І Путін такий молодий: як пропагандисти намагаються спростувати чутки про здоров’я Путіна

І Путін такий молодий: як пропагандисти намагаються спростувати чутки про здоров’я Путіна

14:00,
19 Липня 2024
11755

І Путін такий молодий: як пропагандисти намагаються спростувати чутки про здоров’я Путіна

14:00,
19 Липня 2024
11755
І Путін такий молодий: як пропагандисти намагаються спростувати чутки про здоров’я Путіна
І Путін такий молодий: як пропагандисти намагаються спростувати чутки про здоров’я Путіна
Пояснюємо, чому меню дипломатичних прийомів і чутки про здоров’я світових лідерів перетворилися на інформаційну зброю у руках російського агітпропу.

In English

Нещодавні перипетії довкола здоров’я президента США Джо Байдена викликали реакцію і серед пропагандистів. У своїх повідомленнях вони намагалися всіляко протиставити Штати в особі Байдена «молодому та здоровому» Путіну, який ніби уособлює Росію. Мовляв, Сполучені Штати вже помирають, а самі поширюють брехню побрехеньки про «президента» Росії. Пропагандисти писали: «немічний старигань уособлює собою те, що відбулось і відбувається з так званим «західним світом», і світ, яким керує «такий лідер», є приреченим на провал.

У цих цитатах можна побачити як тактику перебільшення та драматизування ситуації, так і віддзеркалення: таким чином вони реагують зокрема на поширення після початку вторгнення в Україну чуток про «швидку смерть» Путіна або його «смертельні хвороби». Експерти та журналісти, блогери та політики пишуть про серцеві напади, хворобу Паркінсона та рак різних органів керівника Росії. Подейкують, що охоронці Путіна мусять їздити зі спеціальною валізкою та забирати кал політика, аби не дати іноземним спецслужбам дізнатися про стан його здоров’я.

Хоч пропагандисти й не відповідають на ці закиди безпосередньо або роблять це дуже рідко, проте є низка способів і тактик, до яких вони вдаються у відповідь на чутки. Одним із них є використання меню дипломатичних прийомів, у яких бере участь Росія. За допомогою них пропагандисти не лише хочуть показати, що Путін нібито є цілком здоровим, а іноді й повторюють свої імперські амбіції. У день російської атаки на «Охматдит» Росія проводила у Нью-Йорку обід із нагоди початку головування країни у Радбезі ООН. Однією зі страв меню була «котлета по-київськи», що можна вважати кпином у бік України. Крім того, росіяни використали радянську назву Chicken Kiev замість Chicken Kyiv. Розповідаємо, навіщо пропагандисти вдалися до старих і нових прийомів у темі здоров’я Путіна.

«Старість Байдена — не радість»

Пропагандисти чіпляються за висновки американських медіа щодо здоров’я Байдена, які станом на середину липня є лише спекуляцією без офіційних підтверджень. Мовляв, президент США серйозно хворіє, на що вказує те, що він провів у відпустці найбільше днів серед усіх, хто коли-небудь займав цю посаду. Вони пишуть, що Байден не здатний фізично впоратися зі своїми обов’язками, а ось Путін встигає все.

Пропагандисти стверджують, що Байден хворіє на деменцію. На це нібито вказують численні помилки у словах політика — він то «переплутав своїх союзників із ворогами», то назвав себе «першою чорношкірою жінкою», то назвав свого опонента Дональда Трампа «віцепрезидентом». На це почали теж звертати увагу й американські медіа, про що вони писали після перших президентських дебатів цієї передвиборчої кампанії у США, чим і скористались пропагандисти. Хоч ці інциденти й були, втім у Байдена з раннього дитинства були проблеми з мовленням (зокрема, заїкання), а також низка психологічних травм, які могли вплинути на загострення ситуації у похилому віці.

Проте на подібні ляпи Путіна, як от під час його пресконференції 2021 року, коли він сказав, що пільгами на іпотеку в Росії скористалися «більш ніж 500 мільйонів людей» при населенні Росії менш ніж 150 мільйонів осіб, пропагандисти не реагують або намагаються виставити їх у позитивному світлі. Так вони застосовують техніку фреймингу, тобто вибіркової публікації вигідних для зацікавлених сторін тем із вигідною частотою, щоб сформувати потрібне ставлення аудиторії до них. За її допомогою вони формують про Путіна позитивне враження, а про Байдена — негативне, вибірково публікуючи або не публікуючи матеріали на цю тему.

«Хвороба Паркінсона», серцеві напади та рак

Однією з чуток про здоров’я Путіна є те, що він нібито має синдром Паркінсона. Це нейродегенеративне захворювання, що прогресує та впливає на рухову систему. Основні симптоми — тремтіння, постійна напруженість м’язів, сповільненість рухів і проблеми з рівновагою.

Росіяни відповідають на такі чутки у різний спосіб, але дуже часто не тоді, коли такий інфопривід трапляється щодо Путіна, а щодо когось іншого. Нещодавня інформація про зустрічі лікаря президента США зі спеціалістом із цієї хвороби спричинила реакцію пропагандистів, як от дописи про те, що це нібито є доказом поганого стану здоровʼя Байдена. Відповіді пресслужби Білого дому щодо цього у своїх медіа вони подають винятково як брехню. Застосовуючи техніку фреймингу, вони тиражують кожне нове слово у рамках цієї історії, натомість про Путіна та його проблеми зі здоров’ям інформації на пропагандистських медіа майже не знайдеш.

«Дід, до якого в повний зріст прийшли Альцгеймер і Паркінсон. Причому вдвох» і «сивочолий демон» — так описують Байдена в одному з анонімних телеграм-каналів, що поширюють проросійську риторику.

Те, як агітпроп маніпулює станом здоров’я свого противника, також є прикладом тактики віддзеркалення: намагаючись замаскувати вік самого Путіна, вони розносять тему про «катастрофу» зі здоров’ям Байдена та підсилюють чутки щодо нього. Особливо помітним це стало після нещодавніх президентських дебатів, коли тема стану здоров’я президента США потрапила на перші шпальти світових видань.

Є й чутки, що Путін уже нібито мертвий, а замість нього правлять двійники. Для спростування цього пропагандисти використовують і напрацювання своїх іноземних колег, зокрема — консервативного телеканалу Fox News. Знову йдеться про Байдена — мовляв, у той час, як Путін дві години дає інтерв’ю Такеру Карлсону та «гримить історичними фактами», Байден «розвалюється у режимі реального часу». Один із ведучих так і сказав у прямому ефірі: «Виникає враження, що всі повідомлення про погане здоров’я Путіна є притягнутими за вуха, так само як про гарне здоров’я Байдена».

Мовчання Кремля щодо низки проблем і тем уже стало мемом, тому час від часу пропагандисти намагаються його трішки прорвати. Проте це теж може бути картою у колоді Кремля — мовляв, він оперує лише перевіреними даними, а на чутки не реагує. Таким чином російська пропаганда розмиває межі того, що вважається достовірним, а що — ні, а також спотворює поняття прозорості комунікації держави з зовнішнім світом.

Коли деякі телеграм-канали опублікували у 2023 році інформацію про те, що Путін нібито ледь не помер від серцевого нападу, Кремль усе ж таки прокоментував чутки. Речник адміністрації «президента Росії» Дмитро Пєсков назвав ці чутки неправдою.

«Їсти, щоб правити, чи правити, щоб їсти?»

Агітпроп постійно намагається змалювати Путіна як здорового та міцного чоловіка, підтримуючи цей образ, створений для нього раніше. Ба більше, не лише для цих візитів, але й для прийомів Путіним іноземних делегацій у Кремлі та його інших закордонних візитів пропагандисти щоразу детально описують і публікують меню урочистих прийомів. Ці меню завжди наповнені різними стравами, які не є характерними для вживання людьми, що страждають на хронічні хвороби травлення — багато жирних і гострих страв із великою кількістю додатків і спецій. Час, коли пропагандисти почали публікувати подібні дописи, а також їхня повторюваність укупі з їхньою синхронізацією з офіційною риторикою Кремля, яка постійно підкидає приводи та матеріал для поширення дописів на цю тему, дають підстави вважати, що це може бути цілеспрямованою відповіддю на чутки про «погане здоров’я» Путіна. Агітпроп не вперше застосовує метод ненав’язливих дописів, щоб наблизити себе до аудиторії та створити враження «комфортного місця» у цих медіаресурсах, де аудиторія може знайти як щось надважливе, так і відпочити від «важких» тем. Востаннє таке застосовували під час останніх візитів Путіна до КНДР та В’єтнаму, а також під час візиту офіційної китайської делегації до Москви.

Зрозуміло, що також згадано і про делікатеси, такі як фуагра, дорогий алкоголь, краби. Це також імовірно робиться і для того, щоб показати, як сильно поважає своїх друзів Росія та яку повагу вона має з їхнього боку водночас зі спробою довести, що санкції ледь вплинули на Росію.

Крім цього, пропагандисти публікують висловлювання Путіна у відповідь на питання про їжу на прийомах. До прикладу, лідер Росії під час зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпінем сказав, що не зміг стриматися і не взяти ще один шматочок качки по-пекінськи. Або ж неформальне відео про те, як Путін з’їв купу горіхів на нещодавньому саміті ШОС із хвалебними одами «президенту» від авторів анонімних телеграм-каналів..

Чому пропагандисти вдаються до цих методів

Відповідь на це дали вони самі в одному зі своїх телеграм-каналів іноземною мовою. Усі чутки щодо здоров’я Путіна вони називають «сценарієм, сповненим трагікомічних елементів, де Захід, задихаючись від власних санкцій, ніби знаходить розраду у створенні наративу про хворого російського лідера». Росія хоче у такий спосіб підсилити твердження: «поки Росія просувається вперед, Захід занурюється в безодню самонаведених ілюзій». Мовляв, Заходу вигідно мовчати про свої помилки та розповідати про хвороби Путіна, а отже — не варто соромитись і слід говорити про «хвороби» західних лідерів.

«Це глум над інформаційною війною, де Захід, програючи на всіх відчутних фронтах, вдається до безсилих спроб посіяти зерна сумнівів і страху», — пишуть пропагандисти. Тактика віддзеркалення та гіперболізації, тобто навмисного перебільшення, проявляє себе найбільше у цьому висловлюванні: «Скільки ще знадобиться вигаданих смертей, щоб Захід змирився з живою, дихаючою та процвітаючою реальністю російської стійкості?». Та насправді пропагандисти не гребують використовувати тему здоров’я інших світових лідерів, щоб перекрити тему про можливі захворювання свого керівника.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду