ms.detector.media
Марина Довженко
28.02.2021 14:32
Шмурдяк і ворота до раю. Огляд фейків про коронавірус за 15–28 лютого 2021 року
Шмурдяк і ворота до раю. Огляд фейків про коронавірус за 15–28 лютого 2021 року
«Сімпсони» не передбачили коронавірусну пандемію, маски не суперечать Конституції, а соляний спрей для носа не врятує від зарази.

«Детектор медіа» і його дочірній сайт MediaSapiens започаткували проєкт «Правда і вимисел про коронавірус», у межах якого відстежуємо і спростовуємо фейки про коронавірусну епідемію, ще в січні 2020 року. А з березня ми оглядали й аналізували новини та обговорення в політичних токшоу, що стосувалися коронавірусу та боротьби проти нього в Україні та світі. У грудні стартувала нова серія матеріалів — огляд неправдивої інформації (фейків) про коронавірус (звісно ж, зі спростуванням), що поширювалися в українському медіапросторі.

Попередні випуски: 1—14 лютого15–31 січня1–14 січня 2021 року, 1531 грудня114 грудня 2020 року.

Вакцинація в Україні розпочалась 24 лютого. Пізніше, ніж обіцяли, й тільки для груп ризику, але розпочалась. Коли перспектива масової вакцинації стала ближчою, фейки посипались, як стиглі яблука з дерева. Ми перелічимо тільки найцікавіші й найнахабніші з них.

Вакцина, яку купила Україна — «шмурдяк», препарат другого сорту, який не пройшов GMP-сертифікацію. Цей фейк, як і фейк про «російські ПЛР-тести», запустив за два дні до старту вакцинації Сергій Кравченко — герой проросійських телеканалів та оборонець російської вакцини, який називає себе «головою Національної медичної палати України».

Фейколови з «По той бік новин» аргументовано пояснили, чому Кравченко каже неправду. Вакцина, яку закупила Україна, виготовляється в Інституті сироватки крові в Індії за ліцензією британсько-шведської компанії Oxford-Astra Zeneca, тобто CoviShield — це та сама AstraZeneca.

GMP-сертифікація — це процедура, яка гарантує, що продукція відповідає стандартам якості. В Україні вакцина CoviShield дійсно не має такої сертифікації, натомість, вона сертифікована в країні, де виготовлена — в Індії, де зареєстрована під робочою назвою ChAdOx1 nCoV-19 Corona Virus Vaccine (Recombinant). Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10 лютого 2021 року, такої сертифікації цілком достатньо.

Що ж, фейк від самозваного «голови палати», який не вилізає з ефірів проросійських каналів, не дивує. Попри очевидну неправдивість його слів, команда «каналів Медведчука», анонсуючи свій новий канал Перший незалежний, назвала в переліку «злочинів» чинної влади й забезпечення Українців «ненадійною вакциною», вочевидь маючи на увазі CoviShield. Принагідно фактчекери з VoxUkraine нагадують, що й вакцина Pfizer в Україні вже зареєстрована.

І, нарешті, прибічникам Кремля варто було б обережніше називати вакцину AstraZeneca «шмурдяком», адже виробники їхньої улюбленої вакцини — Sputnik-V — вже уклали з AstraZeneca угоду про співпрацю. У межах цієї співпраці коктейль із двох вакцин випробовуватимуть зокрема на росіянах. Вони ж не хочуть сказати, що Путін дозволив колоти росіянам шмурдяк? :)

Зеленський уже зробив щеплення вакциною CoviShield. Цю інформацію в соцмережах супроводжують фото, яке зробили у квітні 2019 року. Тоді Зеленський, ще будучи кандидатом у президенти й граючи зі своїм конкурентом Петром Порошенком у стадіон-челендж, поїхав до лабораторії Андрія Пальчевського Eurolab здавати кров. Лаборант, який брав у нього кров, виявився актором серіалу «Свати». Вакцину від коронавірусу вводять не в те місце, куди колють Зеленського на фотографії. Насправді ж про вакцинацію президента нічого не повідомляли, він не входить до груп ризику й не мав би бути вакцинованим найближчим часом.

  

Літні українці вмиратимуть від вакцинації. Героєм цього фейку став заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко. Як з’ясував StopFake, першоджерелом маніпуляції став сайт Анатолія Шарія — принаймні, скриншот, який поширювали у соцмережах, був саме звідти. Згодом редакція підкоригувала лід: «Ляшко не исключил, что пожилые украинцы могут пострадать от вакцинации». Насправді ж в інтерв’ю «Радіо НВ» 29 січня Віктор Ляшко сказав: «Будуть несприятливі події після імунізації. Вони будуть, до них треба готуватися. Ми будемо роз’яснювати і показувати. Це безпрецедентна кампанія імунопрофілактики. Будуть несприятливі події, оскільки у кожного лікарського засобу в інструкції прописані побічні ефекти». Як бачите, нічого про смерть. 

«Провокації» від Ольги Стефанишиної. Цей фейк взагалі дуже дивний. StopFake знайшов «копії» допису народної депутатки з партії «Голос», де російською мовою (що загалом цій політикині не притаманно) написано: «І скоро ми зможемо провокації до 50 тисяч чоловік від COVID —19 в рамках клінічних досліджень». Безглуздість фрази не завадила користувачам соцмереж її шерити. Оригінал допису опублікований 4 грудня 2020 року. Йдеться про голосування за законопроєкт №4314, який Верховна Рада підтримала того дня. Ольга Стефанишина написала: «Коли вакцина буде сертифікована на міжнародному рівні – вона всього за 5 днів може бути зареєстрована в Україні! І ми зможемо безкоштовно вакцинувати до 50 тисяч людей від COVID-19 в рамках клінічних випробувань уже найближчим часом». І жодних «провокацій» в історії редагування допису немає.

Чернігівські лікарі відмовились вакцинуватись. Та ще й робити щеплення людям відмовились, ідеться в фейкових повідомленнях, зафіксованих VoxUkraine. Насправді 87 із 280 лікарів, які належать до групи ризику, погодились на щеплення — про це 24 лютого повідомив секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако. Того ж дня щеплення отримав перший чернігівський медик — завідувач одного з відділень Чернігівської міської лікарні Ігор Кузін. Робити щеплення іншим людям ніхто не відмовлявся.

 

Через «пшикалку» до раю або до зміни орієнтації

Частина фейків стосується вакцинації від коронавірусу поза Україною, яку також намагаються скомпрометувати. Наприклад, у соцмережах можна зустріти таке: 70% смертності від вакцинації у Сполучених Штатах Америки припадає на вакцину від коронавірусу. Джерелом цієї інформації називають Центр із контролю та профілактики захворювань у США поширюють в соцмережах. Який, звісно, жодних таких заяв не робив — яка ще «смерть від вакцинації»? Ознайомившись із моніторингом безпеки вакцини проти COVID-19, опублікованим 19 лютого, пересвідчуємось, що за перший місяць вакцинації в США (14 грудня 2020 року — 13 січня 2021 року) від коронавірусної вакцини ніхто не помер.

Польський лікар Вітольд Роґевич помер після вакцинації від коронавірусу — і творці фейків відразу рознесли цю новину в форматі «помер від вакцини». Інтриги додав той факт, що, мовляв, за життя лікар кепкував із побоювань, що вакцина може давати ускладнення. StopFake знайшов у цій історії відразу кілька маніпуляцій. По-перше, Роґевич справді отримав дві дози вакцини (4 і 26 січня), але немає доказів, що він від неї помер. Причина смерті — серцевий напад, лікар хворів на діабет і мав високий тиск. По-друге, чи справді він насміхався з побічних ефектів вакцини? Коли йому робили щеплення, лікар закликав усіх вакцинуватись і сказав: «у мене є інформація для антивакцинаторів і антиковідників: якщо ви хочете зв’язатися з Біллом Гейтсом, то можете це зробити через мене. Можу вам також роздати мережу 5G зі свого організму». Це радше схоже на кепкування з конспірологів, а не з побічних ефектів вакцини.

У британської сімнадцятирічної медсестри почалась епілепсія після щеплення. VoxUkraine пояснює, що не так із цим відео. Немає доказів, що жінка на відео є медсестрою, що їй вводили вакцину від коронавірусу чи будь-яку іншу, і що ознаки епілепсії в неї є справжніми, а не вдаваними. До того ж, стати медсестрою у сімнадцять років у Британії неможливо — для цього потрібна освіта та практика, які в цьому віці не здобудеш.

В аргентинській столиці у вакцинованої жінки почались судоми. «По той бік новин» пояснює, що це неправда: знову ж таки, немає доказів, що жінка була вакцинована. Жінці стало погано в лікарні 19 лютого; спочатку їй ніхто не допомагав, а згодом підійшов лікар і двоє охоронців, поклали жінку на візок і повезли в інший сектор лікарні. У дописі лікарні про цей випадок ані слова про щеплення.

Нові й нові маніпуляції стосуються смертей серед мешканців будинків для літніх людей, які помирають після вакцинації. StopFake зафіксував нову історію, пов’язану зі Словаччиною: у Кошицях після щеплення від коронавірусу начебто померли тридцять шість пацієнтів. І сталося це за два дні після старту вакцинації наприкінці січня. Як ви здогадалися, все було не так. 21 січня, коли мала стартувати вакцинація, в кошицькому будинку для літніх людей уже відбувся спалах коронавірусної хвороби. Майже половина працівників і мешканців були хворі на COVID-19, тому вакцинацію відклали. До 9 лютого лише окремі працівники цього будинку для літніх людей вакцинувались. Тож люди померли від коронавірусної хвороби, а не від вакцини.

19 січня The Guardian повідомив, що коронавірус став причиною зростання смертності в британських будинках для літніх людей. Ця інформація потрапила в соцмережі перекрученою — мовляв, старенькі мруть від вакцини. StopFake розбирає ці фейки, у яких також ідеться про Ізраїль, де літні люди нібито почали вмирати частіше після початку вакцинації. «Коли всі британські/ізраїльські пенсіонери перехворіють і вразливі повмирають, то смертність обов’язково знизиться. І це буде чергова “перемога” вакцинації», – йдеться в таких дописах. Ми з вами вже знаємо, де тут маніпуляція: смертність якщо і зростає (а справжня статистика для таких повідомлень не обов’язкова), то через саму хворобу, а не через вакцинацію.

Є й історія про Швецію, де нібито зафіксували 69 смертей, пов’язаних із вакциною. VoxUkraine доводить, що це неправда. Офіційної інформації про смерті внаслідок введення вакцин Moderna і Pfizer, які вводять шведам, немає. Окремі видання поширили це повідомлення з посиланням на звіт Шведського агентства лікарських засобів щодо побічних ефектів вакцин, але їм би варто було читати уважніше: цифри у звіті стосувались не померлих, а кількості побічних ефектів від вакцини. Тридцять сім вакцинованих шведів померли, однак їхню смерть із вакцинацією не пов’язують. 

Чехія призупинила вакцинацію через п’ять померлих через щеплення (насправді ні). StopFake спростовує цей фейк: вакцинація триває. П’ятеро людей справді померли після вакцинації — про це йдеться у звіті Державного інституту зі здійснення державного контролю за лікарськими засобами від 16 лютого. Автори звіту не виключають, що смерть могла бути результатом побічної дії вакцини. Але «не виключають» значить лише те, що вони поки що не мають стовідсоткових доказів відсутності зв’язку між вакциною і смертями.

Поки у світі розгортається вакцинація, фейкотворці буквально називають біле чорним: стверджують, що весь світ відмовляється від вакцинації. StopFake докладно розібрав цей допис, створений органіацією «QAnon Росія», що вже, в принципі, промовисто. Усі «факти» в цьому дописі — відмова від вакцинації 120 тисяч лікарів і медсестер Всесвітньо альянсу лікарів, 89 тисяч лікарів і медсестер у Нідерландах тощо — брехня.

Антивакцинатори наголошують, що Всесвітня організація охорони здоров’я занепокоєна мутаціями коронавірусу і визнає неефективність вакцинації. Змішали грішне з праведним: занепокоєння мутаціями справді було, але, як пояснює StopFake, про неефективність вакцинації не йшлося. В організації припустили, що вакцини, які вже є, можуть виявитись менш ефективними проти нових варіантів вірусів. Ще один фейк про ВООЗ викриває VoxUkraine: в організації начебто рекомендували рідше ставити коронавірусний діагноз, щоб створювати ілюзію дієвості вакцинації. Насправді, у ВООЗ казали, що ризик хибнопозитивних результатів зростає, коли зменшується поширеність захворювання.

Конспірологи також з’ясували, що вакцину від коронавірусу створили 2008 року. Тому, мовляв, 2021 року спливає термін її зберігання і виникла потреба терміново використати препарат. VoxUkraine пояснює: цифри 3041572008, що могли підштовхнути до такого висновку — це код компонента вакцини AstraZeneca. Вони не пов’язані з датою.

  

А ще за пів року чи рік вакциновані почнуть масово вмирати, адже вакцина — це інструмент утилізації населення Землі. Летальність нових вакцин — 90%. Здавалося би, з такою конспірологією немає сенсу сперечатися, але про всяк випадок є спростування й цього фейку.

Неабияку радість викликала поява в Туреччині «спрею від коронавірусу», який начебто врятує нас від епідемії. На жаль, радіти поки що передчасно, пояснює «По той бік новин». Дієвість препарату в пробірці не означає, що він подіє в реальному житті, а випробувань на людях поки що не проводили. Цей спрей — сольовий розчин із додаванням гіалуронової кислоти, й не зрозуміло, як саме він має захищати від коронавірусу. Промивання носа не врятує від інфекції. Лабораторні дослідження показують, що гіпертонічні розчини NaCl ефективні у блокуванні реплікації SARS-CoV-2 в клітинах, але клінічно це не доведено. Подібні випробування розпочалися в січні в Канаді та інших країнах, але вони ще не завершені.

Можливо, цікавість до турецького спрею підігріла заява нашого міністра охорони здоров’я, що Україна готова взяти участь у випробуванні індійської вакцини у формі спрею Covaxin. На сайті міністерства пишуть, що препарат пройшов три стадії клінічних випробувань, але за даними видання Hindustan Times виробник, компанія Bharat Biotech, не надав результатів третього етапу.

Люди, які не зроблять щеплення, не потраплять до раю. Це твердження приписують папі Франциску, хоча насправді глава католицької церкви такого, звісно, не казав. У соцмережах як доказ поширюють фото з газети «Родительский комитет», філія якої є в Харкові, а саме видання фінансується за кошті Російської православної церкви. Видання вже ловили на поширенні російської пропаганди, а також публікаціях про експерименти і змови проти людства під виглядом боротьби проти пандемії. StopFake пояснює: у матеріалі наведена цитата Папи Римського про «правила проходу в перлинну браму»: «Ми знаємо, що Бог пускає всіх на небеса, тому що він любить усіх нас, і йому насправді байдуже, в які біди ми потрапляємо в цьому житті. Але ми повинні побоюватися найбільшого земного гріха з усіх: не одержати вакцину COVID-19». Першоджерело цієї цитати — англомовне сатиричне видання Babylon Bee, щось на зразок нашого Uareview. Папа Франциск підтримує вакцинацію, але нічого подібного не казав.

  

А ось представник іншої релігії — рабин Даніель Асор — справді сказав, що люди, яким зроблять щеплення від коронавірусу, стануть ґеями. Ізраїльський радикальний релігійний діяч сказав, що «будь-яка вакцина, яка створюється з використанням ембріонального субстрату викликає зміну орієнтації». VoxUkraine пояснює, що Даніель Асор уже не вперше поширює конспірологію про коронавірус. Сексуальна орієнтація є результатом поєднання емоційних, гормональних та біологічних факторів і середовища. Її не обирають, і змінити її неможливо. Навіть щепленням.

 

Вдома і стіни захищають

Для конспірологічної теорії про те, що коронавірус — вигадка, знаходять нові й нові «докази». Ось нова версія: коронавірус вигадали задля створення «цифрового концтабору», а правду допомогли довідатись хмонги — південнокитайська етнічна група, яка має власну мову. Цією мовою COV та ID нібито означає «ідентифікатор». VoxUkraine перевірив і справді знайшов співзвучність, але як це свідчить про вигаданість коронавірусу? Творцям цього фейку можна було обійтися й без хмонгів, адже ID означає ідентифікатор і англійською.

Львівський активіст і блогер Остап Стахів, про якого ми вже не раз згадували, цього разу боровся з масками. Його розповідь про небезпеку і неконституційність масок довелося спростовувати VoxUkraine. Неправда, що маски викликають грибкове зараження легенів. Що ж до невідповідності Конституції, то Стахів посилається на право кожної людини «право захищати своє життя і здоров’я, а отже, може не носити маску, яка шкодить здоров’ю». Він також каже, що право людини на гідність дозволяє їй заходити у будь-яке приміщення без маски. Що ж, зайвий раз нагадаємо, що маски — це спосіб зменшити шанси заразити когось коронавірусною хворобою і захворіти самому.

І ще одна конспірологічна теорія: люди не помирають від коронавірусної хвороби вдома. Помирають тільки в лікарні, на стаціонарному лікуванні. «По той бік новин» роз’яснює, що це маніпуляція: навіть завзяті ковід-дисиденти викликають швидку і просяться на кисневий апарат, коли вже не можуть дихати самі. Смерті зазвичай передує важкий стан, тому люди вмирають саме в лікарні, хоча, якщо не викликати швидку, можна померти і вдома (але краще не треба). Втім у країнах, де багато літніх людей живуть у спеціальних пансіонатах або хоспісах, які не є лікарнями, частина смертності припадає на ці заклади.

Ковід-дисиденти шукають нові докази, що спротив карантину охоплює весь світ. Коли доказів не знаходять — вигадують їх. Ось у Литві нібито організували автопробіг проти коронавірусних обмежень, але на світлинах, які мали би стати доказом, зображено автопробіг на честь Дні відновлення Литовської держави, який відбувся у Вільнюсі 16 лютого 2021 року. Проти карантину ж литовці не протестували.

Інша страшилка — «ковід-паспорти», без яких у скандинавських країнах начебто заборонятимуть відвідувати рідних чи ходити до крамниць. VoxUkraine пояснює, що це брехня. Цю інформацію поширив відомий фейкер і антивакцинатор Сергій Гула, який створив чимало неправдивих повідомлень про коронавірус. Насправді про паспорти імунізації в різних країнах справді говорять, і в Швеції та Данії щось подібне збираються запровадити влітку цього року. Але про обмеження, надто такі драконівські, для людей без паспортів поки що взагалі не йдеться.

І кумедія на завершення: «Сімпсони» передбачили пандемію коронавірусної хвороби. Могли б і передбачити, адже президентство Дональда Трампа спрогнозувати їм удалося. Але ні — це фейк, доводить VoxUkraine. Кадри з 21 серії четвертого сезону, знятого у 1993 році, насправді відредаговані, й слова corona virus — дописані. У серії, звідки взяли три інші кадри, йшлося про вірус «осакського грипу», який прибув із Японії до Спрінґфілда через заражені посилки.

Обкладинка Pexels

ms.detector.media