«Захід продовжує потурати “арійцям”». Що пише пропаганда про зняття заборони на постачання зброї «Азову»

«Захід продовжує потурати “арійцям”». Що пише пропаганда про зняття заборони на постачання зброї «Азову»

17:00,
14 Червня 2024
2056

«Захід продовжує потурати “арійцям”». Що пише пропаганда про зняття заборони на постачання зброї «Азову»

17:00,
14 Червня 2024
2056
«Захід продовжує потурати “арійцям”». Що пише пропаганда про зняття заборони на постачання зброї «Азову»
«Захід продовжує потурати “арійцям”». Що пише пропаганда про зняття заборони на постачання зброї «Азову»
Пропагандисти не гребували називати бійців бригади нацистами й знецінювали рішення адміністрації президента США Байдена, називаючи його «формальним». Що неслося в «кремлеграмі» 9–14 червня 2024 року.

У США зняли заборону на постачання зброї 12-й бригаді спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України. Рішення американського уряду означає, що відтепер бригада «Азов» отримуватиме таку саму зброю, як і інші українські підрозділи. За інформацією The Washington Post, скасували обмеження після перевірки комісії Держдепу. Обмеження ці, нагадує видання, раніше запровадили через російську дезінформаційну кампанію: ще у 2015 році пропагандисти стверджували, що бійці на той час добровольчого батальйону нібито демонстрували «неонацистські та расистські погляди», а також «порушували» гуманітарне право. Але реальних доказів того, що «Азов» вербує людей з ультраправими поглядами, просто нема.

У повідомленні Держдепу США йдеться, що після «ретельної перевірки» бригада спеціального призначення успішно пройшла тестування за так званим законом Ліхі, який забороняє військову допомогу США іноземним підрозділам, які серйозно порушують права людини. Журналісти WP додають, що рішення може бути пов’язаним із літнім сезоном бойових дій, посиленням атак на енергетичну інфраструктуру та спробами наступу російських військ на сході країни.

Уже після оприлюднення новини у самій бригаді прокоментували, що кремлівська брехня про «Азов» зазнала нищівного удару й що такий крок значно підвищить боєздатність підрозділу. Водночас у проросійських телеграм-каналах переконували, що насправді бійці «Азову» користувалися американською зброєю й до того.

Який образ «азовців» вибудовує російська пропаганда і що зрештою писали про рішення американського уряду — пояснюємо далі.

«(Нео)нацисти, карателі, злодії, вбивці та чортові націоналісти»

Лише за час повномасштабного вторгнення у Хроніках дезінформації «Детектора медіа» (яку ми щоденно відстежуємо з лютого 2022 року) ми зафіксували 25 повідомлень і фейків про «Азов». Більшість із них формувала негативне ставлення до бійців сьогоднішньої бригади спеціального призначення, описувала їх як «нацистів» і «поплічників Третього Рейху», ретранслюючи ще старі наративи з 2014 року. А з моменту повномасштабного вторгнення пропагандисти намагалися переконати, що Захід таємно допомагає саме «азовцям», у такий спосіб підтримуючи «ультраправий радикалізм».

Нагадаємо, що у 2014 році були сформовані низка добровольчих батальйонів, зокрема, «Азов». На початку його очолював Андрій Білецький, у заявах і поглядах якого вбачали ультраправу риторику. Наприклад, політичний аналітик і дослідник правих рухів В’ячеслав Ліхачов пояснював, що серед засновників і бійців «Азова» від самого початку дійсно були люди з ультраправими поглядами. Проте далеко не всі засновники мали такий бекграунд. Також із-поміж перших бійців «Азову», наприклад, була група активістів Автомайдану.

Але Росія розпочала інструменталізувати реальні факти, додаючи туди купу маніпуляцій, фейків, конспірології тощо. Аби хоч якось виправдати свою збройну агресію, казали, що ультраправі прагнуть здійснити державний переворот в країні.

Російські пропагандисти нав’язують думку, мовляв, «азовці» підтримують ідеї, які сучасний світ різко відкидає: антисемітизм, нацизм або інші види ксенофобії. «Азовців» показують тими, хто знецінює людей за їхнім походженням. У баченні Москви «Азов» готовий вбити за «українcьку кров». Кремль не вперше саме так представляє українців — як агресивних, ультранаціоналістичних і таких, що цінують лише «українську кров». Наприклад, російська пропаганда вже поширювала фейки про те, що жінки українських бійців бідкаються, що їхнім чоловікам переливають «москальську кров»; або що українці буцімто забороняють іноземним громадянам ставати донорами крові.

Попри те, що в Україні існує (як і в будь-якій іншій країні) частка людей, які є прихильниками  ультраправих ідей, саме Кремль навмисне перебільшує їхню вагу в українському суспільстві. До того ж приписує їм спільну ідеологію з нацистською Німеччиною та ставлення до симпатиків Росії як до нижчої касти. При цьому на останніх парламентських виборах 2019 року, наприклад, націоналісти не ввійшли до Верховної Ради, не кажучи вже про ультраправі рухи.

Сам термін «націоналізм» або «націоналіст» не є чимось поганим, а лише описує такі політичні чи ідеологічні погляди, які передбачають цінність нації для державотворення чи виживання держави, збереження ідентичності. Утім, для країни-терористки прояви самобутності є чимось «страшним», саме це слово має негативну інтерпретацію, Росія всі прояви українськості називає націоналізмом, а говорити українською — це, на їхню думку, прояв нацизму.

Уже з початком повномасштабного вторгнення захисники з полку «Азов» разом з іншими підрозділами 86 днів захищали оточений Маріуполь. Російська пропаганда, щоб применшити значущість українських бійців і їхню здатність чинити опір, почала стверджувати, що начебто «зовнішні сили» насправді їм допомагають. Нібито ОБСЄ забезпечувала полк «Азов» зв’язком і розвідданими у Маріуполі. Іншими словами, пропагандисти вчергове просували наратив про «небоєздатність» української армії й що до російсько-української війни залучений Захід.

4 травня 2022 російські окупанти прорвалися на територію заводу «Азовсталь», яку ще контролювали українські військові. Тоді пропагандисти поширили інший фейк, нібито вже на «Азовсталі» українські військові нещадно вбивали натівських офіцерів і солдатів, які, начебто, і тримали оборону. Звісно ж, найстрашніші й видумані гріхи приписували саме «азовцям» — які, мовляв, нищили усіх, «хто трапляється їм під руки». А російські військові — «просто ввічливі люди».

Однак це виявилося вигадкою, чого не можна сказати про поранених українських військових чи цивільних. За словами заступника командира «Азову» Святослава Паламаря, серед бійців було близько 600 поранених. У медиків не залишалося жодних хірургічних інструментів та інших засобів для надання кваліфікованої медичної допомоги. На здоров’ї захисників Маріуполя позначалися недостатнє харчування, дим, ракетні гази (росіяни скидали на завод заборонені речовини, труячи людей).

16 травня російське міноборони розповсюдило інформацію про відкриття «гуманітарного коридору» для українських військових з «Азовсталі». Тоді ж Денис Прокопенко сказав, що захисники Маріуполя виконали наказ задля збереження життів.

Після цього розпочалася дезінформаційна кампанія проти бійців «Азову», під час якої пропагандисти вдавалися до різноманітних (але й тривіальних) вкидів. Здебільшого вони продовжували демонізувати азовців; низка вкидів стосувалася того, що всіх «азовців» начебто знищили, а українська влада вдає, що їх рятує.

«Насправді нічого й не змінилося»

Після появи новини про те, що заборону на передачу «Азову» американської зброї зняли, російські пропагандисти у телеграмі вирішили вкотре звинуватити США у співпраці із «нацистами»:

«Раптова зміна позиції з цього питання свідчить про те, що Вашингтон нічим не гребує у своєму прагненні придушити Росію», процитувало інформаційне агентство «РИА Новости» (3 млн підписників у телеграмі) прессекретаря російського президента Дмитра Пєскова.

У російському телеграм-каналі з близько 60 тис. підписників розповіли, що насправді заборони як такої й «не було», цього разу Джо Байден просо вчергове задекларував своє бажання співпрацювати з «нацистами»:

«Зброя зі США завжди йшла безпосередньо до “Азову”, на практиці там не було жодних обмежень. Тепер американці просто документально підтвердили, що нацисти для них практично брати. Це декларація того, що керівництва США з нацистами в одній компанії».

Причому цю вигадку намагалися підтримати фантазією, що під час захисту Маріуполя «азовці» використовували надану НАТО зброєю. Хоча навіть у матеріалі від The Washington Post вказано, що частина західної зброї була доставлена ​​на «Азовсталь» і безпосередньо передавалася ​​іншим військам, які захищали завод. Це підтверджував і заступник командира бригади Святослав Паламар, що саме централізовано зброю «азовці» не отримували.

Пропагандистський телеграм-канал Russia Today навіть звернувся, якщо вірити написаному, за коментарем до Держдепу, аби ті їм пояснили, що змінилося з «Азовом»:

«RT запитав у Держдепу про зняття заборони на постачання зброї “Азову”, який ще у 2019 році хотіли визнати терористичним. Відповідь Держдепу: “Азов” уже не той».

Пропагандисти вдаються до маніпуляції навіть у запитаннях, які ставлять (якщо ставлять) американському уряду, підкреслюючи, що у Білому Домі «планували» все ж встановлювати ще суворіші обмеження для бригади — але раптом щось сталося й адміністрація Джо Байдена «дала задню».

Така спроба була, коли сенатори-демократи пропонували внести «Азов» до спеціального реєстру терористичних організацій, але цього не сталося. Пропозиція внести бригаду до спеціального реєстру — це ж навіть не позиція усієї держави, а лише низки сенаторів.

Натомість у проросійському сегменті телеграму пояснювали походження  «Азову» ось так:

«Батальйон “Азов” є відомою ультранаціоналістичною міліцейською організацією в Україні, яка відкрито запрошує неонацистів до своїх лав». Хоча батальйону як такого нема ще з 2014 року. До 2023 року це був окремий загін спеціального призначення й лише з початку минулого року підрозділ перебуває у складі 12-ї бригади спеціального призначення.

Автори окупаційного телеграм-каналу на 55 тис. підписників написали про «американський цинізм»:

«Неонацистська основа “Азову” нікуди не поділася, але у Вашингтоні вирішили більше цього не помічати. Світ котиться у прірву й лише Росія це помічає».

Інший телеграм-канал на 57 тис. підписників переповів свою версію історії заснування бригади, аби наголосити на ницості американського президента:

«Рух отримав державну підтримку і визнання 2014 року під час протистояння з харків’янами, які не підтримали переворот у Києві. Їх били, викрадали та зрештою зламали опір у Харкові. У столиці оцінили агресивних молодих людей, у яких у голові змішалися уривки язичницького скандинавського культу, фашизм, націоналізм, Степан Бандера і Гітлер».

І дописують далі: «За іронією долі, саме Маріуполь став братською могилою для “Азова” у 2022 році. На той час формування доросло до статусу батальйону, що не завадило російським військовим взяти його в облогу на “Азовсталі”».

Намагаючись применшити супротив українських Сил оборони в Маріуполі, аноніми не вказують, що дотепер понад 1900 військових, які боронили Маріуполь й «Азовсталь», перебувають у російському полоні. Вони пройшли оборону міста, а потім тортури в Оленівці, таборі для українських військовополонених, де 29 липня росіяни підірвали приміщення з раніше переведеними «азовцями». У таких місцях несвободи, пояснюють фахівці Медійної ініціативи за права людини, до українських військових застосовують фізичне та психологічне насилля.

Зняття заборони передавати «Азову» зброю США дозволило російським пропагандистам вкотре переповісти свої історії про боротьбу зі світом, який нібито виступає «за» нацистські цінності. Загалом російська пропаганда несистемно відпрацьовує ці тези: адже у проросійських телеграм-каналах намагаються або зовсім ігнорувати тему, або ж переконати більшість у «гріховних» діях американського уряду. Також пропагандисти намагаються знецінити рішення уряду США, пишучи, що це формальність, яка нічого не змінює. Але, наприклад, воєнний оглядач Павло Аксьонов каже, що потенціал для посилення тиску на Україну в Росії значно менший, коли Україні не забороняють атакувати цілі у межах міжнародно визнаних кордонів Росії та розширюють можливості отримання зброї для Сил оборони.

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду