ms.detector.media
MediaSapiens
Anadolu Agency/Getty Images
24.05.2018 09:55
В Європарламенті Марк Цукерберг вкотре вибачився за помилки, але не відповів на всі питання депутатів
В Європарламенті Марк Цукерберг вкотре вибачився за помилки, але не відповів на всі питання депутатів
Під час виступу перед європейськими депутатами засновник та генеральний директор компанії Facebook Марк Цукерберг (Mark Zuckerberg) вибачився за допущені соцмережею помилки й пообіцяв суттєво збільшити кількість працівників у Європі, аби не допустити зловживань щодо користувачів у майбутньому.

Він завітав до Європарламенту 23 травня, де виступав протягом двох годин, повідомляє ВВС.

«Впродовж кількох останніх років ми не зробили достатньо, аби запобігти використанню розроблених нами інструментів не не на користь, а на шкоду. Чи йдеться про фейкові новини, іноземне втручання у вибори або дезінформацію, ми не сприймали нашу відповідальність достатньо широко», – заявив пан Цукерберг і попросив за це пробачення.

Він вкотре визнав, що компанія не змогла оперативно ідентифікувати зусилля Росії вплинути на президентські вибори у США в 2016 році.

«У той час ми були більше зосереджені на більш традиційних кібератаках. Ми виявляли їх і повідомляли користувачів. Але ми не були готові до координованої операції з дезінформації, про які ми знаємо тепер», – запевнив очільник Facebook.

Марк Цукерберг також повідомив європедепутатів, що до кінця цього року соцмережа подвоїть кількість фахівців, які працюють над тим, аби зробити соцмережу безпечнішою для споживачів. За його словами, Facebook  має плани збільшити кількість своїх працівників до 10 тисяч у 12 європейських містах.

Він також наголосив, що безпека юзерів є для компанії важливішою, аніж прибутки.

Крім того, як повідомляє «Голос Америки», під час виступу Марк Цукерберг згадав ту роль, яку відіграє соцмережа в житті меншканців Європи. Зокрема він нагадав, що європейці активно використовували Facebook після терактів у Лондоні, Парижі, Берліні та Брюсселі, аби повідомити близьким, що вони в безпеці.

За його словами, платформа також дуже важлива для мігрантів, які прибувають до Європи, дозволяючи їм підтримувати постійний зв'язок із рідними, а також роль для розвитку малого і середнього бізнесу у Європі. Пан Цукерберг також попросив європейських політиків не забувати, як соцмережа допомагає їм напряму спілкуватися із виборцями і доносити свою позицію.

За словами засновника Facebook, нині соцмережею користуються близько 400 млн європейців. Він нагадав, що в Дубліні в Ірландії знаходиться штаб-квартира компанії, а в англійському Лондоні – найбільша інженерна база поза межами США.

Нагадаємо, нещодавно Facebook вивів понад 1,5 мільярдів користувачів з-під юрисдикції своєї штаб-квартири в Ірландії, перевівши їх до США, аби уникнути дорогих юридичних процедур, пов'язаних із порушенням нового європейського законодавства — «Положення про захист даних» (General Data Protection Regulation, GDPR), яке вступає в дію 25 травня. Цей документ покликаний дати європейцям більше контролю над власною інформацією та тим, як технологічні компанії її використовують. Влада зможе стягувати з міжнародних компаній до 4% їх річного доходу за порушення при обробці і зберіганні персональних даних.

Як повідомив «Голос Америки», пан Цукерберг намагався запевнити євродепутатів, що уроки минулого враховано: зокрема, перед виборами в Німеччині Facebook працював напряму з німецьким Федеральним управлінням інформаційної безпеки задля попередження зловживань. Проте за словами засновника Facebook, повністю уникнути таких загроз не вдається: «У нас хитрі й добре фінансовані супротивники, які постійно розвиваються», – заявив він.

Після виступу пана Цукерберга депутати почали ставити свої питання, проте на відповіді у нього залишалося лише півгодини. Гендиректор Facebook не на всі з них конкретрно відповів, проте пообіцяв надати письмові пояснення.

Зокрема пан Цукерберг сказав, що його компанія готова виконати правила GDPR й що в Facebook немає політичної цензури. Він пообіцяв, що фейкові акаунти й надалі будуть видалятися, аби протистояти зовнішньому втручанню в виборах.

Як повідомили численні західні ЗМІ, зокрема видання про технології Engadget, у Брюсселі Марк Цукерберг здебільшого повторював сказане під час дводенних слухань у Конгресі США й не надав конкретні відповіді на запитання депутатів Європарламенту.

Нагадаємо, Європейський парламент двічі закликав очільника Facebook виступити перед своїми депутатами.

Це сталося після того, як у березні британські та американські ЗМІ опублікували розслідування, згідно з якими британська компанія з політичного консалтингу Cambridge Analityca незаконно отримала дані мільйонів профілів користувачів Facebook. Повідомлялося, що компанія замовила їх у творця додатку This Is Your Digital Life – вченого Кембриджського та Санкт-Петербурзького університетів Олександра Когана. Зібрана інформація могла використовуватися для показу користувачам персоналізованої політичної реклами, зокрема й під час виборів президента США у 2016 році. 

Спочатку йшлося про дані 50 мільйонів юзерів, проте пізніше Facebook повідомила, що насправді їх було до 87 мільйонів. Cambridge Analytica ж заявляє, що в її контракті з компанією Олександра Когана йшлося про дані 30 мільйонів профілів.

Згодом стало відомо, що Cambridge Analytica отримала дані 2,7 млн користувачів Facebook з ЄС.

Після викриття кілька країн розпочали розслідування, чи постраждали дані їхніх громадян, а влада СШАВеликої БританіїНімеччини та інших держав закликали керівника Facebook Марка Цукерберга надати пояснення. Італійська прокуратура почала розслідування, чи зачепив витік даних Facebook до Cambridge Analityca італійських громадян та чи були спроби здійснити вплив на вибори в країні. 

Минулого тижня стало відомо, що Марка Цукерберг виступить в Європарламенті, поспілкується з президентом Франції Еммануелем Макроном (Emmanuel Macron), проте відмовився відповісти на запитання депутатів парламенту Великої Британії. Замість гендиректора перед парламентським комітетом свідчив технічний директор Майк Шрепфера (Mike Schroepfer). Проте комітет виявився незадоволений його відповідями.

ms.detector.media