ms.detector.media
MediaSapiens
02.04.2021 14:18
Вакцина від COVID-19 ефективна проти безсимптомного перебігу хвороби — дослідження
Вакцина від COVID-19 ефективна проти безсимптомного перебігу хвороби — дослідження
Ефективність вакцини Pfizer проти безсимптомних інфекцій становить 90%.

У США вчені із Центру з контролю і профілактиуи захворювань (CDC) досліджували наскільки вакцина від Pfizer/BioNTech та Moderna пригнічує вірус та чи можуть вакциновані стати безсимптомними носіями COVID-19. Про це повідомляє видання Meduza.

Повідомляється, що дослідження ефективності вакцин проти безсимптомного носійства проводили серед медпрацівників, які здавали тести на наявність хвороби щотижня. Всього вчені CDC дослідили медичні записи майже чотирьох тисяч медпрацівників, які регулярно здавали тести на носійство SARS-CoV-2. Під час проведення дослідження вчені зважали на те, коли людина отримала щеплення, коли робила тести, і який результат тесту був щоразу. Дослідження показало, що у людей, які отримали вакцину, вже через 14 днів ймовірність отримати позитивний тест була в 10 разів нижча, ніж у невакцинованих. Відповідно, ефективність вакцини оцінили у 90% (довірчий інтервал 68-97%). Вже між 14-м днем після введення вакцини і другою дозою препарату ймовірність отримати позитивний тест на коронавірус була в п'ять разів нижче, ніж у нещеплених.

За даними ізраїльських вчених, ефективність вакцини Pfizer проти безсимптомних інфекцій також становить 90% вже за сім днів після другого уколу (довірчий інтервал 83-94%). Однак ізраїльські вчені не проводили окремого дослідження стосовно безсимптомних інфекцій, як CDC, а визначали дані побічно — зважаючи на результати масового тестування мешканців країни.

Як пише Meduza, інше дослідження ізраїльських вчених також виявило, що внаслідок щеплення у тих людей, в яких ПЛР тест на коронавірус все ж позитивний, на 12 день після вакцинації вірусу в організмі стає суттєво менше.

Раніше MediaSapiens писав, що вакцина проти коронавірусу від компанії AstraZeneca наразі проходить третю фазу клінічних випробувань у США. За попередніми даними  дослідження, ефективність цієї вакцини становить 79%, при введенні її людям, які старші 65 років — 80%. Також за даними досліджень, вакцина компанії Novavax Inc від COVID-19, ефективна на 96% щодо звичайного штаму коронавірусу та на 86% — щодо «британського» штаму.

Нагадаємо, 22 березня, в Україні стартував другий етап вакцинації проти коронавірусу.

24 лютого в Україні розпочалася кампанія з вакцинації. Євген Горенко — лікар-реаніматолог із Черкас, який лікує хворих на COVID-19 у Черкаській обласній лікарні, став першим з українців, що отримали першу дозу вакцини.  

23 лютого у МОЗ повідомили, в Україні зареєстрували два препарати імунобіологічних для профілактики COVID-19 — британо-шведський препарат, розроблений Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca (виробляється в Індії під назвою Covishield), та препарат американської компанії Pfizer-BioNTech. 10 березня в Україні зареєстрували препарат CoronaVac китайського виробника Sinovac.

Записатися у чергу на щеплення в Україні можна через додаток «Дія».

Фото: Flickr.com

ms.detector.media