагедія серпня». Російські пропагандисти — про затримання Павла Дурова

09:00,
27 Серпня 2024
9036
«Найголовніша трагедія серпня». Російські пропагандисти — про затримання Павла Дурова
«Найголовніша трагедія серпня». Російські пропагандисти — про затримання Павла Дурова
Затримання засновника телеграму додало тривожності та згуртувало у ворожості до Заходу російських пропагандистів.

In English

Увечері 24 серпня у французькому аеропорті «Ле-Бурже» затримали творця та генерального директора месенджера Telegram Павла Дурова. У Франції Дурова звинувачують у співучасті в торгівлі наркотиками, злочинах проти дітей і шахрайстві через відсутність модерації в телеграмі.

Дуров у листопаді 2021 року став громадянином Франції. У 2022 році він просив видання Forbes під час укладання рейтингів найзаможніших людей вказувати його громадянином Франції, а не російським бізнесменом. Також Дуров начебто має паспорти Об’єднаних Арабських Еміратів і карибської держави Сент-Кітс і Невіс.

У пресслужбі компанії «Телеграм» після затримання Дурова повідомили, що ані месенджер, ані він сам не порушують законів, а відповідальність за поширення забороненого в ній несуть користувачі.

«Абсурдно стверджувати, що платформа або її власник несуть відповідальність за зловживання цією платформою. Майже мільярд користувачів у всьому світі використовують телеграм як засіб спілкування та джерело важливої ​​інформації», — йшлося в повідомлення компанії.

Хоча, як пояснила, старша юристка Лабораторії цифрової безпеки Тетяна Авдєєва в коментарі «Детектору медіа», саме на власників месенджерів і соціальних мереж у ЄС покладається обов’язок не допускати поширення дитячого порно, наркотиків, дезінформації тощо. Це є продовженням системної політики Євросоюзу, який періодично накладає штрафи на цифрові корпорації за недотримання правил модерації контенту — як це було, наприклад, із тіктоком і фейсбуком (компанія «Mета») у 2023 році, коли відповідні платформи порушували регламент про захист даних або не могли забезпечити захист неповнолітніх користувачів від певних типів контенту.

Восени 2023 року телеграм був головним джерелом отримання новин для 76% учасників опитування Internews в Україні. Для українців, поряд із новинами, телеграм-канали є одним із головних джерел поширення неправдивої інформації. Адже їхні автори не дотримуються стандартів подання інформації. А платформа, виставляючи брак модерування інформації за просування свободи слова, полегшує життя пропагандистам і злочинцям.

Попри слова про незалежність платформи та заперечення співпраці зі спецслужбами, телеграм неодноразово виконував рішення російських судів та обмежував доступ до певної інформації. Наприклад, обмежував доступ до дописів у Білорусі, обмежував функціонал месенджера в Ірані. Позначив як фейковий антивоєнний телеграм-канал дружин російських мобілізованих, видаляв телеграм-канали, в яких писали про протести у Башкортостані. Коли у 2021 році держоргани Москви змусили компанію заблокувати на день виборів у Державну Думу сервіс «розумного голосування» як політичну агітацію, Павло Дуров обґрунтував поступки владі Росії «турботою про користувачів»: 

«Допустити блокування телеграму для всіх росіян, щоб дати політичній партії два додаткові дні на ведення кампанії після того, як вибори вже почалися, — це все одно, що пожертвувати ферзем заради пішака на шахівниці, не маючи чіткої стратегії виграшу. Для мене інтереси сотень мільйонів користувачів телеграму завжди будуть незрівнянно важливішими за інтереси будь-якої політичної сили».

Тож попри слова, що платформа не передає дані спецслужбам і вони надійно захищені наскрізним шифруванням, в експертів є підстави вважати, що телеграм вибірково незалежний. Сам Дуров називає повідомлення про співпрацю телеграму з російською владою «чутками, вигідними конкурентам.

«Змусять співпрацювати»

Російська пропаганда вступилася за Дурова, відреагувавши на його затримання у Франції — забувши, очевидно, як декілька років телеграм намагалися заблокувати в Росії, і формальною причиною для цього була начебто відмова Дурова співпрацювати з ФСБ для затримання «терористів та екстремістів». Тепер російська пропаганда пише, що платформа у злочинах, які чинять користувачі, не винна — і це «суто політична гра».

«За те, чим грішить буквально будь-який сучасний месенджер, засновника Telegram взяли й захопили в заручники… Очевидно, що обвинувачення — суто формальність. Затримання мільйонера і засновника Telegram буде використано і в політичних цілях, і з метою контролю месенджера», — написали в російському телеграм-каналі з майже 719 тисячами підписників.

Хвилює їх не те, що Дуров може в рамках співпраці з французькою поліцією надати дані тих, кого підозрюють в порушенні закону, а збереження конфіденційності російських чиновників.

«Російським чиновникам надійшло доручення видалити службові листування в телеграмі... Раніше, після затримання засновника "Телеграму" Павла Дурова в паризькому аеропорту, французькі ЗМІ з посиланням на джерело, близьке до слідства, заявили, що французькі спецслужби домагатимуться доступу до листувань у телеграммі, пов’язаних зі злочинними співтовариствами, а також із санкційними компаніями та особами», — написали в російському телеграм-каналі, який має майже 1,6 мільйона підписників.

«Усі непересічні, секретні комунікації в телеграмі, особливо пов’язані з зоною спецоперації, треба припинити найближчим часом. Очевидно, що тепер будь-які, зокрема секретні, дані можуть потрапити до рук європейських силовиків», — написали в іншому російському телеграм-каналі із 718 тисячами підписників.

У пропагандистському телеграм-каналі із 620 тисячами підписників додали, що «отримання доступу західних спецслужб до листування може напевно означати й отримання доступу до чутливої для ЗС РФ інформації».

А у молдовському проросійському телеграм-каналі порадили читачам зробити резервні копії листувань, адже «у рамках слідства проти Дурова можуть вилучити сервери телеграму у США й Амстердамі. Ваша приватність, найімовірніше, не постраждає (там усе зашифровано), але назавжди втратити фоточки й листування — легко». Пропагандисти вдаються до залякування своїх читачів.

«Хіба це не найголовніша трагедія серпня?»

Страхи у російських «воєнкорів» (в лапках — бо вони є пропагандистами. — «ДМ») через затримання Дурова ще більші, адже, як написали у телеграм-каналі з 18 тисячами підписників, у «Ле-Бурже», «по суті затримали начальника зв’язку ЗС РФ».

Пропагандист із 38 тисячами підписників назвав проблеми, які виникають у російських військових через затримання Дурова, «головною проблемою серпня». З його слів телеграм — «це основа військового зв’язку; телеграм — це потужний, альтернативний офіційному, і, звісно, оперативніший інформаційний ресурс; телеграм — це головний цивільний месенджер у Росії, практично непідконтрольний західним спецслужбам, а також найпотужніший рекламний ресурс і майданчик для особистих блогів».

Інший російський «політолог» зі 188 тисячами підписників назвав телеграм «головним месенджером нинішньої війни» й «альтернативою закритому військовому зв’язку».

«Телеграм наразі став мало не головним засобом управління підрозділами в зоні СВО (причому з обох боків фронту)... Буде вельми сумно і водночас кумедно, якщо каталізатором змін підходів до засобів зв’язку й управління в ЗС РФ стане саме арешт Павла Дурова. А не накопичені за два роки проблеми суто військового характеру, на які в профільному управлінні чомусь вважали за краще заплющувати очі», — написав «воєнкор» із 1,3 мільйона підписників.

«Дуров сам себе загнав у пастку, коли відмовився бути росіянином»

Російські пропагандисти, які поширюють інформацію на закордонні аудиторії, використали затримання Дурова для звинувачень Заходу в «підступності»:

«Європейське громадянство для Дурова стало не охоронною грамотою, а дамокловим мечем... Володимир Путін попереджав росіян про сутність ліберальних режимів і застерігав від розміщення своїх компаній і активів у натовських країнах», — процитували речницю Міністра закордонних справ Росії Марію Захарову RT.

З цитатами, мовляв, «Росія своїх не кидає» пропагандисти конструювали для своїх аудиторій картину світу, де ті, хто виступає проти режиму чи намагається здобути громадянство іншої держави, є «зрадниками» та «вирусями». Дуров має кілька громадянств, але ті держави його за нього навряд чи заступляться, пише пропагандистський телеграм-канал із майже 974 тисячами підписників. А далі цитує «експерта», який каже:

«Виходить, що, крім Росії, розраховувати Павлу Дурову більше нема на кого. Але для цього потрібно прийняти непросте рішення і відповісти на запитання: хто ти та з ким ти?»

Російський співак-пропагандист Шаман запропонував Дурову «лазівку», як скасувати проблеми:

«Пашо, рідний! Вільно і легко дихається тільки в Росії. Повертайся додому. Тут тебе пам’ятають, люблять і завжди чекають», — написав він у телеграмі.

Також у телеграмі поширювали цитати зі схожим посилом від заступника голови Ради Безпеки Росії Дмитра Медведєва. У телеграм-каналі з 71 тисячею підписників поширили спогад Медведєва про розмову з Дуровим. Під час неї бізнесмен висловив «принципову позицію» не співпрацювати з російською владою. А Медведєв пообіцяв, що через таку впертість у Дурова «всюди будуть проблеми»:

«Для всіх наших спільних тепер ворогів він росіянин — і тому непередбачуваний і небезпечний. Іншої крові. Точно не Маск і не Цукерберг (який, до речі, активно співпрацює з ФБР). Дурову треба, нарешті, зрозуміти, що вітчизну, як і часи, не вибирають», — написали в телеграм-каналі Медведєва, у якого є 1,3 мільйона підписників.

«Світовий уряд прагне закрити всіх в інформаційному гетто»

У частині телеграм-каналів, як у проросійському каналі з 208 тисячами підписників, зазначили:

«Що стосується Паші Дурова, то ця справа проти нього забиває черговий цвях у труну світу, заснованого на правилах. Також чудова антиреклама для французького громадянства для всіх прогресивних людей у позитивному значенні цього слова (не активістів ЛГБТ і соросят)».

Однак незрозуміло, як саме слідчі дії та публічний відкритий судовий процес над власником одного з месенджерів можуть «підірвати світовий порядок».

«Вражає читати ахінею на кшталт “Арештом Дурова Захід вбив останній цвях у кришку демократії та свободи слова". Останній цвях? Ви серйозно? А антиросійська цензура фейсбуку і ютубу? А заборона російських ЗМІ у США та Європі? А про Джуліана Ассанжа ви пам’ятаєте?» — відреагував на дописи колег по цеху про «смерть свободи слова» пропагандист, на якого підписані 3,1 мільйона користувачів телеграму.

«Франція як втілення Свободи померла ще у 20 столітті», — написали у кримському окупаційному телеграм-каналі з 10 тисячами підписників.

У телеграм-каналі пропагандистського видання, яке має майже 459 тисяч підписників, зацитували експерта, який розвинув тезу про затримання Дурова конспіролологічніше:

«Дуров переоцінив принаду західної демократії. І на цій легковірності його спіймали. Замовником арешту Павла Дурова може виступати умовний deep state, якому протистоїть Росія, а Франція та її силовики є виконавцями цього замовлення, і виконують його сумлінно. Зрозуміло, що будуть найняті найкращі адвокати, піде кампанія підтримки в телеграмі, але вирішувати будуть не пересічні користувачі, а замовники арешту».

Автор допису згадав теорію змови про існування «дипстейт», змови впливових осіб, які «з-за лаштунків» керують державами чи міжнародними організаціями. 

«Кожен, хто наважиться чинити опір у будь-якій формі вимогам світових господарів, буде покараний. Павла Дурова було заарештовано не тому, що він порушував закон, а тому, що він відмовився співпрацювати з сильними світу цього. Зараз уже не буде перебільшенням сказати, що найстрашніший злочин, який ми можемо скоїти, полягає в бажанні свободи слова та інформації», — цю цитату болгарського євродепутата Петра Волгіна, який і раніше поширював російську дезінформацію, навели у пропагандистському телеграм-каналі із 1,3 мільйона підписників.

На відміну від Росії, де з телеграму тікають «воєнкори» й чистять листування чиновники, затримання Дурова на Заході нібито збільшило популярність месенджера, пишуть інші пропагандисти:

«Затримання, а точніше, взяття в заручники французькими спецслужбами Павла Дурова за відмову від співпраці породило справжню бурю серед західних прихильників свободи в інтернеті. Вони небезпідставно бачать у телеграмі один із небагатьох острівців, непідконтрольних жодній державі. Один із найбільших месенджерів, де при цьому можна сховатися від Великого брата», — написали у телеграм-каналі з 718 тисячами підписників.

Однак інформацію про сплеск завантажень телеграму за відкритими даними підтвердити не вдається. За даними порталу Priori Data на початок січня 2024 телеграм був сьомим за кількістю завантажень за рік додатком у світі. А у березні, за даними Statista, — п’ятим за кількістю завантажень за місяць.

У телеграм-каналі російського пропагандиста, який має 1,3 мільйона підписників, поширили інтерв’ю з «публіцисткою», яка також розповідала про «політичну» справу щодо Дурова: «Ситуація з арештом Павла Дурова виглядає суто політичною. По-перше, відповідно до акта про цифрові послуги Євросоюзу, оператор соцмережі або інтернет-платформи дійсно відповідальний за будь-який контент, який на ній розміщений. Однак він не передбачає особистої або кримінальної відповідальності, акт передбачає відповідальність оператора тільки як юридичної особи, а штрафні санкції мають винятково економічний характер».

«Експертка» говорить, що затримання потрібне президенту Франції Еммануелю Макрону, який «вислужується» перед США.

«Тому обговорювати інтенції французької влади, яка його заарештувала, не має жодного сенсу, тому що вони взагалі тут не відіграють жодної ролі», — так про «замовлення США на затримання Дурова» сказав і Георгій Лобушкін, якого проросійські телеграм-канали називали колишнім прессекретарем Дурова. Щоб переконати аудиторію, що в усьому винні США, Лобушкін висловив сумнів у наявності претензій у Франції до Дурова. Адже той «виконував закони усіх країн», блокував на Заході російські пропагандистські видання.

Російські «опозиціонери» вимагають у французів вибороти «#СвободуДурову»

Затримання Павла Дурова спровокувало критику бізнесменів і блогерів, як Ілона Маска чи Такера Карлсона. Віртуальні «протести» почали й російські політики. Наприклад, один із керівників російської партії «Нові люди» Олександр Нечаєв (3,1 тисячі підписників у телеграмі) відвідав протест під французьким посольством у Москві. Там шанувальники Дурова складають під дипломатичною установою паперові літачки та закликають французьку опозицію боротися за свободу слова у Франції — такі самі літачки запускали колись російські громадяни, коли телеграм блокували в Росії.

«Затримання підприємця, який бореться за конфіденційність користувачів — це небезпечний прецедент. Якщо ситуація закінчиться судом і тюремним терміном, на таких підставах затримувати можна буде кожного, хто не зливає листування користувачів за першим запитом спецслужб. Це не той світ, у якому ми хочемо жити», — йшлося у повідомленні з приводу мітингу під французьким посольством у телеграм-каналі російських «воєнкорів» із 781 тисячею підписників.

А речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова писала, що правозахисники занадто мало стурбовані затриманням Дурова:

«Вважайте, минула практично доба з моменту затримання Павла Дурова. Де всі вони? Де колективні листи? Де вся їхня критика? Де вся їхня стурбованість?.. Нічого немає», — сказала Захарова. Згодом вона додала, що західні правозахисні організації начебто послуговуються «подвійними стандартами» стосовно регулювання роботи телеграму. Мовляв, коли у Росії набув чинності так званий «пакет Ярової» (який стосувався обмежень у російському сегменті інтернету та розширення регуляторних функцій «Роскомнадзору»), то низка міжнародних правозахисних організацій засудили рішення російських судів. А тепер, замість «апеляцій до офіційного Парижу», правозахисники, за словами Захарової, «проковтнули язики».

Серед політичних сил Франції, до яких начебто зверталися росіяни, щоб вони вимагали «звільнення Дурова», пропагандисти називали праву політсилу «Національний фронт», який очолює Марін Ле Пен, і ліву «Нескорену Фракцію» та її Лідера Жана-Люка Меланшона. Що Ле Пен, що Меланшон неодноразово висловлювали вигідні російській пропаганді тези та мали зв’язки з Росією. Проте, хоч їхні політичні сили й входять до парламенту, вони мають повноваження змінювати правоохоронну та судову систему своїх держав лише через зміни до законодавства. А протестувати на французьких вулицях через Дурова своїх прихильників жодна з цих партій поки не вивела.

У пропагандистських телеграм-каналах затримання Павла Дурова у Франції підвищило тривожність з огляду на побоювання щодо можливого отримання представниками західних спецслужб доступу до повідомлень російських чиновників і пропагандистів. Імовірне обмеження роботи телеграму може зруйнувати напрацьовані підходи до дезінформування українців. Адже завдяки популярності месенджера та повній відсутності регулювання телеграм-каналів в Україні пропагандистам зручно використовувати телеграм для поширення дезінформації.

Затримання Дурова у Франції пропагандисти у своїх телеграм-каналах використали для переконання або залякування критично налаштованих до влади підписників. Вони подавали відмову Дурова від російського громадянства та «його брак патріотизму» як одну з причин його затримання у Франції. Мовляв, «Росія своїх не кидає», а «Франція, ОАЕ чи Сент Кітс і Невіс — кидають».

Щоб не пропускати найголовніших матеріалів Центру досліджень «Детектора медіа», підписуйтеся на розсилку. Вона виходить кожні два тижні

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду