ms.detector.media
Гала Скляревська
02.01.2023 10:29
Найпопулярніші матеріали MediaSapiens за 2022 рік: Арестович, справжні воєнні експерти, Ванга, Starlink і колаборанти
Найпопулярніші матеріали MediaSapiens за 2022 рік: Арестович, справжні воєнні експерти, Ванга, Starlink і колаборанти
Які статті, інтерв’ю і новини зібрали найбільше переглядів у 2022 році.

Ми продовжуємо підбивати підсумки воєнного, складного і трагічного 2022 року, який розділився на до 24 лютого і після. Цього року, на відміну від попередніх, серед найбільш відвідуваних матеріалів MediaSapiens не тільки традиційно популярні досьє, але й інтерв’ю: голоси різних фахівців стали особливо важливими для українців під час війни. Окрім того, наші читачі оцінили матеріали рубрики «MediaSapiens пояснює», в яких експерти простими словами пояснюють складні теми й допомагають орієнтуватися в перевантаженому брехнею, маніпуляціями і відвертою пропагандою інфопросторі.

З десяти найпопулярніших матеріалів цього року три — саме з рубрики «MediaSapiens пояснює»: про Starlink, колабораціонізм і міжнародні правила війни, дві біографії — політтехнолога Володимира Петрова й різноманітного Олексія Арестовича, а також два інтерв’ю — з освітнім омбудсманом Сергієм Горбачовим та вікіпедистом Олегом Юнаковим. Окрему увагу читачі також приділили «містичним розслідуванням» українських телеканалів та тій, кого майже не можна називати. 

Всі підсумкові матеріали групи видань ГО «Детектор медіа» про те, яким був для медійного простору рік, що минає, шукайте за тегом підсумки року 2022-го

Отже, рейтинг матеріалів MediaSapiens 2022 року за кількістю переглядів:

 

Ванго, а Путін нападе? На ICTV «заспокоювали» українців нумерологією і астрологією (більше 117 тисяч). Перше місце за кількістю переглядів посіла публікація про сюжет підсумкової програми «Факти тижня» на телеканалі ICTV, який був присвячений «магії шести двійок у даті 22.02.2022». На каналі навіть назвали сюжет Валерії Черненко «містичним розслідуванням». Звісно, після численних попереджень західної розвідки про неминуче вторгнення Росії в Україну українці були в тривожному стані, але канал ICTV вирішив не покладатися на дані розвідки чи заяви політиків і воєнних експертів, а звернувся, як це часто роблять українські ЗМІ, до «надійніших» джерел: магів, нумерологів, езотериків і астрологів. Майже рік потому зрозуміло, що в передбаченнях вони були майже праві: рік виявився трагічним і важким. Але здебільшого вони пророкували ядерну війну, напад інопланетян і захоплення людей віртуальною реальністю. Завдяки цим прогнозам можна сказати, що є й хороші новини у 2022 році.

 

Від російських серіалів до українських окопів. Хто такий Олексій Арестович (більше 105 тисяч переглядів). Як заспокійливе українці цього року вживали не лише пігулки та астрологію, а й відео Олексія Арестовича. Тому не дивно, що досьє на цього суперечливого напівпредставника влади (він і досі не має офіційної посади), яке написав Ярослав Зубченко, викликало в читачів неабиякий інтерес. Якби Арестовича не було, слід було б вигадати. Актор російських серіалів, спікер групи переговірників у Мінську, тренер із питань особистого зростання, психолог, військовий експерт, спеціаліст з інформаційної війни — це все про Арестовича. А ще, за його власним зізнанням, він багато бреше.

Starlink: що це таке, як працює і хто зможе ним користуватися в Україні (майже 100 тисяч переглядів). На початку великої війни, коли стало зрозуміло, що проблеми зі зв’язком виникають в усіх, і військових, і цивільних, технологія супутникового інтернету компанії Ілона Маска стала спасінням — особливо для держави й армії. Завдяки терміналам військові  координували свої дії, бійці з «Азовсталі» могли спілкуватися зі всім світом і рідними, а держава мала додаткові канали зв’язку із громадянами. Пояснення, як працює супутниковий інтернет і хто ним може користуватися, увійшло у трійку найпопулярніших матеріалів за цей рік. І це було ще до того, як Маск почав піднімати ціну на інтернет для українців і вимикати термінали.

 

Освітній омбудсман Сергій Горбачов: Школярі, які евакуювалися за кордон, не мають бути відірвані від України (майже 84 тисячі переглядів). Цього року в Європі сталося найбільше переміщення людей із часів Другої світової війни. За останнім оцінками, з України виїхало майже 8 мільйонів людей — здебільшого жінки й діти (частина потім повернулася, деякі виїжджали й верталися кілька разів). Як навчатися віддалено, як вплинула війна на освітню систему, як зберегти зв’язок українських школярів із батьківщиною, якщо війна затягнеться, та як не втратити ціле покоління українців, розповів в інтерв’ю Ользі Білоусенко освітній омбудсман Сергій Горбачов.

 

Хто такий Володимир Петров. Брудна бомба на каналі «Рада» (44 тисячі переглядів). Ще торік запуск нового державного каналу «Рада» означився низкою скандалів — і один із них стосувався саме ведучих каналу, зокрема Володимира Петрова. Глядачі могли знати його як власника й ведучого проєктів «Ісландія», «Масон ТВ» та «Закон ТВ». Але він ще й чорний політтехнолог, який спровокував низку гучних скандалів; продюсер Олексія Дурнєва; екскандидат у президенти; медіакілер, який сам себе називає «продажним журналістом». На початку року, коли його досьє вийшло в нас на сайті, він ще з’являвся в ефірах у ролі «запрошеної зірки» чи «експерта». І навіть у вересні 2022 року в ефірі спільного телемарафону сварив ведучих каналу «Рада» за те, що вони вмикають в ефір представників колишньої «ОПЗЖ». Чомусь згадується приказка про жабу та гадюку.

 

Чи повинна була Україна «офіційно оголосити війну» Росії? (27 тисяч переглядів). Через війну в українському і світовому інформаційному просторі сталася навала, цунамі російських фейків. Метою дезінформаційної кампанії було, в першу чергу, посіяти паніку та заплутати всіх, кого торкнеться ця хвиля, аби переконати, що «не все так однозначно». Однією з таких маніпулятивних тез стало твердження російських політиків і пропагандистів, що в Україні ніяка не війна, тому що Україна її формально не оголосила. Але, як пояснюють експерти в матеріалі Ольги Білоусенко, міжнародне право оцінює не слова, а дії. Більшість держав світу визнала, що Росія веде в Україні загарбницьку війну, щодня вчиняє воєнні злочини та почала цю війну з порушенням будь-яких норм міжнародного права.

 

Та, яку не можна називати. Як ім’я Роулінг зникає із творів за «Гаррі Поттером» (24 тисячі переглядів). Насправді, 2022 рік в Україні починався двічі: 1 січня і 24 лютого, поділивши ці 365 днів на до та після початку великої війни. Зараз дивно і трохи сумно згадувати, що хвилювало нас на початку року. Один із таких прикладів — популярний у читачів нашого сайта текст про те, як «скасовують» авторку книжок про Гаррі Поттера Джоан Роулінг, яку звинувачують у трансфобії.

 

Воєнні блогери й експерти, яких варто читати, щоби глибше зрозуміти події на фронті (24 тисячі переглядів). Майже однакову кількість переглядів із текстом про Джоан Роулінг набрав текст Ольги Білоусенко про те, якого потрібно читати та слухати, аби розібралися в тому, що відбувається на фронті. З початку великої війни з’явилися сотні телеграм-каналів, нових чи старих обличь, які самі себе або українські ЗМІ називають військовими експертами — але іноді, як у випадку з Олексієм Арестовичем, їхня компетентність викликає сумнів. Аби з’ясувати, яким військовим аналітикам можна довіряти, аби уявляти собі реальну, а не бажану картину війни, авторка звернулася до експертів — Тараса Чмута, Романа Кульчинського та Ростислава Семківа, аби вони розповіли, кого слухають, дивляться й читають вони самі.

 

Вікіпедист Олег Юнаков: Більшість редакторів російськомовної Вікіпедії розуміє: те, що робить Росія в Україні, — це війна, й це погано (21,5 тисячі переглядів). Війна відбувається не лише на фронті, а й в інформаційному полі. Після фактичного запровадження цензури в Росії систематично знищують залишки незалежної журналістики, але не тільки: держава-агресорка веде війну з російськомовною Вікіпедією й тими, хто створює статті, що не влаштовують російську владу. Олена Холоденко поспілкувалася з вікіпедистом Олегом Юнаковим, який створив найбільш відвідувану у 2022 році статтю російськомовної Вікіпедії — «Вторгнення Росії в Україну». Він розповідає, як вікіспільнота намагається чинити спротив російській владі й донести реальні факти про цю війну до росіян, які масово її підтримують.

 

Закон про колабораціонізм: чи покарають фігурантів Дошки ганьби? (15,6 тисячі переглядів). Разом із ракетами в наш повсякденний словник повертаються слова, які ми раніше чули здебільшого у фільмах про Другу світову: позиційна війна, воєнні злочини, масовані бомбардування і, звісно, колабораціонізм. На початку року Верховна Рада запровадила суворі покарання для людей, які допомагають російській агресії й підтримують її, в тому числі для пропагандистів. Але зрадники ще мають шанс уникнути кари, вважає юристка Центру демократії і верховенства права Тетяна Авдєєва: закон не має зворотної сили, тому якщо проросійські медіа, які роками поширювали наративи російської пропаганди, з початку війни «змінили позицію», їм нічого не загрожує. Але «Детектор медіа» зібрав докази зради й колабораціонізму публічних людей — політиків, політичних коментаторів, громадських діячів, медійників — на «Дошці ганьби». Хоча би для історії.

 

Бонус. Цього року на сайті MediaSapiens публікувалася програма «Анатомія фейків» про пропаганду, дезінформацію й медіаграмотність, яку веде програмний директор «Детектора медіа» Вадим Міський. Один із епізодів під назвою «Як росіян вчать люто ненавидити українських військових» набрав понад 14 тисяч переглядів. Рекомендуємо подивитися й інші епізоди. 

Топдесятка новин

У 2022 році читачі MediaSapiens найбільше цікавилися новинами про додатки й цифрові послуги в Україні; «Дія» в цьому списку рекордсмен. Також популярними стали новини про бота, в якому можна повідомляти про пересування російських окупантів, про повідомлення в месенджерах, якими лякали українців, про додатки, що сповіщають про повітряну тривогу, і про можливість зареєструвати шлюб через електронні послуги. Але були й новини, що не мають стосунку до IT-продуктів: це не дуже доброзичлива реакція якогось українця на графіті відомого художника Бенксі та вимкнення світла на підтримку України в країнах Європи. Рейтинг новин MediaSapiens 2022 року за кількістю переглядів:

 Одна з найпопулярніших новин 2022 року - поява графіті Бенксі в Києві та Київській області. Фото: banksy.co.uk

  1. Фейк: Напис «Stay safe» у Viber означає, що акаунт зламала Росія (124,1 тисячі переглядів)
  2. Колізей, стадіон «Вемблі» та Рада Європи на годину вимкнуть світло на знак солідарності з Україною (124 тисячі переглядів)
  3.  «Я би за це вибив всі зуби». Бенксі опублікував відео про створення графіті в Україні та реакцію на них (37,7 тисячі переглядів)
  4. З «єПідтримки» припинили виплачувати «ковідну тисячу» через зміну напрямку допомоги — Мінцифри (32,3 тисячі переглядів)
  5. «Дія» запустила послугу для реєстрації шлюбу. Чоловіки почали надсилати скарги (18,4 тисячі переглядів)
  6. Німеччина попросила Apple та Google видалити Telegram з бази застосунків (16 тисяч переглядів)
  7. На порталі «Дія» тепер можна отримати витяг про місце проживання (15 тисяч переглядів)
  8. В Україні запустити бот для повідомлень про пересування диверсантів, військ та техніки Росії (14,5 тисячі переглядів)
  9. В Україні з’явився додаток для смартфонів «Повітряна тривога» (13,5 тисячі переглядів)
  10. Яким буде новий навчальний рік в Україні (12,9 тисяч переглядів)
ms.detector.media