«США ось-ось луснуть як мильна бульбашка». Що ворожки пророкують Росії та як їх використовує пропаганда

«США ось-ось луснуть як мильна бульбашка». Що ворожки пророкують Росії та як їх використовує пропаганда

09:00,
16 Серпня 2024
9090

«США ось-ось луснуть як мильна бульбашка». Що ворожки пророкують Росії та як їх використовує пропаганда

09:00,
16 Серпня 2024
9090
«США ось-ось луснуть як мильна бульбашка». Що ворожки пророкують Росії та як їх використовує пропаганда
«США ось-ось луснуть як мильна бульбашка». Що ворожки пророкують Росії та як їх використовує пропаганда
Пророцтва, які поширюють у російському інформаційному просторі, збігаються з тезами пропаганди Кремля.

In English

Після пандемії та повномасштабного вторгнення в Україну ринок езотерики в Росії суттєво зріслюди, що піддалися паніці, витрачають гроші на «ясновидців» та «екстрасенсів». У цьому немає нічого непередбачуваного, оскільки в умовах кризи та війни в суспільстві завжди зростає інтерес до містики. Але російська пропаганда використовує «пророцтва» для поширення дезінформації. Розбираємо, чому Росія вдається до цього методу, які тези вона просуває через «ясновидців» і як українці (не)свідомо підіграють цій тактиці.

Коли у пропагандистів закінчуються ідеї, вони вдаються до прихованого козиря в рукаві — передбачень болгарської цілительки Ванги. Навколо неї в Росії ледь не культ особи, що пояснюється, на думку болгарських фактчекерів із порталу WebCafe, тим, що її «передбачення» зазвичай мають яскраво виражену проросійську спрямованість. Публікацій і фільмів про сліпу болгарську жінку в Росії — незліченна кількість, включаючи серіал «Вангелія» більш ніж десятирічної давнини, який став, за словами болгарського професора Івайла Дічева, одним із найуспішніших проєктів російського державного Першого каналу. Оскільки «пророцтва» Ванги, як і всіх інших «провидців», украй розпливчасті, їх можна інтерпретувати відповідно до потреб Москви.

Болгарські дослідники звертають увагу, що, наприклад, в одній із «документалок» російського каналу про «передбачення» Ванги їй приписують такі слова: «Царі в Україні будуть мінятися, як хустки. Смішний зелений чоловічок перетворить Україну на руїни. Держава зникне. Покарання не будуть діяти». У цьому ж «передбаченні» йдеться, що нібито ніщо не зможе зупинити Росію і вона стане володаркою світу. Однак після ретельної перевірки болгарські фахівці з’ясували, що таких слів Ванга насправді не говорила. Вони посилаються на її висловлювання 1979 року, в якому йдеться, що «все розтане, як лід, але слава Володимира залишиться недоторканою». У фільмі стверджують, що провидиця нібито бачить правителем світу Володимира Путіна, але це також може бути, наприклад, Володимир Ленін, чиє правління Ванга повинна була вивчати в дитинстві, або навіть князь Київської Русі Володимир Великий.

Автори WebCafe пишуть: між 70-ми й 80-ми роками ХХ століття, коли до Петрича (села, де жила Ванга) приїжджали деякі кремлівські чиновники, Вангу попросили зробити не особисті передбачення, а ті, що стосуються майбутнього людства. Саме тоді з’явилися її перші проросійські «ворожіння». Крім того, професор Дічев говорить у коментарі для Deutsche Welle, що Ванга не записувала свої видіння, тобто її фрази інтерпретували мінімум кілька людей.

«Росію чекає розквіт»

Росія поширює низку антиукраїнських наративів у матеріалах про «передбачення», нібито цитуючи й інших російських та закордонних ворожок. Деякі з них публічно висловлюють свою підтримку російському режимові та його діям, зокрема «відьми Путіна». Йдеться про окультну організацію «Імперія найсильніших відьом», яку очолює «ворожка» із псевдонімом Альона Полинь. Ця організація ще з 2019 року проводить обряди на підтримку особисто Путіна та російських військових.

У статтях, а також відео на ютубі з коментарями ворожок та екстрасенсів, які мають від 46 тисяч до більш ніж 8 млн переглядів, повторюється одне й те саме повідомлення: Росію не зупинити, бо на неї чекає розквіт. Мовляв, Росія ввійшла в «позитивну динаміку» та новий етап свого існування, тому вийде з «кризової ситуації» сильнішою. Одна з ясновидиць навіть порівняла Росію з фольклорним персонажем Іллею Муромцем. За її словами, Росія нібито теж довго сидить на печі й терпить усі кпини у свій бік, але коли настає потреба самозахисту, вона робить це доволі вміло.

Крім того, «ясновидці» говорять про індустріальний «бум» у Росії та «стабільний розвиток економіки», на який нібито не вплинули санкції та через який за пʼять років у Росії буде купа іноземців, що переїдуть до країни «по краще життя». А також через те, що Росія нібито є «найбезпечнішою країною світу», бо може себе гідно захистити. Також провидці в проросійському сегменті соцмереж «розповідають», що Росія нібито приречена на перемогу, а в Києві буде «істерика» від цієї перемоги. А все, мовляв, тому, що Росію береже Матір Богородиця. 

Саме такі тези просуває і російська пропаганда без участі ворожок і ясновидців. Ба більше, деякі з них не приховують синхронність своїх тез із пропагандою та сприймають свої «передбачення» як допомогу режиму, як згадана вище Альона Полинь, яку, до речі, в червні заарештували за книги із закликом до насилля проти РПЦ.

Крім того, прикривання чимось духовним і непоясненним теж є однією з часто використовуваних тактик російських пропагандистів. Завдяки використанню релігії вони хочуть виправдати агресію Росії проти України. Мовляв, Україна стала на шлях пекла та бездуховності, бо підтримує «західну аморальність» та утискає право на вільне віросповідання. Тому Росії нібито треба боротися за цінності всього світу, про що говорять і «ясновидці». Якщо в інших видах дезінформації є хоча б спроби маніпулювати фактами, то у цьому випадку в цьому навіть немає потреби, оскільки факти для пророцтв не потрібні.

«України не стане»

За версією «ясновидців», наслідком перемоги Росії має стати повний занепад і розпад України. У рамках цієї теми «провидці» повторюють цілий набір пропагандистських кліше: про те, що українці «радісно зустрічатимуть росіян із прапорами», а значна частина її території перепаде саме Росії, тоді як інші «шматки» — нібито Польщі, Угорщині та Румунії. Про «розширення кордонів» Росії за рахунок України також нібито говорив Вольф Мессінг. Втім перевірити, чи так це було насправді, доволі складно, оскільки та особа, яка заявила про це одному з федеральних каналів, наголосила, що він нібито сказав це в особистій розмові до своєї смерті. 

«Провидці» також поширюють повідомлення про «братовбивчу» та «громадянську» війну, розмиваючи відповідальність Росії за вторгнення в інші держави, яка є головною в цьому випадку агресоркою. Крім того, «ясновидці» розповсюджують припущення, що нібито з новими територіями Росія отримає «надзвичайно агресивно налаштованих проти себе людей», хибно стверджуючи, що українська влада нібито веде «нацистську та русофобську» політику. Як наслідок, за словами «провидців», ці люди влаштують у Росії справжню «партизанську війну», купу «диверсій» і «терактів». Це теж одне з тверджень, яке використовує російська влада, звинувачуючи Україну в скоєнні кількох терактів проти цивільного населення в Росії впродовж останніх місяців, попри безпосередні докази причетності ісламістських груп до них.

Російські «ясновидці» також висміюють своїх українських колег, які нібито десь напророчили появу «нового президента», який «усе поправить», звертаючись до тактики пропаганди «третя особа». Мовляв, хоч би який президент був в Україні, це все — «годування обіцянками», а от успіх Росії нібито є цілком реальним. Пропагандистські «провидці» прогнозують Україні повний занепад і тотальне погіршення відносин із Заходом — мовляв, хоч би хто переміг на президентських виборах у США, ця людина нібито гарантовано не підтримуватиме Україну.

«Ясновидці» також знецінюють роль України, стверджуючи, що насправді про мир нібито «домовлятимуться саме Штати та Росія». Україну вони описують як країну «між двох скель», які її «розчавлять». Є серед цього прогнози, які вказують на майбутній вступ України до ЄС, але роз’яснюють це як «втрату суверенітету», бо нібито всі країни-членкині ЄС під час вступу «втрачають свій суверенітет». Тобто хоч би що Україна зробила — на думку всіх цих «провидців», усе в ній буде погано на контрасті з Росією.

Не оминають вони й особу Зеленського — стверджують, що нібито вже в серпні в Україні розпочнуться «масштабні протести» проти Президента України, бо «цього хочуть олігархи». Словом, «ясновидці» на службі російської пропаганди повторюють усі ці вже неодноразово спростовані тези без зайвих доказів і фактів.

«Геополітична катастрофа» для Заходу

Пропагандисти теж не можуть полишити кпин у бік своїх конкурентів і слів підтримки для своїх союзників. Федеральні канали у програмах із «ясновидцями» стверджують: Європа обов’язково впаде. «Англосакси» нібито «втратять домінування», а на них буцімто гарантовано чекають «політичні й економічні потрясіння». «Пророки» демонізують союзників України, вважаючи їх «глобальним злом» і поширюючи антиглобалістські теорії змови. Навіть зростання цін на яйця в Росії кілька місяців тому вони назвали «випадом Заходу». А ось Китай, навпаки, за їхніми словами, на шляху до статусу наймогутнішої держави світу (попри те, що врешті-решт найвеличнішою країною у світі за пророцтвами має стати саме Росія).

Є й інші матеріали — в них ані війна, ані її учасники не згадуються безпосередньо, однак їхні автори вказують на «протистояння Сходу та Заходу», яке є «вирішальним» для світу, закликаючи до «якнайшвидшого миру». Сполучених Штатів, за словами «ясновидців», узагалі не існуватиме. У такий спосіб вони намагаються підсилити згадані вище тези та великі наративи пропаганди загалом.

Балканський присмак

Пропагандисти роблять основну ставку на представниць балканського регіону та їхні слова. Окрім Ванги з Болгарії, вони приділили чимало уваги передбаченням сербської «провидиці» Вериці Обренович, яка померла 2019 року та нібито зробила купу прогнозів ще задовго до того, як події, згадані в них, сталися. Вони роблять особливий наголос на геополітичній тематиці її прогнозів і стверджують, що ця «провидиця» нібито колись працювала у спецслужбах. І по пророцтва до неї зверталися багато балканських політиків, які «приймали на їх основі важливі рішення». У такий спосіб росіяни намагаються без жодних доказів додати ваги та створити враження правдивості повідомленням, які їм потрібно просувати.

У її «прогнози» намагалися вмістити ледь не всі кліше російської пропаганди, актуальні для балканського регіону. Мовляв, ще у 2012 році Обренович передбачила «мирну» анексію Криму. Згодом вона нібито напророкувала, що Росія і БРІКС «визначатимуть майбутнє світу». Не полишила вона й інші країни — за «її словами», Естонія, Латвія та Литва самі захочуть возз’єднатися з Росією, поглянувши на її успіх і свої проблеми, а Велика Британія розпадеться на «Англію та Шотландію», у той час, як Францію охоплять протести. Сербка нібито напророкувала, що «новий союз» замінить Європейський і що до нього вступлять Сербія та низка інших країн, яких немає в ЄС, однак країн-членкинь ЄС у цьому «новому союзі» нібито не буде через «їхню економічну кризу». 

Творці відео про неї «ненароком» згадали, що серед балканських держав до ЄС входять поки що лише Хорватія та Словенія, однак там, як і в інших країнах спільноти, скоро «купуватимуть їжу в кредит». У НАТО нібито залишаться тільки США, але й вони недовго протримаються, оскільки «луснуть як мильна бульбашка», а долар «припинить бути світовою валютою». Пропагандисти стверджують: «провидиця» називала Росію «наймогутнішою країною світу», а війну Росії проти України — «битвою, що вирішує долю усього світу». Вони переконують, що, на її думку, Україна «ввійде до складу Росії» та «втратить суверенітет у 2024 році».

«Бог підтримує Росію», бо в Україні «багато американських біологічних лабораторій» — цими «цитатами ясновидиці» пропагандисти «добивають» аудиторію. А насамкінець кажуть, що Росія, Білорусь і Болгарія нібито утворять союз братніх народів, бо так колись сказала Ванга. Втім, чи справді казала вона це, як і «сербська ясновидиця», достеменно невідомо — пропагандисти можуть підлаштовувати контент під свої цілі та давати «хибний переклад» зі ставкою на те, що його глядачі не є знавцями сербської або болгарської.

«Передбачення Жириновського»

Дещо виділяється, але все одно залишається у «фольклорі ясновидіння» цілий пласт російської медійної культури, який ретранслює «передбачення» та «прогнози» колишнього лідера політичної партії ЛДПР Володимира Жириновського. Після його смерті пропагандисти намагаються зробити навколо його персоналії культ особи, а його шовіністичні та расистські погляди під прикриттям «думки народу» ототожнюють із позицією Кремля. Пропагандистські медіа ледь не щороку оновлюють список «передбачень» політика та намагаються в такий спосіб представити його та всіх інших осіб з антиукраїнською позицією «візіонерами» та «свічадами» суспільства, «творцями» національної ідеї Росії. Звісно, після Путіна.

Мовляв, Жириновський «передбачив» і теракт ХАМАС 7 жовтня 2023 року проти Ізраїлю, сказавши, що про Україну «всі забудуть» на його фоні. Він називав повномасштабне вторгнення Росії на території України можливістю «Росії стати великою державою» та закликав до окупації східних і південних регіонів України. Крім того, він нібито говорив про «нестабільність» у Казахстані та Вірменії, дружбу Грузії та Росії, а на майбутнє «напророкував» «крах США» впродовж десяти років і «об’єднання русского міра». Втім, навіть якщо й розглядати лише ті «передбачення», які збіглися з реальністю, то з огляду на це їх можна кваліфікувати як припущення, зроблені на основі особистих ідеологічних поглядів Жириновського та геополітичних тенденцій.

Як українці (не)свідомо підіграють такій пропаганді

Пропагандистська машина маніпулює бажанням суспільства знайти швидкі та прості відповіді на складні питання, особливо в часи невизначеності. В умовах тотальної цензури в Росії плітки й теорії змови, які підсилюються «передбаченнями», працюють як спосіб заспокоєння. Зрештою, до режиму буде менше питань, якщо населення буде вірити, що економічний спад і воєнні дії — лише тимчасові труднощі, які треба пережити задля кращого майбутнього.

Пропагандисти також маніпулюють історичним значенням «провидців» у масовій культурі СРСР, використовуючи для цього популярність таких фігур як Ванга, Вольф Мессінг. Наприклад, якщо «передбачення» робить «новий ясновидець», то для збільшення його авторитетності наголошують на збігах його чи її «висновків» зі словами «визнаних метрів» Ванги та Мессінга. Однак коли йдеться про іноземців, часто російські канали накладають свій синхронний переклад на цей матеріал, який не збігається з оригінальним текстом іншою мовою.

Але кількість пророцтв зростає і в українському медійному просторі. Надаючи ясновидцям таку ж платформу, як фахівцям у політичних і соціальних науках, медіа допомагають пропагандистам надалі використовувати цей метод для поширення своїх наративів. Це не означає потребу повної заборони цієї «індустрії», однак допоки українські медійники й надалі будуть розмивати грань між аналітикою та екстрасенсорикою, доти російська пропагандистська машина й далі матиме в руках потужний інструмент для просування своїх тез, які можуть несвідомо відкластись у головах поціновувачів такого контенту.

Ілюстрація на головній: Наталія Лобач

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду