Журналісти ВВС спростували фейк про те, що Україна нібито продає західну зброю в даркнеті

Журналісти ВВС спростували фейк про те, що Україна нібито продає західну зброю в даркнеті

16:47,
24 Вересня 2022
2638

Журналісти ВВС спростували фейк про те, що Україна нібито продає західну зброю в даркнеті

16:47,
24 Вересня 2022
2638
Журналісти ВВС спростували фейк про те, що Україна нібито продає західну зброю в даркнеті
Журналісти ВВС спростували фейк про те, що Україна нібито продає західну зброю в даркнеті
Російські пропагандисти дісталися й даркнету, тож слід очікувати чергових сенсацій з анонімних торгівельних майданчиків, йдеться в розслідуванні.

Редакція ВВС виявила статті, в яких цілком серйозно йдеться про «продаж у даркнеті української зброї». Подібні матеріали вийшли російською, англійською, японською, в'єтнамською, турецькою та іншими мовами. Журналісти перевірили інформацію і дійшли висновку, що російська пропаганда поширюється і на торгових майданчиках, яким є даркнет, йдеться в розслідуванні ВВС.

Спочатку про «факти продажу» зброї, отриманої як військова допомога від Заходу, повідомляють прокремлівські телеграм-канали. Далі ця інформація потрапляє в ефір російських державних телеканалів.

Використовуючи ноутбуки, приналежність яких до ВВС відстежити було неможливо, і веббраузер Tor, автори розслідування зайшли в даркнет та вивчили згадані проросійськими ЗМІ оголошення. «У них "продавці" дійсно обіцяли поставити натівську зброю будь-кому, хто готовий заплатити. Як геотег було вказано Київ, проте назва столиці українською мовою була написана неправильно. Але на цьому дурні помилки авторів оголошення не закінчувалися», – йдеться в публікації ВВС.

Лінгвісти допомогли встановити, що переговори з покупцями українською вела російськомовна людина, перекладаючи текст у програмах. Зокрема, це підтвердила Дар'я Левицька, синхронна перекладачка з української мови на російську та польську.

Самі ж фотографії дронів, використані під час створення фальшивого оголошення, взяли просто в інтернеті. Це підтвердила фактчекінгова організація StopFake. За серійними номерами вдалося з'ясувати, що зображені на знімках нібито щойно поставлені в Україну дрони Switchblade 300, були збиті в Сирії у 2015-му і 2016 роках.

Дослідження фактів продажу нібито української зброї в даркнеті провела також компанія KELA, яка спеціалізується на аналізі загроз кіберзлочинності. Її фахівці дійшли висновку, що оголошення про продаж поширюють проросійські пропагандистські джерела. У KELA вважають підозрілим, що активність на цьому торговому майданчику мінімальна (кількість операцій невелика), а сама вона практично невідома навіть постійним мешканцям даркнета.

Це може бути тільки початок роботи «російської журналістики» в даркнеті, застерігають фахівці. «Зараз росіяни створюють фейки, звинувачуючи Україну у продажу зброї. А потім вони можуть використати цей же торговий майданчик для поширення фейків про "продажі" інших "товарів" та "послуг". Якщо цей фейковий торговий майданчик уже є, то чому б його не використовувати і далі? Адже їхня головна мета – посіяти сумніви у закордонних партнерів та підірвати репутацію українців», – вважає експерт StopFake Сергій Харченко.

Нагадаємо, у серпні ВВС підготувала матеріал про те, що хакери торгують даними НАТО щодо зброї для України. Серед цих даних, що потрапили на сторонні сайти, – презентація ракет, призначених для допомоги Україні. У знайдених файлах міститься детальний опис ракети Land Ceptor CAMM. Одну з них нещодавно відправили до Польщі в рамках системи Sky Sabre.

Скріншот з матеріалу ВВС

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду