У CBS вибачилися за помилку у висвітленні теракту у Лівії у 2012 році

00:00,
11 Листопада 2013
1093

У CBS вибачилися за помилку у висвітленні теракту у Лівії у 2012 році

00:00,
11 Листопада 2013
1093
У CBS вибачилися за помилку у висвітленні теракту у Лівії у 2012 році
Головний закордонний кореспондент CBS News і кореспондент програми «60 хвилин» (60 Minutes) Лара Лоґан (Lara Logan) вибачилася і заявила, що телемережа була «неправа», за сюжет у програмі, який викликав питання щодо реакції адміністрації Обами на минулорічну атаку на американську дипмісію у Бенґазі, повідомляє СNN.

«У цьому випадку ми були неправі. Ми зробили помилку. Це розчаровує будь-якого журналіста. Це дуже розчаровує мене», - сказала Лара Лоґан у п’ятничному виступі на каналі.

Нагадаємо, 11 вересня 2012 року у лівійському місті Бенґазі було вчинено теракт, внаслідок якого загинули американський посол Крістофер Стівенс (Christopher Stevens) і троє його співвітчизників.

Головним джерелом сюжету, що вийшов в ефір 27 жовтня у популярній програмі «60 хвилин» на CBS,  була особа під псевдонімом Морґан Джоунс (Morgan Jones). Згодом виявилося, що справжнє прізвище цього контрактника Дилен Дейвіс (Dylan Davies). Він стверджував, що дістався американського дипломатичного  містечка, перелізши через мур та відігнавши бойовика, й став свідком погрому.

Як нагадує CNN, лівійський сюжет на CBS викликав широкий резонанс,  поставивши питання, чи адміністрація Барака Обами зробила усе можливе для того, щоб врятувати Стівенса і трьох його колег. На цей сюжет посилалися у Конгресі республіканці, які вимагали відповіді на запитання, чому для їхнього порятунку не було здійснено військову операцію.

Торкнувшись у виступі на CBS подробиць скандальної історії, Лоґан сказала: «Тепер нам  відомо, що він (Дейвіс. – MS) розповів ФБР зовсім інше, ніж розповідав нам. Настав момент, коли ми збагнули, що більше не можемо довіряти своєму джерелу. Ми були неправі, коли показали його в ефірі й вибачилися перед глядачами».

Відколи виникли проблеми з лівійським сюжетом, CBS, за словам Лоґан, намагалася зв’язатися з винуватцем скандалу, однак безуспішно.  

Голова CBS News Джефф Феджер (Jeff Fager) також визнав, що Дейвіс збрехав телемережі. «Є люди, які намагаються обдурювати інших.  Ми вважаємо, що маємо добру систему захисту проти цього. Однак хлопець крізь неї прорвався», - цитує його ВВС.

Скандал навколо лівійського теракту уже вийшов за межі CBS. Так, видавництво Threshold Editions припинило публікацію накладу книги «Посольський дім: гаряча розповідь свідка-солдата, який там був, про облогу дипломатичного представництва у Лівії» (The Embassy House: The Explosive Eyewitness Account of the Libyan Embassy Siege by the Soldier Who Was There).

Видавництво порекомендувало також   власникам книгарень відмовитися від її продажу і повернути  примірники, заявила CNN речник видавництва Дженніфер Робінсон (Jennifer Robinson). Дейвіс написав книгу обсягом понад 300 сторінок під псевдонімом сержанта Морґана Джоунса спільно з  Демієном Луїсом (Damien Lewis).    

Тижневик Time нагадує про прецедент із CBS 2004 року. Тоді телемережа поставила під сумнів, що президент Джордж Буш-молодший, котрий домагався переобрання на другий термін, служив під час війни у В’єтнамі  у Національній гвардії. Вибухнув гучний скандал. Вибаченнями не обійшлося. Роботи позбулися не тільки продюсери, а й ведучий Ден Разер (Dan Rather).

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Лара Лоґан. news.nationalpost.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду