МОЗ спростувало найпоширеніші російські фейки про біологічну зброю в Україні

МОЗ спростувало найпоширеніші російські фейки про біологічну зброю в Україні

14:18,
29 Червня 2022
2518

МОЗ спростувало найпоширеніші російські фейки про біологічну зброю в Україні

14:18,
29 Червня 2022
2518
МОЗ спростувало найпоширеніші російські фейки про біологічну зброю в Україні
МОЗ спростувало найпоширеніші російські фейки про біологічну зброю в Україні
Окрім відомих «біолабораторії США в Україні», російську пропаганду турбувало начебто навмисне розповсюдження туберкульозу на Луганщині та холери в Маріуполі.

Міністерство охорони здоров’я України та аналітична платформа VoxCheck спростували напоширеніші фейки та дезінформацію про суспільне здоров’я, які поширюються в інформаційному просторі України, Білорусі та Росії. 

Дезінформація: Військово-біологічні лабораторії та медичні досліди над громадянами України

Про що йдеться. Російські медіа масово поширили інформацію (близько 200 матеріалів), ніби корпорації Pfizer та Moderna були залучені до воєнно-біологічних дослідів США в Україні. У російському Міноборони доводять наявність в Україні «воєнно-біологічних дослідів США», посилаючись на те, що у 2005 році США уклали угоду з Україною про реалізацію військово-біологічних програм на території нашої країни. А згодом прийняли стратегію США щодо протидії біологічним загрозам та легалізували «дослідження подвійного призначення».

Також російські ЗМІ поширювали фейки про досліди США над населенням України, зокрема про нібито біологічні досліди Пентагона на пацієнтах психлікарні під Харковом. Про все це заявляв начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ Ігор Кирилов.

Насправді. Жодна з перерахованих Міноборони РФ угод не передбачає, що США проводять в Україні «воєнно-біологічні досліди». У 2005 році українське МОЗ уклало з Міноборони США угоду про співпрацю у галузі запобігання розповсюдженню технологій, патогенів та знань, які можуть бути використані під час розробки біологічної зброї. Суть угоди — протидія загрозі спалахів небезпечних інфекційних хвороб. Міноборони США може допомагати МОЗ України проводити дослідження, виявляти небезпечних біологічних агентів, контролювати використання небезпечних патогенів тощо. Ця угода є в публічному доступі, і в ній взагалі не йдеться про «військово-біологічні програми» чи залучення будь-яких потужностей Міноборони України.

У рамках Програми зі зменшення біологічної загрози США, яку згадують пропагандисти, в Україні модернізували лабораторії, аби досягнути вищого рівня біобезпеки, проводили дослідницькі проєкти, епідеміологічний нагляд тощо.

Програма чітко визначає, що українські біолабораторії належать та підконтрольні тільки урядові України. До речі, до 2014 року Програма зі зменшення біологічної загрози поширювалася і на російські лабораторії. Немає жодних доказів, що цю програму коли-небудь використовували у воєнних цілях.

Корпорація Pfizer проводить в Україні стандартні клінічні випробування своїх преператів — такі самі, як і в багатьох інших країнах, зокрема в Росії до запровадження санкцій (зараз компанія відмовилася проводити клінічні випробування своїх препаратів у Росії).

Україна та Росія є важливими країнами для випробувань фармацевтичних компаній, оскільки пацієнти тут гостро потребують медикаментів для лікування раку, неврологічних та шлунково-кишкових захворювань. Крім цього, тут дешевше вести бізнес порівняно з США та Західною Європою. За даними дослідницької компанії GlobalData, в Україні станом на березень 2022 року тривало 502 випробування. У Росії — 842 випробування.

Компанія Moderna взагалі не проводить клінічні випробування в Україні, а в Росії якраз проводить.

Дезінформація: Українська влада навмисно заразила людей туберкульозом на окупованій Луганщині

Про що йдеться. Російські медіа та користувачі соцмереж поширили фейк, що у 2020 році Україна спробувала заразити людей туберкульозом у Слов'яносербському районі Луганської області (тимчасово окупована частина Луганщини) за допомогою поширення фальшивих банкнот, інфікованих збудником туберкульозу. Першоджерелом цих повідомлень є інформація, надана Міністерством оборони Росії РФ.

Цей фейк продовжує поширюватися в 2022 році як складова основного російського наративу про українські «провокації» з використанням біологічної зброї. У листопаді 2020 року представники так званої ЛНР стверджували, що над містом Слов’яносербськ були скинуті банкноти номіналом 100 рублів, а в місцевих жителів, які торкалися цих банкнот, нібито погіршилося самопочуття через зараження туберкульозом.

Насправді. У 2020 році українські волонтери дійсно розповсюдили фальшиві банкноти та агітаційні листівки (з написами «Тебе не нужна война, но она нужна Кремлю», «Луганськ! Повертайся додому» тощо) на окупованій Луганщині за допомогою дрона. «Радіо Свобода» у грудні 2020 року взяло коментар у волонтера з позивним «Снігур», який керував цим безпілотником. Він назвав ідею з поширенням банкнот звичайним тролінгом. Також 9 листопада 2020 року Анатолій Штефан (позивний «Штірліц»), український військовий та блогер, опублікував фото цих банкнот та листівок. До листопада 2020 року українські військові та волонтери неодноразово скидали подібні листівки над окупованими територіями Донбасу.

Погіршення самопочуття у жителів Луганщини, про які казали пропагандисти, не могло статися через скинуті банкноти чи листівки. По-перше, інкубаційний період туберкульозу (період від інфікування до появи перших симптомів) триває щонайменше 3-9 тижнів. Крім того, далеко не всі інфіковані туберкульозом мають його відкриту форму з чітко вираженими симптомами. По-друге, туберкульоз передається повітряним (аерозольним) шляхом при тривалому перебуванні в закритому приміщенні разом із інфікованою людиною. Хвороба не передається через контакт із предметами, якими користувався хворий.

Дезінформація: Збір збудників холери в Маріуполі — доказ підготовки української провокації з використанням зброї масового знищення

Про що йдеться. У російських та проросійських джерелах розповсюдили фейк, що в Маріуполі до окупації діяли дві лабораторії, які займалися збором та паспортизацією збудників холери. Потім зібрані збудники відправляли в Центр громадського здоров’я у Києві, який далі начебто переправляв матеріали у США. Росія заявляє, що ці факти доводять підготовку української провокації із застосуванням зброї масового знищення. Саме тому 25 лютого 2022 року працівники маріупольської лабораторії начебто знищили колекцію патогенів, зокрема збудників холери, сибірської виразки та туляремії.

Насправді. З двох згаданих лабораторій російські пропагандисти згадують назву лише однієї — маріупольської філії державної установи «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»). Але у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в лютому 2022 року її працівники припинили роботу. Діяльність цієї установи жодним чином не була пов’язана зі створенням зброї масового ураження.

Згідно з планом діяльності лабораторії, там мали працювати над моніторингом за циркуляцією збудників інфекційних хвороб, аналізувати та прогнозувати розповсюдження цих хвороб. Зокрема лабораторія мала здійснювати епідемічний нагляд за холерою та проводити її діагностику. В усіх областях України діють подібні центри контролю та профілактики хвороб, що виконують епідемічний нагляд та ідентифікують збудників небезпечних хвороб. Наприклад, зараз лабораторії центру в Донецькій області для попередження холери проводять аналіз матеріалів хворих на гострі кишкові інфекції, а також аналіз стічних вод.

Майже щороку збудник холери виявляють у водоймах України, тож не дивно, що лабораторії МОЗ ретельно стежать за поширенням цієї інфекційної хвороби. Востаннє підтверджений спалах холери в Україні стався саме в Маріуполі в 2011 році.

Щодо знищення патогенів, то 11 березня 2022 року ВООЗ у коментарі агентству Reuters повідомила, що вона рекомендувала Україні знищити зразки для запобігання витоку небезпечних мікроорганизмів унаслідок бойових дій. Адже вже відомо, що Росія здійснює невибіркові обстріли українських міст. Так, від початку масштабного вторгнення 24 лютого повністю зруйнувано понад 100 медичних закладів в Україні. Але у відкритих джерелах немає підтвердження, що рекомендації ВООЗ Україна виконала.

Немає доказів, що Україна відправляла збудники інфекційних захворювань у США. Також таке припущення не є логічним, оскільки у США є власна система моніторингу та попередження інфекційних хвороб, зокрема холери. До речі, російські лабораторії теж здійснюють подібний епідемічний нагляд.

Раніше «Media Sapiens» неодноразово спростовував російськи фейки про біологічну зброю, яку начебто створює наша країна, та лабораторії Пентагону в Україні, яких ніхто ніколи не бачив. Щоденне спростування російської дезінформації читайте тут

 Фото: slovoidilo.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду