Ядерний блеф. Як і коли Росія погрожує перетворити світ на «радіоактивний попіл»

Ядерний блеф. Як і коли Росія погрожує перетворити світ на «радіоактивний попіл»

09:00,
7 Серпня 2024
5501

Ядерний блеф. Як і коли Росія погрожує перетворити світ на «радіоактивний попіл»

09:00,
7 Серпня 2024
5501
Ядерний блеф. Як і коли Росія погрожує перетворити світ на «радіоактивний попіл»
Ядерний блеф. Як і коли Росія погрожує перетворити світ на «радіоактивний попіл»
За час широкомасштабного вторгнення провідні російські посадовці та медійники щонайменше 44 рази вдавалися до ядерних погроз.

Ядерний шантаж — це, можливо, найсильніший козир Росії. Страх тотальної ескалації на роки уповільнив постачання Україні танків і літаків. Довгий час стримував союзників від дозволу атакувати західною зброєю територію Росію. Досі заважає країнам НАТО збивати російські цілі, які агресор запускає по Україні.

«Детектор медіа» проаналізував ядерні погрози найвищих російських посадовців і пропагандистів за два з половиною роки широкомасштабного вторгнення. З графіки нижче помітно, що Росія використовує ядерні погрози для трьох основних цілей:

Зрив планів України. У 2023 році Росія щонайменше десять разів вдавалася до ядерних погроз, поки Україна готувалася до контрнаступу й отримувала західну зброю, зокрема, обіцяні в січні танки. Ось, наприклад, цитата Дмитра Рогозіна, колишнього керівника «Роскосмоса»: «Найкращий метод, щоб зруйнувати наступ — застосувати тактичну ядерну зброю».

Колишній президент Росії Дмитро Медвєдєв у листопаді 2022-го намагався обмежити українські операції іншою погрозою: «Мета України у війні названа київським режимом — повернення всіх територій, що раніше належали їй. Тобто відторгнення їх від Росії. Це загроза існуванню нашої держави та розпад нинішньої Росії. І значить, прямий привід для застосування п. 19 Основ державної політики Російської Федерації у сфері ядерного стримування».

Зупинка допомоги союзників. Найбільше російських погроз поки що прозвучало у 2022 році, коли пропагандисти, зокрема, намагалися зупинити допомогу Україні. Ось як це сформулював пропагандист Володимир Соловйов: «Зараз усе більше й більше нав’язуватимуть американську зброю Україні... Україна зараз візьме та влучить по одній із наших ядерних станцій, і понеслася. Процес буде з такою швидкістю некерованим, що мало нікому не здасться. Жахнемо, і нічого не буде».

Ось аналогічна погроза від Медведєва: «Накачування країнами НАТО України зброєю, підготовка її військ до використання західної техніки, відправлення найманців і проведення навчань країн Альянсу біля наших кордонів підвищують імовірність прямого і відкритого конфлікту НАТО з Росією замість “війни за дорученням”, що ведеться ними. Такий конфлікт завжди має ризик переходу в повноцінну ядерну війну».

Моральна сатисфакція. Коли Росія зазнає поразок, вона використовує ядерне залякування для моральної компенсації. Найбільше (п’ять) погроз припадає на жовтень 2022 року, коли Збройні Сили наблизилися до звільнення Херсона. І, наприклад, пропагандистка Маргарита Симоньян ставила запитання так: «Або переддень нашої швидкої перемоги, або переддень ядерної війни».

Після поразки в Лимані аналогічні думки лунали в диктатора Чечні Кадирова: «На мою особисту думку, треба вживати кардинальніших заходів, аж до оголошення воєнного стану на прикордонних територіях і використання малопотужного ядерного озброєння».

 

За 30 місяців широкомасштабного вторгнення провідні російські чиновники та пропагандисти щонайменше 44 рази погрожували Україні та світові ядерною зброєю. 

Член ради безпеки ООН в середньому погрожує ядерною зброєю півтора раза кожного місяця.

Колаж: Микола Шиманський, «Детектор медіа»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду