Тютюнове лобі від імені України блокує австралійське антитютюнове законодавство

00:00,
3 Жовтня 2012
450

Тютюнове лобі від імені України блокує австралійське антитютюнове законодавство

00:00,
3 Жовтня 2012
450
Тютюнове лобі від імені України блокує австралійське антитютюнове законодавство
28 вересня 2012 року на засіданні Бюро з подолання суперечок Світової організації торгівлі, на повторну вимогу делегації України було вирішено створити комітет, який розгляне скаргу з вимогою відмінити ухвалене парламентом Австралії законодавство щодо упакування тютюнових виробів.

Україна у своїй скарзі заявила, що ухвалений закон є дискримінаційним та створює «зайві перепони для торгівлі», хоча товарообіг тютюном або тютюновими виробами між Україною та Австралією відсутній. Австралія висловила подив та незадоволення позицією України, тому що ця позиція суперечить тим законам, які нещодавно були ухвалені в Україні для реалізації положень Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ), ратифікованої 2006 року. Ухвалені Австралією закони повністю відповідають рекомендаціям РКБТ і направлені на зменшення споживання тютюнових виробів та захист здоров’я людей. Австралія також нагадала, що ухвалені вимоги щодо упаковки тютюнових виробів стосуються як місцевих виробників, так і імпортерів з будь-якої країни і тому не можуть вважатися дискримінаційними.

У серпні 2012 року Верховний Суд Австралії вже відхилив позов тютюнових компаній з вимогою скасувати нове законодавство. Оскільки Україна в своєму позові використовує аналогічні аргументи, в неї практично немає шансів на те, що СОТ задовольнить її позов проти Австралії.

Позов України не здатен зупинити імплементацію нового законодавства Австралії, яке вимагає, щоб попередження з малюнками займали 75% передньої сторони та 90% задньої сторони пачки, назви тютюнових брендів писалися стандартним шрифтом на брудно-зеленому фоні (детальні вимоги). З 1 жовтня 2012 року виробники і імпортери вже не можуть поставляти тютюнові пачки у старій упаковці, а продавці мають до 1 грудня 2012 року розпродати всі сигарети, які не відповідають новим вимогам.

Нагадаємо, що в Україні аналогічні вимоги щодо малюнків на сигаретних пачках (які мають займати 50% задньої сторони пачки) набувають чинності для імпортерів та виробників з 4 жовтня 2012 року, проте продавці зможуть торгувати старими пачками необмежений термін.

Регіональний центр «Життя» та члени Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» вважають позов України проти Австралії таким, що суперечить сучасній політиці нашої держави, направленій на обмеження тютюнокуріння, і готова надати всю необхідну допомогу уряду Австралії щоб розгляд скарги України в СОТ був вирішений в інтересах здоров’я жителів Австралії, України та всіх інших країн світу.

Незважаючи на міжнародний спротив та відзначення 31 травня 2012 року у Всесвітній День без тютюну Міжнародною організацією «За відповідальність та підзвітність транснаціональних тютюнових компаній» (The Network for Accountability of Tobacco Transnationals – NATT)  антипремією «Marlboro Man» представника уряду України Валерія П’ятницького, тютюнові лобісти продовжують блокувати австралійську ініціативу.

Саме Валерій П’ятницькій від імені України та на вимогу тютюнових корпорацій підписав та надіслав запит до Світової організації торгівлі щодо консультацій стосовно запровадження Австралією простої (стереотипної) упаковки сигарет.  

Джерело: Регіональний центр громадянського представництва «Життя»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
dt
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду