«Захід робить усе, щоб виключити Росію з кола переможців нацизму»: як агітпроп висвітлював річницю висадки союзників у Нормандії

«Захід робить усе, щоб виключити Росію з кола переможців нацизму»: як агітпроп висвітлював річницю висадки союзників у Нормандії

09:00,
7 Червня 2024
4655

«Захід робить усе, щоб виключити Росію з кола переможців нацизму»: як агітпроп висвітлював річницю висадки союзників у Нормандії

09:00,
7 Червня 2024
4655
«Захід робить усе, щоб виключити Росію з кола переможців нацизму»: як агітпроп висвітлював річницю висадки союзників у Нормандії
«Захід робить усе, щоб виключити Росію з кола переможців нацизму»: як агітпроп висвітлював річницю висадки союзників у Нормандії
Розбираємося, що неслося у кремлеграмі напередодні та під час зустрічі Володимира Зеленського із західними політиками з приводу відзначення річниці висадки у Нормандії.

In English

6 червня 2024 року відзначають 80 років із дати висадки військ союзників у Нормандії, найбільшої у світовій історії операції з морського десантування, в якій брали участь 156 тис. солдатів Великої Британії, США, Франції та представники 14 інших країн антигітлерівської коаліції. З цієї операції почалося звільнення Франції та низки інших країн Західної Європи.

Перші святкування річниць висадки не одразу використовувалися як майданчик для дипломатії та були набагато менші за масштабом, ніж сучасні. Святкування ювілейних дат початку операції в Нормандії вже у XXI сторіччі стало подією, на яку не просто запрошують лідерів держав колишніх членів антигітлерівської коаліції. У цей час можуть відбуватися політичні діалоги та консультації. Володимир Путін був запрошений на відзначення 60-ї та 70-ї річниць цієї події у 2004 та 2014 роках, востаннє — попри початок гібридної збройної агресії проти України та незаконної анексії Криму.

У 2004 році Путін говорив у Нормандії про власну історичну оптику, яка ґрунтується на захисті імперських амбіцій Росії та применшує чи нехтує внеском інших країн у колективну перемогу (важливість ленд-лізу, антигітлерівського підпілля в Європі, відкриття італійського фронту з 1943 року тощо). Згодом, щойно Україна зібралася рухатися у бік євроінтеграції, з'явилося висловлювання Путіна, про те, що Радянський Союз переміг би у Другій світовій і без українців: «Ми все одного перемогли б, тому що ми країна переможців».

У 2014 році зародився «Нормандський формат» — зустріч четвірки політичних очільників України, Росії, Франції та Німеччини. Тоді лідери найбільших країн Заходу ще вірили в можливість швидкого мирного врегулювання конфлікту та прагнули якнайшвидше повернутися до бізнесових відносин із Росією, наклавши на неї відносно м’які санкції. Західні політики організували особисту зустріч Путіна та рукостискання з новообраним на той момент Президентом України Петром Порошенком. Згодом, у 2019 році, зустріч «Нормандської четвірки» стала також першою офіційною очною зустріччю наступного президента України, Володимира Зеленського, з Путіним.

На тлі чергової річниці висадки у Нормандії російська пропаганда намагається інструменталізувати пам’ять про історичні події та переписати історію на власну користь. Розбираємося, які саме меседжі неслися напередодні та під час відзначення 80-ї річниці висадки у Нормандії.

«Есесівець Зеленський»

5 червня, буквально напередодні відзначення річниці висадки союзників у Нормандії, Путін особисто прокоментував власну відсутність на церемонії у Франції, на яку не запросили Росію. «Ми не виключаємо. Це американці, європейці виключають. Ми-то за. Ми ж не запроваджували жодних санкцій щодо Європи, це щодо нас запроваджують санкції», — сказав Путін, паралельно проговорюючи тему, яка по-справжньому непокоїть російського диктатора — накладені Заходом санкції. При цьому Путін відмовляє Зеленському у праві бути присутнім на урочистостях у Франції: «Послухайте, як можна святкувати таку серйозну дату в боротьбі з нацизмом із тими, хто неонацистів зводить на п’єдестал пошани та робить національними героями?».

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков у квітні сказав про запрошення Путіна до Нормандії, що Кремль «нічого не отримував». А згодом повідомив, що для Росії набагато важливішим є наступний рік і святкування «80-ї річниці перемоги у Великій вітчизняній війні. Ось це і є основний пріоритет для нас у плані меморіальних дій, і на цьому ми концентруємося». Таким чином Москва вчергове знецінила подію, на яку не була запрошена.

Пропагандисти у телеграм-каналах оформили «чіткий висновок» ще до появи коментарів Путіна. Анонімний телеграм-канал (понад 2,5 млн підписників) переконує читачів у тому, що Франція відмовилася запрошувати російську делегацію на вимогу «українських союзників». Та наводить цинічну цитату, яку приписують Сталіну та яку західні дипломати буцімто використали, аби пояснити відсутність Путіна на заходах цьогоріч: «Немає людини — немає проблеми». Ба більше, коментуючи повідомлення Reuters про те, що Франція не запросила представників Росії через занепокоєння союзників, в одному з повідомлень (понад 500 тисяч переглядів) ішлося, нібито «Захід готовий зробити все, щоб виключити нас (Росію) з-поміж переможців нацизму». Пропагандисти звинувачують президента США Джо Байдена у переписуванні історії, ніби він своїми словами про роль США у перемозі над Німеччиною у Другій світовій війні «знецінює для західної людини подвиг радянського солдата».

Не обійшлося і без згадок «дивізії СС “Галичина”». Відразу в кількох молдовських телеграм-каналах, які потрапили до моніторингу, намагалися прив’язати або ототожнити візит Зеленського до Нормандії з «діалогом із нацистом». Ставилося питання, мовляв, «із ким» має зустрічатися Байден. Якщо Макрон «хоча б представляє французький спротив та П’яту республіку генерала Де Голля», то кого представляє Зеленський — «не зрозуміло — хіба дивізію СС “Галичина”». На цьому прикладі можна відстежити історичний ревізіонізм російської пропаганди, яка викреслює для українців саму можливість участі в колективному вшануванні пам’яті про події Другої світової.

Також зустрічалися згадки про експрем’єра України Арсенія Яценюка, якому анонімні телеграм-канали приписували висловлювання про те, що це Радянський Союз «віроломно напав на Україну та Німеччину». Ці тези узагальнювалися висновком про те, що Захід нібито в цілому готовий толерувати «нацистську Україну», а церемонії пам’яті — це просто подія, яка використовується для такої нормалізації.

Як Макрон збирався «вдертися» в Україну

Франція передасть Україні літаки Mirage 2000 і навчатиме пілотів, а також підготує бригаду ЗСУ, оголосив Макрон під час урочистостей. І з огляду на публічну активність та ініціативи Макрона Франції було присвячено цілий блок повідомлень напередодні відзначення 80-ї річниці висадки у Нормандії та зустрічі між президентами США, України та Франції під час урочистостей.

Окремо просувається теза про те, що, якщо вже не запросили Путіна, то і «нікого з росіян у Франції бачити не бажають». Також автори одного з телеграм-каналів (понад 1 мільйон підписників) пишуть, що французький лідер «ризикує підкреслити свою ізоляцію», якщо він оголосить про відправлення французьких військ на територію України під час церемонії, присвяченої єдності союзників. Пропагандисти згодовують читачам тезу, мовляв, Францію призначили на роль «пробної кулі» для того, щоб оцінити реакцію Росії на «офіційну участь військ країн НАТО в конфлікті» (російсько-українській війні. — «ДМ»). Інший канал (понад 1 мільйон 700 тис. підписників) підхоплює та розвиває цю тезу, посилаючись на колонку у виданні The Washington Post. У дописі (понад 400 тис. переглядів), в якому пропагандисти видають власну позицію автора колонки за позицію видання WP, йдеться про те, що Емануель Макрон блефує та може отримати «серйозні та непередбачувані наслідки», якщо керівництво Росії «розкусить» його ідеї щодо відправлення французьких інструкторів до України. Втім, у чому саме можуть полягати ці «серйозніші, ніж після передачі Києву різноманітних систем озброєння» наслідки для Президента Франції — не уточнюється.

Також пропагандисти використовують традиційний прийом із цитуванням європейських маргінальних, ультраправих чи ультралівих політиків. Цього разу в одному з анонімних каналів поширюють фотоколаж із Володимиром Зеленським, на якому він зображений у капелюсі, схожим на той, що носив Наполеон Бонапарт, і в бронежилеті. Це зображення супроводжується неповною цитатою (без посилання) французького політика Флоріана Філіпа, керівника партії «Патріоти» (яка відкололася від ультраправої партії «Національний фронт» Марі Ле Пен кілька років тому). Мовляв, французькому політику «соромно, що Зеленського взагалі запрошують на церемонію до Нормандії».

Підсумувати блок тверджень про Францію можна дописом, який був помічений під час моніторингу російськомовних пропагандистських каналів у країнах Балтії. Так, канали перепостили статтю з російського інформаційного сайту, додаючи власну «перчинку» та підкреслюючи наступне: «Якщо Еммануель справді оголосить про вторгнення на Україну під час урочистостей, присвячених 80-річчю висадки в Нормандії, — то це буде вельми символічно. У принципі — можна буде говорити про самоліквідацію П’ятої республіки».

Пропагандисти прирівнюють «режим Макрона», в разі такого оголошення, до уряду колабораціоністів часів Другої світової, французького маріонеткового уряду у місті Віші, який співпрацював із Німеччиною: «Новий режим, якому коректніше вести свою історію не від дітища де Голля — але від Французької держави у Віші». Якщо раніше Макрона пропагандисти називали наступником генерала Де Голля та продовжувачем традицій П’ятої республіки, то тепер йому в цьому відмовляють і прирівнюють до «вішиста». На цьому прикладі можна помітити, що кожен політик, який наважується говорити про плани опору російській агресії, моментально в очах пропагандистів перетворюється на «нелегітимного» та «нациста» (або «фашиста»).

«Байден пересуває “червоні лінії” в бік Москви»

Незадовго до запланованого на 15-16 червня у Швейцарії Саміту миру щодо погодження дорожньої карти подолання російської агресії проти України Володимир Зеленський провів серію закордонних візитів задля зміцнення коаліції міжнародної підтримки. Наприкінці травня Зеленський відвідав Іспанію, Бельгію, Португалію, які поповнили список тих, хто підписав безпекові двосторонні угоди з Україною. Як агітпроп знецінював відповідні візити й підписані угоди, ми писали тут. На початку червня Зеленський розширив карту своєї дипломатичної активності на країни Азії. 1 червня він приїхав до Сингапуру для участі у конференції Діалог Шангрі-Ла — майданчику для безпекових тем в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Серед інших делегатів на конференцію приїхали міністр оборони США Ллойд Остін і міністр оборони Китаю Дун Цзюнь. 2 червня ввечері Зеленський прибув з офіційним візитом до Філіппін, а 5 червня Зеленський також відвідав Катар.

Російська пропаганда всіляко знецінювала і це міжнародне турне Зеленського, і майбутній Саміт миру, мовляв, уже зараз можна констатувати його провал. Свої делегації на саміт відправлять понад 100 країн — та водночас від участі відмовився Китай. США також будуть представлені не на найвищому рівні, делегацію очолить віцепрезидентка країни Камала Гарріс. Зеленський раніше у відеозверненні просив про особисту участь лідерів США і Китаю у саміті.

Також на обговорення винесуть лише три з десяти пунктів «формули Зеленського» (ядерна безпека, продовольча безпека та звільнення полонених), яку Київ відстоює як дорожню карту до сталого миру. Саме на відсутності лідерів США та Китаю та тематичній звуженості саміту задля залучення більшої кількості країн і наголошували пропагандисти. Наприклад, офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова наступним чином глузувала щодо майбутнього саміту: «Зеленський попросив президента Філіппін направити на Україну фахівців із психічного здоров’я. Водночас МЗС Австралії заявило, що країну на зустріч по Україні у Швейцарії представить міністр держпослуг і системи страхування інвалідів. Зрештою, Зеленський сказав правду, а Захід її визнав. Саме цими проблемами й мають зайнятися учасники так званої “швейцарської конференції”».

Перед візитом Зеленського до Франції пропаганда просувала тезу про провальну дипломатію українського президента. Один із проросійських ресурсів писав, що Президент України «мотається по закордонах» на тлі критичної ситуації на фронті — і такий збіг означає скору розв’язку для нього.

Ще одним етапом у дипломатичній активності Зеленського став власне візит у Францію на присвячені Дню висадки союзників у Нормандії заходи, де президент України також зустрівся з президентом США Джо Байденом. За тиждень запланована наступна зустріч Байдена і Зеленського на полях саміту Великої сімки 13-15 червня, який цього разу пройде в Італії. Тлом для цих зустрічей стало часткове скасування США, вслід за іншими країнами Заходу, обмежень щодо застосування поставленої Україні зброї для ударів по території Росії, передусім це стосується ударів по накопичених у прикордонні для наступу й обстрілів України ворожих військах. Київ просить про подальше зняття обмежень і дозвіл використовувати далекобійну західну зброю на сотні кілометрів для ударів углиб російських територій. На американському кладовищі в Нормандії Байден окреслив скореговані обмеження для України: «Ми не дозволяємо завдавати ударів на 200 миль углиб Росії, і ми не дозволяємо завдавати удари по Москві, по Кремлю».

Від початку повномасштабного вторгнення Росії західні країни та США зокрема пом’якшують обмеження щодо постачання і використання зброї Україною. Два роки тому суперечка точилася навколо постачань танків західного зразка, тепер же Україна отримала і танки, і далекобійні ракети, і очікувані найближчим часом винищувачі F-16, і частково зняті обмеження щодо ударів по території агресора.

«А ось і відповідь Путіну під’їхала з Вашингтона. США беруть на себе право визначати, кому давати право бити по Москві. Червоні лінії рухаються праворуч», — коментував Байдена пропагандистський канал із понад 800 тисячами підписників. Перед цим Путін 5 червня на зустрічі з міжнародними журналістами погрожував західним політикам у відповідь на дозвіл Києву бити по території Росії своєю зброєю постачати аналогічну російську зброю ворожим Заходу силам для ударів «по чутливих об’єктах країн, які роблять це з Росією». Про те, як корекції західної політики змушують нервувати Москву та застосовувати погрози ескалацією, зокрема використовувати ядерний шантаж, ми окремо писали тут.

Попри вже оголошений формат участі США на саміті у Швейцарії та сформований графік Байдена (в ці дати, пише Bloomberg, він проведе передвиборчий захід у Каліфорнії) проросійський канал на понад 1 млн підписників 6 червня написав із посиланням на «власні інсайди», що Зеленський скористається особистою зустріччю з Байденом, аби знов попросити його про персональну участь у Саміті миру. Вочевидь пізніше пропагандисти зможуть робити акцент на тому, що Байден, мовляв, знов Зеленському відмовив.

У своїй промові на урочистостях Байден порівняв вторгнення Росії в Україну з окупацією Франції нацистами. Проросійські ресурси звично зневажливо коментували виступ Байдена на церемонії. Один із Z-пропагандистів у своєму каналі на понад 140 тисяч підписників серію відео з Байденом на церемонії в Нормандії підписав так: «Пригоди старого андроїда у Франції».

Російська пропаганда в анонімних телеграм-каналах напередодні візиту президента Зеленського на події, присвячені відзначенню 80-ї річниці висадки в Нормандії, концентрувалася на кількох основних темах. Зокрема, поширювала тези про потенційне відправлення як французьких інструкторів, так і інших військових в Україну (іноді це подавали як доконаний факт). На власний розсуд трактувала слова Макрона про можливість використовувати західне озброєння для ударів по території Росії (нібито тепер «французькі ракети розбомблять аеропорти Курська та Бєлгорода»). Окремо нагнітала увагу до зустрічі Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена, на якій останній буцімто мав тепер уже «офіційно, а не секретно» дозволити бити американською зброєю по території Росії.

У офіційному коментарі щодо запрошення Путіна до церемонії в Нормандії, попри версії російських пропагандистів, французька сторона повідомила, що Росія не відповідає умовам участі в цій церемонії, оскільки веде проти України агресивну війну, інтенсивність якої не зменшується. При цьому Франція не скасовує заходи пам’яті, присвячені подвигу та загибелі зокрема і радянських воїнів, а також організовує спеціальні історичні колоквіуми, під час яких буде підкреслюватися важливість Східного фронту.

Росія традиційно інструменталізує та «вепонізує» пам’ять про історичні події, намагається викривити та переписати історію. А все, що не збігається з позицією Кремля, в кращому разі висміює, в гіршому перебріхує та перевертає з ніг на голову. Попри спекуляції агітпропу, участь Президента України й неучасть Путіна у відзначенні однієї з головних подій війни з нацизмом наочно демонструє, хто є реальним спадкоємцем антигітлерівської коаліції.

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
зе-клоун ХУЙЛО
12:27 / 07.06.2024
Ти зеленська клоунська нелегітимно-президентська диктаторська мразь трикратно крадуща в нас мізерні пенсії свому підорному жиду-татусю зе-гнида незаконно встановила стипендну пенсію в 150000гр.довічно і своїм полоненим окупантам на кжного виділяє по 10000гр.в місяць а пенсіоіонерів має гірше за окупантів геноцидно виділяючи всьго по 2000-3000гр.в місяць щобголодали й вимирали без ліків нормальної їжі і лікування... Щоб ти зеленська клоунська нелегітимно-президентська диктаторська мразь трикратно крадуща в нас мізерні пенсії Подохла разом з хряком порошенком!!!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду