«Сполученими Штатами тепер править “колективний Байден”»: як агітпроп реагував на заяву американського президента про вихід із виборчих перегонів

«Сполученими Штатами тепер править “колективний Байден”»: як агітпроп реагував на заяву американського президента про вихід із виборчих перегонів

10:00,
25 Липня 2024
2866

«Сполученими Штатами тепер править “колективний Байден”»: як агітпроп реагував на заяву американського президента про вихід із виборчих перегонів

10:00,
25 Липня 2024
2866
«Сполученими Штатами тепер править “колективний Байден”»: як агітпроп реагував на заяву американського президента про вихід із виборчих перегонів
«Сполученими Штатами тепер править “колективний Байден”»: як агітпроп реагував на заяву американського президента про вихід із виборчих перегонів
Реакція російських пропагандистів на вихід Байдена із президентських перегонів. Про що писали в кремлеграмі 20–25 липня 2024 року.

Іn English

21 липня чинний президент США та кандидат від Демократичної партії на виборах 2024 року Джозеф Байден заявив про свій вихід із виборчих перегонів, опублікувавши відповідну заяву на своїй сторінці в мережі Х. Таке рішення було прийнято на тлі занепокоєння представників Демократичної партії США щодо спроможності Байдена виграти вибори. Лунали й відверті заклики до чинного президента покинути виборчі перегони. Додатковим чинником, що зменшив підтримку кандидатури Байдена серед демократів, стали провальні теледебати між основними кандидатами на посаду президента США. Детально ми писали про них у цьому матеріалі.

Рішення Байдена не балотуватися на виборах 2024 року стало основною темою останніх днів для публікацій у мережах проросійських пропагандистських телеграм-каналів. Паралельно з цим там поширювали фейки про смерть Байдена та державний переворот у США. Російські посадовці ж почали звинувачувати Байдена в різноманітних злочинах, буцімто вчинених під час його президентства, а також закликали до розслідування нібито змови американських медіа та політичних еліт, які довгий час приховували реальний стан ментального здоров’я президента США.

Конспірологічна теорія про смерть Байдена

У той самий день, коли Байден опублікував заяву про свій вихід із виборчих перегонів, в американському інфопросторі обговорювали неміч чинного президента та поширювали теорію змови про його ймовірну смерть. Зокрема таке повідомлення просувала конгресвумен від Республіканської партії Лорен Боберт, коли вимагала «доказів життя» Джо Байдена. Такі тези підсилювалися наявністю позитивного тесту на COVID-19 у Байдена, про що повідомляв Білий дім 17 липня.

Конспірологічну теорію поширювали також у російських пропагандистських пабліках. Зокрема телеграм-канал з аудиторією у 2,6 млн підписників писав, що «взагалі не зрозуміло, чи живий Байден, чи його тіло лежить у морозилці Білого дому». Очевидно, пропагандисти вклали іронічний сенс у цю фразу, проводячи паралелі з чутками про смерть Путіна та зберігання його тіла в холодильнику в його резиденції на Валдаї.

Тренд із публікаціями про смерть Байдена підхопив і шефредактор пропагандистського медіа Regnum Юрій Баранчик. У своєму телеграм-каналі він написав, що Джо Байден, який «ще вчора скакав по політичних сценах і підмостках, різко помер», говорячи також про можливість державного перевороту в США.

Підтвердження смерті Байдена низка російських телеграм-каналів знайшла у приспущених державних прапорах США над будівлею Капітолія. Ця подія підживила дискусії про смерть Байдена, проте насправді виявилося, що такий знак скорботи був пов’язаний зі смертю конгресвумен Шейли Джексон Лі та жодним чином не стосується стану президента США. Ще одним аргументом на підтримку теорії змови російські телеграм-канали вбачали в скасуванні дев’яти запланованих заходів і президентських зустрічей і відсутності публічних виступів Байдена з моменту публікації заяви про його вихід із виборчих перегонів. Один із російських пабліків-мільйонників опублікував жартівливий плакат розшуку Байдена з підписом: «Байден зник: допоможіть знайти президента США. Американський президент не з’являвся на людях уже кілька днів».

 

Саркастичний постер розшуку Байдена з російських пропагандистських телеграм-каналів. Текст на фото: «Губиться у просторі, зріст 183 см, сивий, мовлення плутане, ознаки інсульту, очі як у ящірки».

Ще одним доказом теорії змови слугувала буцімто несхожість підпису Байдена на заяві про вихід із виборчих перегонів із його підписами на інших документах. Американські конспірологи проводили розслідування, порівнюючи попередні підписи Байдена, та систематично доводили, що на заяві він підроблений. Проросійські телеграм-канали не стільки писали про буцімто неавтентичність підпису, скільки використовували це як супутній фактор разом з іншими «доказами», щоб переконати аудиторію в смерті Байдена або в його силовому усуненні від керування державою.

Проте через резонанс теорії змови в американському суспільстві демократи були вимушені довести, що Байден живий, а тому під час промови віцепрезидентки Камали Гарріс у передвиборчому штабі демократів у Вілмінгтоні громадськість почула голос Байдена під час його телефонної розмови з Гарріс у прямому ефірі. В цій розмові Байден пообіцяв підтримувати Гарріс під час її виборчої кампанії. Проте для багатьох конспірологів у США та російських пропагандистів у телеграм-каналах ця розмова була сприйнята скептично та як недостатній доказ того, що президент США живий. Російський Z-пропагандист Артем Шейнін опублікував у себе в телеграм-каналі допис про цю подію: «Байден уперше подав голос після виходу з президентських перегонів. У вік цифрових технологій і нескінченних онлайн-форматів... так собі “доказ”. Що з ним таке, що його не можна на камеру показати?». Проте, за офіційною інформацією Білого дому, Байден продовжує виконувати свої обов’язки та, згідно з повідомленням, проводив два брифінги з радниками національної та внутрішньої безпеки США.

Остаточним спростуванням теорії змови про смерть Джо Байдена стало його відеозвернення до нації, опубліковане в ніч з 24 на 25 липня за київським часом. В ньому Байден обґрунтував своє рішення вийти з виборчих перегонів потребою порятунку демократії і «передачі факелу новому поколінню».

«Палацовий переворот у США»

Перелічені вище тези, які нібито підтверджували теорію змови про смерть Байдена, російські пропагандисти використовували для поширення тез про державний переворот і падіння демократії в США. Російські телеграм-канали поширили цитату американського бізнесмена Девіда Сакса в мережі X: «Джо Байден перетворив Америку на бананову республіку. І, як заведено в бананових республіках, його скинули внаслідок державного перевороту».

Вже згаданий пропагандист Юрій Баранчик підживив дискусії про нібито переворот у США, коли написав у своєму телеграм-каналі, що начебто «Байден може бути ув’язненим у себе на ранчо або на військовій базі, як Горбачов у Форосі». Окрім цього пропагандист написав, що начебто Байден не згоден із таким розвитком подій і має намір чинити опір. У цьому контексті, продовжував Баранчик, імовірно, «Трампу з реднеками (жаргонна назва фермерів, жителів глибинки, сільських робітників, які працюють у полях під сонцем, від англійської фрази red neck — червона шия. Їхня частина є електоратом Трампа. — "ДМ"), національною гвардією та військовими доведеться захищати Сонного Джо від перевороту, як Єльцину Горбачова».

В мережі поширювали й інші фейки, буцімто Байден пережив «сильний гіпертонічний криз із підозрою на інсульт», і Білий дім уже «готує документи про виконання обов’язків президента під Камалу», про що писав канал з аудиторією у 80 тис. підписників. На інформацію з нього посилалися російські офіційні особи, зокрема єдинороска та колишня депутатка держдуми Олена Паніна.

Іншим пропагандистом, хто підтримав теорію змови про переворот у США, став російський політтехнолог Марат Баширов, який написав у своєму телеграм-каналі, що у Білому домі нібито «довго не могли впоратися з емоційним станом Байдена після “палацового перевороту”, і тому “демонстрація живого тіла” відкладалася». Ба більше, російські пропагандисти прорікали відставку Байдена і повний відхід від державницьких справ, зокрема, про це писав і Баширов: «Зараз незрозуміло — вдалося вмовити Байдена підтвердити своє звільнення з посади президента чи ні. Проте поки він живий не виступить, світ має право думати, що в США, в “світочі демократії”, здійснено конституційний переворот».

Також на користь силового усунення Байдена з посади президента російські пропагандистські телеграм-канали використовували рішення про передачу частини його повноважень у питаннях підтримки України міністерці фінансів Джанет Єллен і державному секретарю Ентоні Блінкену. Про це пропагандист Баширов написав, що нібито тепер стає зрозумілим, що Сполученими Штатами «керував колективний Байден» і це «приховували» весь час аж до самих виборів. Основне повідомлення, яке хотів просунути автор — нібито Байден є лише обличчям, а всі державницькі справи роблять за нього.

Іншою реакцією на це рішення стала публікація Олени Паніної в телеграм-каналі. Вона пише про «суттєве розширення повноважень Блінкена», бо після часткової передачі повноважень від президента до державного секретаря Ентоні Блінкен має змогу «самостійно підганяти Конгресу план, як він збирається витратити вкрадені у Росії мільярди», маючи на увазі заморожені активи Росії ще на початку 2022 року. В цьому ж дописі Паніна фактично звинуватила державного секретаря США у «зловживанні законом» і назвала його «основним зрадником і джерелом інформації для ворогів клану Байденів у особі клану Пелосі-Клінтонів».  

Повідомлення про те, що Байден не є самостійною політичною фігурою і замість нього буцімто країною править група неназваних осіб, поширювали в російських телеграм-каналах. Так, пропагандист Шейнін написав, що «як тільки ці “хтось” переконалися, що провести стару ляльку діда через публічні передвиборчі битви неможливо, смикаючи ниточки з тіні, ляльку тут же прибрали з цієї “вистави”». В дописі пропагандист переконує читачів, що насправді неважливо, хто є президентом США — чи Джо Байден, «який рідко приходить до тями», чи Камала Гарріс, «яка не має мозку» — посада президента «не вимагає наявності свідомості», бо держава фактично управляється тіньовим урядом.

«Камала Гарріс — провальний варіант», — реакція пропагандистів на ймовірне наступництво Гарріс після Байдена

Після того, як Байден оголосив про свою підтримку кандидатури Камали Гарріс на виборах, увага пропагандистів перемкнулася на постать чинної віцепрезидентки США. В російських телеграм-каналах були блоки публікацій, присвячених систематичній дискредитації Камали Гарріс і зниженню її шансів на перемогу. Так, один із каналів-мільйонників у телеграмі опублікував допис, у якому характеризував Гарріс як «кар’єристку, яка не вирізняється розумом, кандидатку ще більш провальну, ніж сам Байден», і в кінці додав, що «реального суперника Трампу в США наразі немає».

Також пропагандисти називали Гарріс «безликою дитиною дипстейту» — нібито вона є лише прикриттям для того, аби група анонімних осіб керувала Сполученими Штатами від імені президента. В цей час пропагандист Шейнін у своїх дописах навів сумнівні «прогнози», в яких вірогідність перемоги Трампа на виборах складає 65%, тоді як Гарріс має лише 29%. Надійність такої інформації пропагандист «завірив» тим, що букмекерське агентство, яке навело ці прогнози, передбачило вихід Байдена з виборчих перегонів. У цьому повідомленні простежувалась маніпуляція статистичною інформацією, бо за загальнонаціональним опитуванням, яке провело Reuters, Камала Гарріс випереджає Трампа на 2%, маючи 44% підтримки респондентів. Це у межах статистичної похибки. Тому реальна ситуація на виборчих дільницях може бути не такою катастрофічною для демократів, як це змальовують російські пропагандисти.

Проте публікація Reuters теж потрапила під критику російських політологів, зокрема Дмитро Дробницький назвав статтю з результатами опитувань «рейтинг-атакою на Трампа» і що спочатку буде проводитися «підтасовка рейтингів, а потім і результатів виборів».

Серед російських телеграм-каналів були спроби трансляції радянської та російської естетики на ситуацію в США. Так, Марія Захарова, реагуючи на повідомлення про буцімто смерть Байдена, опублікувала у своєму каналі в телеграмі фотографію балету «Лебедине озеро», який був символом різноманітних політичних потрясінь, зокрема смерті вождів у Радянському Союзі. Окрім цього, згадали балет у контексті смерті Байдена ще два російських пропагандистських канали. Черговою паралеллю з СРСР і Росією, яку проводили пропагандисти, була теорія про передачу влади в США за сценарієм «Єльцин — Путін», або, як її називали пропагандисти в дописах, — «я втомився, я йду». В одному з проросійських каналів з аудиторією більш ніж один мільйон підписників з’явилося повідомлення, що демократи нібито готують транзит влади від Байдена до Гарріс, як це зробив Єльцин, аби гарантувати перемогу Камали на виборах у кінці 2024 року. Звісно, вони не вказали, що, на відміну від ситуації з Путіним, у Гарріс є реальний і потужний конкурент.

Пропагандисти не оминули тему українсько-американських відносин. Проросійський канал із мільйонною аудиторією написав, що Зеленський буцімто «через лобістів у Демпартії намагався домовитися з Камалою Гарріс про телефонний дзвінок», проте безуспішно. Пропагандисти переконували, що якщо Зеленський не зможе домовитися про телефонну розмову, то це означатиме «чорну мітку» для Зеленського — буцімто це буде відмовою нової кандидатки від Демократичної партії співпрацювати з президентом України. Підтвердженням цього пропагандисти називають те, що Зеленський — це «лялька Байдена, а новим президентам США він не потрібен. Вони свою маріонетку можуть легко поставити замість Зеленського».

Реакція російських посадовців і депутатів на рішення Байдена вийти з виборчих перегонів була неоднорідною. Прессекретар президента Росії Пєсков і заступник голови Ради безпеки Росії Медведєв висловили доволі схожі реакції щодо подій у США: «Рішення Байдена про вихід із президентських перегонів не є пріоритетною темою російського порядку денного. Цілі СВО будуть досягнуті». Обидва російські посадовці применшили значущість подій у Сполучених Штатах і перевели увагу громадськості на війну в Україні.

З іншого боку, були радикальні й емоційні дописи, зокрема голова Держдуми Володін написав про необхідність притягнути Байдена до відповідальності «за розв’язаний конфлікт в Україні, руйнування економіки країн Європи та санкційну політику проти Росії». Схожу тезу просувала і Марія Захарова у своєму телеграм-каналі, де написала, що увага має бути сфокусована на «злочинах, які були скоєні під егідою президентства Байдена: на безконтрольних постачаннях зброї, на перетворенні європейської країни на терористичну державу з терористичним режимом (імовірно, мається на увазі Україна. — "ДМ"), обвалення економік країн ЄС, безконтрольної міграції, нескінченних політичних махінацій, загроза існуванню держав на Близькому Сході». За словами Захарової, до відповідальності має бути притягнутий не тільки Байден, а й «американські медіа та політичні кола, які приховували справжній ментальний стан Байдена, маніпулюючи громадською думкою».

Загалом, російські пропагандисти та мережі каналів у телеграмі намагалися дискредитувати Байдена, апелюючи до його віку та стану здоров’я, переконували аудиторію в неминучості поразки демократів і перемоги Трампа на виборах, а також зображували «глибоку кризу влади» в США. Один із російських пропагандистів описав ситуацію в Сполучених Штатах так, ніби «гегемон, у якого такі системні проблеми, все ще за інерцією продовжує вчити всіх, як жити, але сам нетвердо стоїть на ногах».

У фокусі російської пропаганди після рішення Байдена 21 липня стала частіше фігурувати Камала Гарріс. Проти ймовірної кандидатки від Демократичної партії США на виборах 2024 року російські пропагандисти почали розгортати дискредитаційну кампанію про буцімто несамостійність Гарріс як політикині та її повну залежність від вигаданого «тіньового уряду». Рисою частини дискредитаційних повідомлень є їх копіювання з американського інформаційного простору, які поширюються там протрампівськими силами. Виходячи з такої особливості побудови інформаційної політики, є логічним припущення, що пропагандисти вважають Трампа більш зручним для Путіна президентом США.

Ілюстрація та інфографіка: Наталія Лобач

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду