ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
12.05.2022 03:58
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 11 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 11 травня
В Україну «ввели» польсько-литовський контингент, «країни Заходу» вивозять з України все зерно, «українські диверсанти» спалили склад із гуманітарною допомогою в Кремінній.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. В Україну «ввели» польсько-литовський контингент. Російські пропагандистські канали поширили лист про «введення в Україну польсько-литовського контингенту», який керівництво української армії нібито надіслало голові Державної прикордонної служби України. Цей фейк є частиною наративу про нібито плани Польщі захопити території України. В армії заперечили, що надсилали подібний лист до прикордонного відомства. Адміністрація ДПСУ теж повідомила, що не отримувала такого листа. У відомстві уточнили, що в Україні подібне листування здійснюється лише через електронний документообіг. «Окрім цього, у листі пропагандисти допустили низку як граматичних помилок, так і тих, що стосуються українського кордону. Не виключено, що текст змісту листа на українську мову перекладали за допомогою онлайн-перекладача, — розповіли в Держприкордонслужбі. — Появу в інформаційному просторі сфальшованого документа вважаємо черговою брудною провокацією російської пропаганди».

Викриття. У Маріуполі окупанти використовують назву та логотип газети «Приазовский рабочий» для поширення пропаганди. Головна редакторка газети «Приазовский рабочий» Олена Калайтан повідомила, що видання тимчасово припинило вихід через російську окупацію, — пише «Детектор медіа». Однак нещодавно стало відомо, що разом з «гуманітаркою» в Маріуполі роздають нібито свіжий номер газети. «Що ж, наша редакція прогнозувала зазделегідь, що окупанти використають роками напрацьовану довіру наших читачів та авторітет газети "Приазовский рабочий", який ми з турботою розвивали, берегли та бережемо. Шановні читачі – прошу не сприймати все те, що нині видає колабораціонистська влада як нашу позицію, – українська редакція "Приазовского рабочего" не має відношення до жодного рядку цієї новоспеченої газети», — сказала Калайтан.

Маніпуляція. Країни Заходу «вивозять з України все зерно», поки українці витрачають усе більше грошей на їжу. Цю тезу поширюють телеграм-канали, що адмініструються спецслужбами Росії. Російська пропаганда просуває маніпулятивний меседж, що українська політична верхівка збагачується на агрокомпаніях, поки українці вимушені виживати в дефіциті та витрачати багато грошей на продукти. Водночас про те, що Росія краде та вивозить з України продовольства ці пропагандисти не згадують. За даними Головного управління розвідки Міноборони України, викрадене з України зерно можуть вивозити до Росії, окупованого Криму та Сирії (звідки контрабандою можуть постачати зерно до інших країн Близького Сходу). Насправді ще в березні 2022 року через війну Росії проти України уряд заборонив експортувати овес, просо, гречку, цукор, сіль, жито, велику рогату худобу, м’ясо та субпродукти з ВРХ, морожені розсольні та ін. Це зробили для «попередження гуманітарної кризи в Україні, стабільності ринку та задоволення потреб населення у критичних продовольчих товарів». За певних умов (з інформуванням уряду та видачею безоплатної ліцензії) можна експортувати: пшеницю і суміш пшениці та жита (меслин), кукурудзу, м’ясо курей свійських, яйця кур свійських, олію соняшникову.

Фейк. Дід Анджея Дуди був другом Степана Бандери. Російські та прокремлівські медіа поширили старий фейк про президента Польщі Анджея Дуду, що його дідом був нібито Михайло Дуда, друг Степана Бандери. Ці дописи, очікувано, супроводжуються звинуваченнями польського лідера в нацизмі. Фактчекери з Mythdetector нагадали, що цей фейк сам Дуда спростував ще в 2015 році. Тоді він розповів, що його дід звали Алоїз Дуда. Він був спеціалістом з хутра, який помер у 1992 році.

Фейк. Україна заборонила журналістам публікувати кадри наслідків ракетних ударів, щоб «приховати правду». Російські медіа поширюють фейк, що в Україні журналістам, особливо іноземним, заборонено знімати та публікувати наслідки авіаударів Росії, щоб нібито приховати правду та «не допустити поширення достовірної інформації про те, що відбувається в Україні». Російські пропагандисти пишуть, що ця «заборона» пов’язана з тим, що кадри іноземних медіа можуть підтвердити їх тезу, що «російські військові завдають ударів лише по військовим об’єктам». Насправді в мережі тисячі фото та відео, українських та іноземних ЗМІ, які підтверджують, що Росія завдає ударів по об’єктах цивільної інфраструктури. Щодо журналістів: вони можуть публікувати фото та відео цивільних об’єктів через 3 години по завершенню бойових дій, а військових об’єктів — через 12 годин. Міноборони дійсно просило українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, облич та інших даних військових, не повідомляти про нашу військову техніку з прив’язкою до населених пунктів, не показувати наслідки російських авіаударів у прямому ефірі. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр казала, що Росія відстежує українські соцмережі, пресу, офіційні сторінки — 80% розвідувальної інформації росіяни беруть з відкритих джерел. Її в подальшому використають для корегування вогню або обирають нові цілі для атаки. Що конкретно та чому не можна повідомляти і показувати в медіа під час війни читайте тут. Ба більше, російські пропагандисти маніпулюють, що роботу іноземних журналістів обмежують сильніше за роботу українських. Насправді — навпаки. Детальніше про це тут.

Фейк. Росія «не займалася» кіберагресією. Російські медіа та прокремлівські телеграм-канали поширили заяву посольства Росії в США, у який йдеться, що Росія нібито «не займалася кіберагресією». Цією заявою російська установа намагалася заперечити, що російські хакери атакували супутникову мережу KA-SAT. Нагадаємо, що про злам було відомо ще в березні 2022 року. Насправді високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель повідомив, що Росія 24 лютого за годину до повномасштабного вторгнення в Україну здійснила кібератаку на супутникову мережу KA-SAT, що керується Viasat. Атака, за його даними, спричинила збої у зв'язку між декількома державними органами, підприємствами та користувачами в Україні, а також торкнулася кількох держав-членів ЄС. Заяви російського посольства, що Росія буцімто використовує «інформаційно-комунікаційні технології виключно на благо розвитку світової спільноти» — відверта брехня. Лише перед початком повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, за даними Microsoft, щонайменше шість хакерських угруповань, пов'язаних із Росією, здійснили 237 кібератак проти українських підприємств та державних установ. А за перші півтора місяця від початку повномасштабної війни Україна зазнала 362 кібератак. Служба безпеки України, своєю чергою, повідомила, що спецслужби Росії планували знищити весь кіберзахист України: у ніч на 24 лютого зафіксована найбільша кількість хакерських атак на українські системи. Спроби Росії перекласти відповідальність на США, говорячи, що саме Америка є «одним із головних джерел глобальних кіберзагроз» це також маніпуляція. Адже Центр безпеки комунікацій Канади раніше повідомляв, що Росія, Китай та Іран відповідальні за більшість кіберзагроз проти демократичних процесів у всьому світі.

Фейк. «Українські диверсанти» спалили склад із гуманітарною допомогою в Кремінній. Цей фейк поширили російські медіа, зокрема, видання «Известия» 9 травня зняло сюжет про нібито спалений склад, який був у будівлі спорткомплексу на Луганщині. Попри те, що пропагандисти не уточнили, про який саме спорткомплекс йдеться, StopFake вдалося ідентифікувати будівлю на відео. Виявилося, що це Луганський обласний фізкультурний центр «Олімп», який згорів ще 18 березня внаслідок артилерійського обстрілу міста російськими військовими. До окупації Кремінної російськими військовими у будівлі справді зберігалася гуманітарна допомога. Однак організувала її збір ще 22 березня місцева влада, а не Росія та підконтрольні їй бойовики. Детальніше.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з аідміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media