ms.detector.media
MediaSapiens
24.11.2021 11:30
Топ-50 ютуб-каналів отримують від українців через Patreon понад 2,3 мільйона гривень щомісяця — дослідження
Топ-50 ютуб-каналів отримують від українців через Patreon понад 2,3 мільйона гривень щомісяця — дослідження
Дослідники також звернули увагу на популярну в 2021 році тенденцію: проросійські блогери в Україні втрачають аудиторію чи перестають займатися своїм каналом.

Дослідження ініціативи «Як не стати овочем» та цифрового медіагентства «beTrue Media» свідчить, що 50 найпопулярніших ютуб-каналів лише через сайт Patreon отримають загалом понад 2,3 мільйона гривень щомісяця. На цю суму їх донатять понад 12 тисяч українців. Результати дослідження* оприлюднили 24 листопада на «Українській правді».

Найбільше українці підтримують ютуб-канал Сергія Притули (16 тисяч доларів на місяць), на другому місці — «Телебачення Торонто» (майже 10 тисяч доларів на місяць), трійку лідерів замикає «Bihus.Іnfo» (6 тисяч доларів на місяць). Окрім цього, канал «Bihus.Іnfo» став одним із лідерів зростання в 2021-му: аудиторія та середні показники перегляду – 490 тисяч підписників та понад 166 тисяч переглядів.  

Ще один лідером 2021 року став ютуб-канал журналіста Дениса Казанського (через Patreon він отримує 1,7 тисяч доларів на місяць). Казанський подвоїв свою аудиторію (300 тисяч підписників), а середні показники переглядів одного відео виросли з 45 тисяч до понад 100 тисяч.

Серед українських ЗМІ найкращу ефективність показує канал «Цензор.нет», який з минулого листопада збільшив аудиторію в чотири рази — перегляди відео виросли з 8 тисяч до 44 тисяч.

Натомість блогер Анатолій Шарій за рік наростив свою ютуб-аудиторію на 150 тисяч (понад 2,5 мільйони підписників), кількість переглядів — на півмільярда. «Проте минулорічний аналіз географії переглядів його ютуб-каналу показав, що там лише 25% з України. Натомість частка російських глядачів – 52%, решта з інших країн», — йдеться в повідомленні.

Дослідники звернули увагу на популярну в 2021 році тенденцію: проросійські блогери в Україні втрачають аудиторію чи перестають займатися своїм каналом. Наприклад, ексзаступник голови Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов останнє відео на своєму ютуб-каналі опублікував 1 березня. Понад п’ять місяців нічого не публікував у YouTube прем’єр-втікач Микола Азаров.

Канал «Страна.ua» залишається лідером в сегменті «Медіа», однак його ефективність зменшилася: сумарні перегляди відео за останні три місяці склали 17 мільйонів проти 23,5 млн мільйонів рік тому.

У 2020 році сумарні перегляди проросійських ютуб-каналів «112 Україна», ZIK, NewsOne та «Наш» за три місяці перевищували 200 мільйонів, а авдиторія – 2,4 мільйона. Однак після блокування телеканалів з групи Віктора Медведчука показники проросійських каналів виросли: за останні три місяці 2021 року їхні сумарні перегляди склали майже 300 мільйонів при аудиторії 1,7 мільйона. «Основними є "Наш" та "Live" – на обох транслюються програми з телеканала "Наш". На них припадає 90% показників проросійської групи. Найбільша ефективність у каналу "Live" (колишній "Наш Live"). Рік тому у нього було 12 500 підписників та 9 000 переглядів за три місяці. Зараз аудиторія 270 000, а середні перегляди одного відео 120 000», — йдеться в повідомленні.

*«beTrue Media» сформувала базу суспільно-політичних каналів, які протягом року публікували матеріали на ключові українські суспільно-політичні теми. Далі база була доповнена каналами, які аналізувалися у минулорічному дослідженні. У результаті сформувався перелік з понад 5000 каналів. Аналітики «Як не стати овочем» перевірили кожен та відсікли російські канали та ті, які точково опублікували суспільно-політичні відео, маючи іншу спеціалізацію. Далі «beTrue Media» на основі відкритих даних зібрала розширену статистику по кожному з 525 каналів (період 20.08.21-17.11.21). Також для аналізу використовувалися дані попереднього дослідження (04.08-02.11.2020). При подальшому аналізі «Як не стати овочем» відсікли канали у яких: менше 10 000 підписників; менше 1 000 000 переглядів відео; не публікувалися відео протягом останнього року.

В результаті була сформована база з 421 найбільших суспільно-політичних YouTube-каналів, які працюють на українську аудиторію. Усі канали були проранжовані за показником «кількість переглядів всіх відео каналу на 18.11.2021». Аналітики «Як не стати овочем» вивчили контент кожного каналу та провели їх типологізацію, виділивши такі типи українських ютуб-каналів суспільно-політичної тематики: політики – діючі та минулі, держустанови, партії; блогери, які публікують відео про суспільно-політичну ситуацію в Україні; блогерські об'єднання, які публікують відео про суспільно-політичну ситуацію в Україні; українські журналісти та їх програми, які створили свої канали і розказують про ситуацію в країні; інформаційні канали, які публікують відео про суспільно-політичну ситуацію в Україні; медіа, які створили свої канали (крім телеканалів); ютуб-канали на яких дублюється контент телеканалів чи/та їх окремих програм. Детальна методологія і всі результати за посиланням.

Як писав MediaSapiens, у межах дослідження USAID-Internews «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа» склали топ-10 найпопулярніших блогерів в Україні, яких читали або дивилися в соцмережах в 2021 році. Цей рейтинг очолюють засновник видання «Гордон» Дмитро Гордон, російський інтерв’юер Юрій Дудь та шоумен, політик Сергій Притула.

Нагадаємо, 12 листопада президента Володимира Зеленського закликали звернутися до компаній Google та Meta і попросити їх відкрити офіси соціальних мереж YouTube, Facebook, Instagram в Україні. Того ж дня ведуча ютуб-каналу Ragulivna Тетяна Микитенко повідомила, що YouTube заблокував її канал через «мову ворожнечі». 19 листопада міністр цифрової інформації Михайло Федоров повідомив, що відомство співпрацює з компанією Google, щоб припинити блокування українських ютуб-каналів. Раніше Міністерство цифрової трансформації запропонувало компанії Google залучити незалежних українських редакторів, щоб вони підбирали контент і рекомендації для головної сторінки українських YouTube Music і YouTube. Станом на 4 листопада відомство не домовилося з Google, бо сконцентрувалося над проєктом додатку «Дія» для Google Play, з яким виникли ускладнення при затвердженні останньої версії. Експерт з інновацій, інвестицій та стартапів Міністерства цифрової трансформації Антон Мельник додав, що пізніше в міністерстві планують повернутися до питання незалежних українських редакторів для YouTube. 

Фото: «Українська правда», Fickr

ms.detector.media