Депутати просять Януковича підписати закон та зупинити втручання лобістів

00:00,
8 Червня 2012
436

Депутати просять Януковича підписати закон та зупинити втручання лобістів

00:00,
8 Червня 2012
436
Депутати просять Януковича підписати закон та зупинити втручання лобістів
Міжфракційна депутатська група «За майбутнє України без куріння» 7 червня звернулася до президента Януковича із проханням підписати закон № 4844 («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів). 

У міжфракційну депутатську групу входить 70 депутатів різних політичних сил.

«Ми переконані, що закон захистить українців від шкідливого впливу вторинного тютюнового диму та зменшить захворюваність та смертність. Згідно з даними ВООЗ, в Україні із 110 000 смертей, спричинених тютюнокурінням, 10 % припадає на пасивних курців, а це невиправданих 10 тисяч смертей щорічно, серед яких жінки та діти», – йдеться у зверненні до Януковича.

Народні депутати вважають, що теперішнє законодавство є неефективним і складним у виконанні. Згідно з Рамковою конвенцією ВООЗ із боротьби із тютюном, яка ратифікована Україною 2006 року, лише 100% звільнення громадських та робочих місць від куріння ефективно захистить населення від негативних наслідків пасивного куріння. Відомо, що тютюновий дим містить 4000 хімічних речовин, майже 70 з яких канцерогенні. Пасивне куріння є причиною бронхітів, пневмонії, астми, інфекцій середнього вуха, смерті в колисці, серцево-судинних та неврологічних ускладнень та інших чисельних хвороб.

Голова міжфракційної депутатської групи «За майбутнє України без куріння» Євген Царьков сказав, що закон має захистити 68% українців, які наражаються на негативний вплив вторинного диму в кафе, барах, ресторанах. Крім того, права тисячі працівників (а це переважно молоді люди) ресторанної індустрії на безпечні умови праці, які зараз щоденно впродовж восьми годин змушені працювати в небезпечних для здоров’я умовах.

«Ми просимо президента підписати закон, завадивши спробам лобістів тютюнової індустрії домогтися ветування такої важливої ініціативи», – зазначає Євген Царьков і висловлює впевненість, що президент підпише закон, зважаючи на високий рівень підтримки серед населення заборони куріння в громадських місцях та закладах громадського харчування, а це за статистикою КМІС – майже 84% українців.

Україна залишила групу лідерів країн за поширеністю тютюнокуріння, перемістившись із 4-го місця в світі на 24-те. Такі дані третього звіту ВООЗ щодо глобальної тютюнової епідемії, оприлюднені у 2011 р., промовисто говорять про те, що українці відмовляються від нікотинової залежності, а Україна проявила себе як регіональний лідер з контролю над тютюном. Крім того, останній звіт UNICEF щодо вживання та доступності тютюнових виробів дітям демонструє позитивну динаміку зменшення поширеності куріння серед дітей та підлітків за останні три роки.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
tsn
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду