ms.detector.media
Марина Довженко
16.01.2021 12:00
Остап Стахів іскрить від 5G. Огляд фейків про коронавірус за 30 грудня 2020 — 14 січня 2021 року
Остап Стахів іскрить від 5G. Огляд фейків про коронавірус за 30 грудня 2020 — 14 січня 2021 року
Фейкотворцям-конспірологам ввижаються наночастинки у вакцині, лікарі тестують сік ківі на антигени коронавірусу, а медіа Медведчука не вміють читати підписи до мап.

«Детектор медіа» і його дочірній сайт MediaSapiens започаткували проєкт «Правда і вимисел про коронавірус», у межах якого відстежуємо і спростовуємо фейки про коронавірусну епідемію, ще в січні 2020 року. А з березня ми оглядали й аналізували новини та обговорення в політичних токшоу, що стосувалися коронавірусу та боротьби проти нього в Україні та світі. У грудні стартувала нова серія матеріалів — огляд неправдивої інформації (фейків) про коронавірус (звісно ж, зі спростуванням), що поширювалися в українському медіапросторі.

Огляд за 1—14 грудня читайте тут, за 15 — 29 грудня тут.

Фейки про локдаун в Україні

Про наміри запровадити локдаун (чи то пак суворий карантин) після Різдва у січні 2021 року було відомо ще з початку грудня, однак спершу версії різних представників влади щодо можливої дати початку і тривалості різнилися. Плутаниною скористалися фейкотворці, аби з наближенням визначеної урядом дати 8 січня внести сум’яття в душі українців повідомленням про перенесення локдауну. Хвилю дезінформації на цю тему зафіксував VoxUkraine. Джерела цих повідомлень — анонімні телеграм-канали, які із претензією на інсайдерство стверджували, що питання перенесення локдауну вже вирішене, а президент уже готує відеозвернення до українців із цією радісною новиною. «Інсайд», як ми вже знаємо, не підтвердився.

Інший фейк про локдаун — мовляв, у столиці зупинять громадський транспорт. У цій новині, яку спростовує StopFake, посилаються на міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який насправді жодних заяв про зупинку транспорту в січні 2021 року не робив. Проте говорив щось подібне в березні 2020-го — схоже, саме це і стало підставою для фейку.

Часто в соцмережах поширюють старі — весняні чи літні — заяви урядовців як нібито актуальні новини. Наприклад, 2-3 січня, за спостереженнями VoxCheck, писали про те, що Кабмін прийняв рішення про кінець тотального карантину (в тексті насправді йшлося про заяву прем’єра Дениса Шмигаля 29 квітня). Здавалося б, заголовок із літерою u та явними помилками підказує, що щось не так, але поширювачів це не зупиняло — новина набирала тисячі переглядів.

Бродський і «таємна вакцинація»

Найбільший медійний скандал першої половини січня, пов’язаний з вакциною, виник через допис колишнього політика Михайла Бродського на його ж сайті «Обозреватель». 5 січня сайт опублікував колонку, в якій Бродський звинувачує окремих політиків і бізнесменів у підпільній вакцинації. За словами експолітика, 29 чи 30 грудня в Україну чартерним рейсом нібито завезли партію вакцини від коронавірусу Pfizer («без растаможки пронесли через "Зал официальных делегаций", прикрываясь паспортом какого-то депутата»), й тепер за дві з половиною тисячі євро у клініці «Меділенд» вакцинують впливових людей. Зокрема Бродський називає нардепа Михайла Радуцького, прем’єра Дениса Шмигаля та бізнесмена Павла Фукса. Шмигаль і Радуцький це заперечили, а президент Зеленський доручив СБУ розслідувати цю історію. Судячи з повідомлення СБУ, якусь речовину під виглядом вакцини в Україну таки ввезли, але це не підпільна вакцинація, а шахрайство.

«Страна.ua» також переповіла цю історію з додатковою інформацією від власних неназваних джерел та нібито підтвердженням від співробітниці клініки. За даними джерел «Страни», вакцинувалось уже більше десятка чиновників, політиків, бізнесменів і їхніх родин, які платять за дозу вакцини від однієї до трьох тисяч євро. І «Страна», і Бродський згадують Романа Гольдмана, який позиціонує себе як ізраїльський медик. Також «Страна» знайшла одного депутата зі «Слуги народу», який «наїхав» на Михайла Радуцького через підпільну вакцинацію, й написала про нього під заголовком «В "Слуге народа" призвали наказать ответственных за тайную "VIP-вакцинацию" в Киеве». Неупереджених журналістських досліджень, із яких можна судити, яка частка правди є в заявах Бродського, поки що немає. Тим часом проросійські медіа говорять про «таємну вакцинацію» як про доконаний факт. А центральні телеканали поширюють цю історію без перевірки, підносячи чутки та вкиди до статусу фактів.

Фейки про вакцинацію

Коли в Україні буде вакцина від коронавірусу — одне з головних питань, що зараз турбують українців. І фейкотворці висувають свої версії. Зокрема жахалку, що Україна отримає вакцину лише навесні 2022-го, а то й 2023 року. Канали Медведчука (ZIK, «112» і NewsOne) поширювали цю новину з посиланням на мапу, опубліковану Economist Intelligence Unit. Мапу проросійські медіа просто неправильно зрозуміли: на ній ідеться про час, коли вакцини будуть у вільному доступі. Перед цим мають вакцинувати пріоритетні групи, які кожна держава визначає сама. Натомість цю дату подали як момент появи вакцини в країні взагалі. Насправді ж Міністерство охорони здоров’я вже затвердило план вакцинації на 2021—2022 роки, й за цей час планують вакцинувати половину українців. Почати збираються вже в січні. 11 грудня 2020 року заявку України на приєднання до системи COVAX підтвердили, й за цією програмою наша держава має отримати вісім мільйонів доз вакцини з підтвердженою ефективністю, які мають надходити з кінця першого кварталу 2021 року. Тож твердження, що Україна не отримає вакцини ще рік або два, навряд чи коректне.

Не припиняється потік некоректної або просто неправдивої інформації про вакцину від коронавірусу. VoxCheck зафіксував повідомлення, що в переліку побічних ефектів вакцини зазначена «смерть». Джерело цієї маніпуляції — американська презентація про моніторинг безпеки та ефективності вакцин. Однак перелік, який є в цій презентації — це не доведені побічні ефекти, а гіпотетичні, які американські чиновники моніторять, аби визначити, чи вакцина є небезпечною. Підтверджених випадків смерті, зумовленої вакциною від коронавірусу, немає.

Ще одна маніпуляція: мовляв, імовірність побічних ефектів від вакцини — 3%, тоді як смертність від коронавірусу — лише 0,1%. Цей фейк також розвінчує VoxUkraine. По-перше, не 0,1%, а в середньому 1,63% (0,1% — це летальність звичайного сезонного грипу). А в деяких групах ризику смертність може бути значно вищою. Та й порівнювати смерть із алергією навряд чи коректно. До того ж, окрім власне смерті, коронавірусна хвороба має низку ускладнень, які можуть надовго або й назавжди зіпсувати здоров’я, тоді як побічні ефекти вакцини тривають недовго.

Фантазують і про склад вакцин. StopFake довелося спростовувати твердження, що у вакцинах є фрагменти вірусу імунодефіциту людини, ДНК збудника малярії, а також наночастинки, які дозволяють контролювати людину за допомогою технології 5G. Хоча єдиний спосіб, у який 5G контролює людську поведінку — це швидкий мобільний інтернет, який спонукає людей залипати у смартфони, згадка про цю технологію явно підвищує заразність і життєздатність фейків. Інформація про склад вакцин насправді відкрита, й фактчекери та науковці вже не раз спростовували можливість використання «наночипів» у вакцині.

Ще одна фантазія про вакцину Pfizer: мовляв, півтора місяці після ін’єкції люди «заражають навколишніх штучним вірусом». VoxUkraine пояснює, що це неправда: у вакцині немає ні штучного, ні будь-якого іншого коронавірусу, вона фактично вводить в організм «інструкцію» для вироблення антитіл. Чому тоді вакциновані люди носять маски? Бо їхній імунітет виробляється не відразу, й потрібно дві дози вакцини з проміжком у три тижні.

Один із найпомітніших фейків першої половини січня — про «щеплення без голки». Мовляв, пацієнтам насправді не роблять уколи, бо шприц — без голки. Насправді на відео та фото, які наводяться як доказ, зображені шприци з безпечними голками.

У світі ця технологія використовується вже близько десяти років, рятуючи медиків і пацієнтів від травмування голкою. «По той бік новин» з’ясував, що цей фейк поширився з Росії.

Інші дезінформатори стверджують, що насправді вакцинація — це інсценування, бо на фотографії вакцинації професорки Даце Завадської з Латвії 28 грудня голка штрикає повітря, повідомляє «По той бік новин». А StopFake знайшов інші приклади, де претензії вже до розміру голки. Насправді причина в ракурсі: є інші кадри, на яких видно, як голка входить під шкіру.

 

Фейки про спротив вакцинації

Поки одні фейкотворці пропагують чудодійну суперефективну вакцину Sputnik V, інші створюють видимість масової відмови від вакцинації у Європі. VoxUkraine спростовує інформацію, що німецьке видання Siegener Zeitung припинило опитування про наміри вакцинуватись від коронавірусу, бо 71% опитаних відповів «ні». Й результати цього опитування видалило, щоб ніхто не побачив народних настроїв. Насправді результати опитування, яке проводилось онлайн і не було репрезентативним, донедавна були на сайті.

І ще один фейк про Німеччину: мовляв, під час антикарантинної демонстрації у Франкфурті з автомобілів поліції лунають антивакцинаторські гасла. «По той бік новин» перевірив цю інформацію і стверджує, що це неправда: поліція на демонстрації була, але лише для забезпечення порядку, гасла ж вигукували самі протестувальники.

Фейки про вірус

Людство живе з коронавірусом уже понад рік, але досі є люди, які сумніваються в його існуванні та в реальній небезпеці хвороби COVID-19. Один із найактивніших поширювачів таких теорій — львівський відеоблогер Остап Стахів. VoxUkraine спростовує черговий фейк, який він опублікував 4 січня разом із Ольгою Яремійчук. Більшість хибних тез у цьому відео фактчекери вже змучились спростовувати: пандемії нема, маски не рятують, вакцина змінює геном людини. Але є й дещо нове. Ольга Яремійчук розповідає про «встановлення світового гестапо» під приводом пандемії. Мовляв, коронавірус — це глобальний обман. А про новий штам, зафіксований у Британії, відомо тільки від тамтешнього прем’єра Бориса Джонсона (це неправда). В іншому відео Стахів розповідає, що людей убивають за порушення карантинних обмежень, і роблять це в порядку експерименту над суспільством. Чи є в цьому частка правди? Тим часом як від хвороби, в яку Остап Стахів не вірить, у  всьому світі померло понад два мільйони людей, випадок убивства людини за порушення коронавірусних обмежень є лише один. Це сталося в Албанії: поліцейські застрелили чоловіка, який порушив комендантську годину, ігнорував вимоги поліції та почав тікати. Влада визнала, що поліція перевищила повноваження, й не виправдовувала ці дії. StopFake наводить ще одну тезу Стахіва: коронавірусну хворобу, мовляв, викликають важкі метали, які «іскрять» в організмі під дією 5G.

Остап Стахів має однодумців закордоном. Зокрема в соцмережах поширювали повідомлення, що Служба здоров’я Ірландії визнала: коронавірусу не існує. StopFake з’ясував, що це неправда: автори фейку посилаються на десятихвилинне відео, дубльоване російською мовою. На ньому ірландська активістка Джемма О’Доерті зачитує нібито відповідь від Служби охорони здоров’я Ірландії, де йдеться про неіснування коронавірусу. Мовляв, активісти звернулись до чиновників із проханням навести докази існування вірусу, але не отримали їх (точніше, отримали відписку з поясненням, що служба не вповноважена займатися таким доведенням). Що ж, непоганий спосіб довести неіснування будь-чого на світі.

Досі популярні конспірологічні теорії, за якими пандемію спланували. Одну з них розвінчує VoxCheck. Автори посилаються на Щорічну доповідь ООН про рівень глобальної готовності до надзвичайних ситуацій в області охорони здоров’я. Цю доповідь почали готувати після 2018 року після спалаху епідемії вірусу ебола. Завдання Ради з моніторингу глобальної готовності — оцінювати стан сфери охорони здоров'я і виявляти, де є проблеми. Її створення не пов’язане з коронавірусом, а зображення вірусів, маски та рукавички ніяк не свідчать про підготовку до пандемії COVID-19 — аналогічні заходи безпеки впроваджують під час епідемій уже сто років. Інший фейк — нібито заява засновника Всесвітнього економічного форуму Клауса Шваба, що пандемію продовжать, якщо вона не призведе до «перезавантаження» світу. Підтверджень, що Шваб щось таке казав, VoxUkraine не знаходить.

А що буде, якщо витиснути сік із плодів ківі та протестувати його на антигени SARS-Cov-2? VoxUkraine аналізує відео, на якому цей дослід проводять троє людей у халатах. За спостереженнями фактчекерів, доктор Маріано Амічі з хімічної лабораторії провінції Мачерата та його колеги порушують інструкцію. На результат тесту на антигени (якщо демонструють саме його) впливає рівень кислотності ph речовини, яку додають. Позаяк тест розрахований на ph людини, він міг видати хибний результат, оскільки для ківі рівень ph становить приблизно 3,1-3,9, а для слини та слизових оболонок людини — 6,8-7,4. Звісно, тест за таких умов спрацює неадекватно. Ківі — не перший фрукт, у якому в такий спосіб шукали доказів неіснування коронавірусної хвороби: раніше таке вже робили з яблучним соком, який показав позитивний тест на коронавірус (що й не дивно — він теж кислий).

ms.detector.media