Cambridge Analytica стверджує, що отримала дані лише 30 млн користувачів Facebook

Cambridge Analytica стверджує, що отримала дані лише 30 млн користувачів Facebook

15:56,
5 Квітня 2018
2188

Cambridge Analytica стверджує, що отримала дані лише 30 млн користувачів Facebook

15:56,
5 Квітня 2018
2188
Cambridge Analytica стверджує, що отримала дані лише 30 млн користувачів Facebook
Cambridge Analytica стверджує, що отримала дані лише 30 млн користувачів Facebook
Автори:
Компанія Cambridge Analytica, яка опинилася в центрі скандалу через те, що ймовірно незаконно отримала дані користувачів Facebook, заявляє, що за контрактом мала доступ до інформації про 30 мільйонів акаунтів.
Про це йдеться в прес-релізі британської компанії.  

Нагадаємо, спершу ЗМІ повідомили, що мова йде про дані 50 мільйонів користувачів, а 4 квітня соцмережа Facebook заявила, що згідно її внутрішнього розслідування Cambridge Analytica могла отримати доступ до даних 87 мільйонів юзерів.

«Cambridge Analytica мала ліцензію на дані не більше 30 млн осіб з GSR (компанія Global Science Research, яка збирала дані користувачів Facebook. — MS) і це чітко зазначено в нашому контракті з дослідницькою компанією. Ми не отримували більше, ніж цю кількість», — заявила фірма.

Cambridge Analytica вкотре повторила, що як тільки Facebook повідомила їй, що дані користувачів були отримані з порушеннями політики соцмережі, фірма відразу ж видалили необроблені дані з файлового сервера і почали процес пошуку і видалення будь-яких резервних копій. На підтвердження, що всі дані видалено, британська фірма надала Facebook сертифікат. Зараз компанія проводить незалежний аудит, щоб продемонструвати, що дані GSR не залишилися в системах Cambridge Analytica. Британське підприємсво наголошує, що не використовувало ці дані в своїй діяльності, пов'язаній із виборами президента США в 2016 році.

Нагадаємо, у березні британські та американські ЗМІ опублікували розслідування, згідно з якими британська  компанія Cambridge Analytica збирала для виборчого штабу Дональда Трампа дані про 50 мільйонів профілів користувачів Facebook в США. Компанія нібито використовувала отримані дані для створення системи, яка б могла спрямовувати окремих американських виборців на персоналізовану політичну рекламу. Facebook заявила, що заблокувала сторінку компанії Cambridge Analytica, а також ще кількох пов’язаних сторінок. У Facebook підкреслюють, що компанія порушила політику платформи.

Детально про роботу компанії Cambridge Analytica та як був організований збір даних користувачів можна почитати в огляді на MediaSapiens.

22 березня засновник та гендиректор Facebook Марк Цукерберг (Mark Zuckerberg) вибачився за витік даних до Cambridge Analytica та розповів, як вдосконалить роботу Facebook, аби подібне не повторилося.

Наприкінці березня Федеральна торговельна комісія США розпочала розслідування проти Facebook через викриття порушення умов конфіденційності персональних даних її користувачів. Днями стало відомо, що Марк Цукерберг дасть свідчення з цього приводу в Конгресі США 11 квітня.

Уряд Німеччини вимагав від Facebook пояснень щодо того, що сталося, а італійська прокуратура почала розслідування , чи зачепив витік даних Facebook до Cambridge Analityca італійських громадян та чи були спроби здійснити вплив на вибори в країні. Індія також підозрює, що певні сили могли впливати на їхні вибори через зібрані дані.

Комітет з питань цифрових технологій, медіа та спорту парламенту Великої Британії підозрює, що Cambridge Analytica може бути причетною до спроб вплинути на референдум Brexit. Марк Цукерберг відмовився особисто дати свідчення в парламенті Британії, проте викупив рекламні шпальти у чотирьох британських газетах, щоб вибачитися перед громадянами країни за витік даних.

26 березня єврокомісарка з питань правосуддя Вера Юрова повідомила листом керівництво Facebook, що ЄС очікує від компанії пояснень щодо витоку особистих даних впродовж двох тижнів. Євросоюз прагне зокрема отримати відповідь, у якій мірі це торкнулось європейських користувачів.

Лише за тиждень після скандалу довкола Cambridge Analityca капіталізація Facebook впала на $58 млрд.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
helpnetsecurity.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду