ms.detector.media
MediaSapiens
13.05.2022 11:00
Протокол до Конвенції про кіберзлочинність за перший день підписали 22 країни
Протокол до Конвенції про кіберзлочинність за перший день підписали 22 країни
Протокол набуде чинності, коли його ратифікують п’ять держав.

Рада Європи повідомила, що за перший день 22 країни підписали Другий додатковий протокол до Конвенції про кіберзлочинність («Будапештська конвенція»), який спрямований на посилення співпраці та розкриття електронних доказів.

Протокол підписали: Австрія, Бельгія, Болгарія, Іспанія, Естонія, Фінляндія, Італія, Ісландія, Литва, Люксембург, Північна Македонія, Чорногорія, Нідерланди, Португалія, Румунія, Сербія, Швеція, а також Чилі, Колумбія, США, Японія та Марокко. Протокол відкритий для підписання країнами-учасницями Конвенції та набуде чинності, коли його ратифікують п’ять держав.

«Протокол надає інструменти для посилення співпраці та розкриття електронних доказів, таких як пряма співпраця з постачальниками послуг і реєстраторами, ефективні способи отримання інформації про абонентів і даних про трафік, негайне співробітництво в надзвичайних ситуаціях або спільні розслідування, які підпадають під дію прав людини та верховенства права, включаючи гарантії захисту даних», — йдеться в повідомленні.

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич розповіла, що протокол узгоджує «Будапештську конвенцію» із сучасними технологічними викликами, щоб вона залишалася ефективною міжнародною базою для боротьби з кіберзлочинністю. «Кіберзлочинність продовжує рости та мутувати все швидше й швидше. Це заважає всьому — від бізнесу до лікарень і критичної інфраструктури, від якої ми всі залежимо. Відкриваючи для підписання Другий додатковий протокол до Будапештської конвенції про кіберзлочинність, ми сьогодні робимо великий внесок у глобальні зусилля для боротьби зі злочинністю в інтернеті», — заявила генеральна секретарка Ради Європи.

Міністерка юстиції Італії Марта Картабія заявила, що новий протокол відповідає на потребу «посилення та більш ефективної співпраці між державами, а також між державами та приватним сектором, роз’яснюючи випадки, коли постачальники послуг можуть надавати дані, якими вони володіють, безпосередньо компетентним органам інших країн».

Конвенцію про кіберзлочинність (ETS N 185) ухвалили 2001 року. Вона є необхідною для зупинення дій, спрямованих проти конфіденційності, цілісності і доступності комп'ютерних систем, мереж і комп'ютерних даних, а також зловживання такими системами, мережами і даними, шляхом встановлення кримінальної відповідальності за таку поведінку.

Нагадаємо, 14 травня 2021 року РНБО ухвалила стратегію кіберзахисту України на наступні п'ять років. Того ж дня секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов розповів, що в Україні створять кібервійська. 26 серпня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про оновлену стратегію кібербезпеки України та затвердив створення кібервійськ у структурі Міністерства оборони. 14 вересня 2021 року РНБО розпочала підготовку до створення кібервійськ України. 1 лютого 2022 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про план реалізації Стратегії кібербезпеки. 4 березня 2022 року Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації повідомила, що Україна стане учасником-контрибутором Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО. За це одностайно проголосували 27 країн-спонсорів у складі Керівного Комітету ОЦПТКО НАТО.

Фото: Richard Patterson / flickr 

ms.detector.media