У Бельгії діятиме Кодекс для протидії сексизму в медіа та рекламі

У Бельгії діятиме Кодекс для протидії сексизму в медіа та рекламі

17:15,
4 Вересня 2022
2130

У Бельгії діятиме Кодекс для протидії сексизму в медіа та рекламі

17:15,
4 Вересня 2022
2130
У Бельгії діятиме Кодекс для протидії сексизму в медіа та рекламі
У Бельгії діятиме Кодекс для протидії сексизму в медіа та рекламі
Медіа зобов'яжуть уникати гендерних стереотипів.

Бельгійський медіарегулятор CSA впроваджує Кодекс із протидії сексистській комерційній комунікації, щоб протидіяти насильству за ознакою гендеру у рекламі та медіа. Про це повідомляється на сайті Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

На основі деталізованого визначення сексизму CSA має намір посилити боротьбу з гендерними стереотипами в комерційній комунікації. Згідно із текстом Кодексу, йдеться про такі поширені зокрема у ЗМІ та рекламі явища, як гендерний маркер, сексуалізація, інтерсексуалізація, об’єктивізація, ідеалізоване представлення тіла, гендерні та сексистські стереотипи. Доповнюють цей перелік визначення, затверджені Радою Європи та ООН.

Кодекс із протидії сексистській комерційній комунікації створили у рамках реалізації урядової стратегії франкомовної спільноти Бельгії «Права жінок на 2020 – 2024 роки». Це документ спільного регулювання, над його розробкою працювала робоча група за участі мовників, рекламодавців, експертів та представників громадянського суспільства. 

У рамках дотримання вимог Кодексу провайдери аудіовізуальних медіапослуг будуть зобов’язані:

  • утримуватися від трансляції комерційних повідомлень, які демонструють або містять шкоду за ознакою гендеру;
  • уникати гендерних стереотипів (руйнувати їх) під час трансляції власної реклами та загалом в ефірі;
  • визначати працівників з питань гендеру та комерційної комунікації.

У рамках реалізації принципів спільного регулювання та інклюзивності створять комітет, до якого увійдуть представники індустрії та CSA. Комітет працюватиме протягом п'яти найближчих років і здійснюватиме нагляд за виконанням Кодексу, а також оцінюватиме ефективність такого інструменту.

Крім того, CSA має намір провести тренінги з протидії гендерному насильству для мовників.

Нагадаємо, у 2020 році Петра де Суттер, представниця партії «Зелені» та одна із найвідоміших трансгендерних особистостей у Фландрії, отримала посаду віцепрем’єра Бельгії. Це перший випадок в європейській практиці, коли трансгендерна жінка посідає таку високу посаду.

Читайте також: 

Як повідомляв «Детектор медіа», в Україні 20 червня 2022 року було ратифіковано Стамбульську конвенцію. Цей документ визначає засади рівності та недискримінації жінок, заходи недопущення насильства щодо жінок. Згідно з Конвенцією, поняття «гендер» слід визначати як «соціально закріплені ролі, поведінку, діяльність і характерні ознаки, котрі певне суспільство вважає належними для жінок та чоловіків».

Фото: зі сторінки Петри де Суттер у твіттері

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду