Тімур Мірошниченко щодо своєї участі в ролі ведучого фестивалю «Слов’янський базар-2021»: «Я для себе остаточного рішення ще не ухвалив»

Тімур Мірошниченко щодо своєї участі в ролі ведучого фестивалю «Слов’янський базар-2021»: «Я для себе остаточного рішення ще не ухвалив»

19:18,
30 Березня 2021
2895

Тімур Мірошниченко щодо своєї участі в ролі ведучого фестивалю «Слов’янський базар-2021»: «Я для себе остаточного рішення ще не ухвалив»

19:18,
30 Березня 2021
2895
Тімур Мірошниченко щодо своєї участі в ролі ведучого фестивалю «Слов’янський базар-2021»: «Я для себе остаточного рішення ще не ухвалив»
Тімур Мірошниченко щодо своєї участі в ролі ведучого фестивалю «Слов’янський базар-2021»: «Я для себе остаточного рішення ще не ухвалив»
«Після публікації афіш здійнявся певний резонанс, і я просто для себе зараз зважую це рішення», — каже Мірошниченко.

Ведучий Тімур Мірошниченко, який багато років був коментатором «Євробачення» та зараз веде на каналі «Україна» шоу «Зірковий шлях», заявлений ведучим міжнародного фестивалю «Слов’янський базар у Вітебську». Фестиваль відбувається  під патронатом  Олександра Лукашенка. Поява цієї інформації спричинила бурхливу реакцію в медіа та соціальних мережах. MediaSapiens звернувся до Мірошниченка за коментарем.

— В офіційній програмі  фестивалю «Слов’янський базар» в Білорусі ви заявлений як ведучий. Ви справді будете одним з його ведучих?

— Поки що я не можу відповісти на це запитання. Насправді, я був і є ведучим фестивалю вже понад десять років, але розуміючи той резонанс, який відбувається зараз, поки що не вирішив, чи буду я брати участь у фестивалі. Це вирішиться в найближчі кілька днів.

Чому ви сьогодні звільнилися з Суспільного?

— Не сьогодні — я буду працювати до 31 березня, а заяву написав два тижні тому. Справа в тому, що у мене є плани, які я зараз не можу коментувати. Але я буду все одно працювати на Суспільному «на пів ставочки».

— До вас цього року зверталися організатори фестивалю «Слов’янський базар» – чи додали вас за «замовченням» у програму, як постійного ведучого?

— Так, зверталися – тому що я є ведучим фестивалю від України. Коли мені зателефонували організатори і запросили бути ведучим і цього, ювілейного ХХХ «Слов’янського базару», то я не думав ні про Лукашенка, ні про кого — я думав тільки про те, що це фестиваль, який я веду кожного року. Але зараз, очевидно, після публікації афіш здійнявся певний резонанс, і я просто для себе зараз зважує це рішення. З одного боку, я розумію тих людей, які мені пишуть, — здебільшого, мені пишуть з Білорусі, але є і українці, які теж висловлюють свою думку. І думки розділилися десь порівну.

До речі. Я перевіряю кожного, хто мені пише в соціальних мережах,  – і можу констатувати той факт, що здебільшого це боти. Але є і реальні люди, і мої знайомі, які просять мене не приїжджати цього року на Слов’янський базар. Є також плюс-мінус стільки ж повідомлень, — і знову ж таки, це здебільшого боти із невеличкою кількістю реальних людей, - в яких просять: не ведись на провокації, приїжджай і радуй людей, як і раніше.

— Але ж приймати рішення вам, а не тим, хто пише?

— Так. Але мене , в першу чергу, збентежило те, що це – бот-атака. Ще трошечки підкріплює мої сумніви щодо доцільності участі цього року в фестивалі і те, що мої знайомі мені пишуть, щоб я не їхав. З одного  боку, я розумію ситуацію, яка склалася цього року в Білорусі, — вона не надто фестивальна. З іншого боку, як би це дивно не звучало, я прихильник того, що цей фестиваль має тридцятирічну історію, і Лукашенко має не такий великий вплив на цей фестиваль. Те, що він є одним із співорганізаторів і патронів цього фестивалю, це само собою зрозуміло. Але в першу чергу, це фестиваль для людей. І тому я для себе остаточного рішення ще не ухвалив.

— Ви знаєте, що фестиваль фінансується державою?

— Він фінансується не тільки цією державою, так, а ще й Росією.

Нагадаємо, що пісенний конкурс «Слов’янський базар» фінансується з бюджету Союзної держави Білорусі та Росії та відбувається під патронатом самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Через «жорстокі репресії і залякування мирних демонстрантів, членів опозиції і журналістів», а також фальсифікацію виборів, Європейський союз на рік наклав санкції проти режиму Олександра Лукашенка, економічних суб'єктів, великих бізнесменів і компанії, які отримують вигоду від режиму Лукашенка і/або підтримують його. Зараз у санаційному списку 88 осіб, включаючи Лукашенка, та 7 організацій. Україна, Норвегія, Ісландія, Північна Македонія, Албанія, Ліхтенштейн та Чорногорія також приєдналася до санкцій ЄС. ЄС не визнає Лукашенка легітимним президентом Білорусі. 

У березні  організатор пісенного конкурсу Європейська мовна спілка (EBU) відсторонила Білорусь від участі в Євробаченні-2021, що відбудеться цього року в Роттердамі (Нідерланди).  Пісня білоруського гурту Galasy ZMesta, який виграв національний відбір «Євробачення», висміювала опозицію, — а це порушення правил конкурсу, які забороняють політичні висловлювання.

Фото: фейсбук-сторінка Тімура Мірошниченка

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду