Газета «Известия» уклала список тютюнових лобістів Росії

00:00,
14 Грудня 2012
401

Газета «Известия» уклала список тютюнових лобістів Росії

00:00,
14 Грудня 2012
401
Газета «Известия» уклала список тютюнових лобістів Росії
Сьогодні, 14 грудня, російський парламент розглядає у першому читанні жорсткий антитютюновий законопроект, який викликав обурення тютюнової індустрії.  

Законопроект «Об охране здоровья населения от воздействия окружающего табачного дыма и последствий потребления табака» передбачає заборону продажу сигарет в кіосках, викладки сигаретних пачок на вітринах магазинів і спонсорства масових або інших заходів тютюновими компаніями. А з 2015 року вводить повну заборону куріння у громадських місцях, зокрема, в закладах харчування.

Напередодні розгляду законопроекту газета «Известия» опублікувала розлогий матеріал «Табачные войны» про передісторію подання документу на розгляд Думи і гостре протистояння тютюнових лобістів та антитютюнових активістів, яке цей процес супроводжувало.  

Найбільше інтереси табачників відстоювали Міністерство промисловості і торгівлі та Міністерство економічного розвитку, які «практически продублировали в своих отзывах позицию одной из табачных компаний, присутствующих на российском рынке, — British American Tobacco (BAT). Оба ведомства выступили  против законопроекта». Не підтримали його і Міністерство сільського господарства та Міністерство культури. Перше виступило проти обмеження точок продажу сигарет, бо це, мовляв, «приведет не к сокращению потребления табака, а к увеличению: население будет закупать сигареты оптом». А Мінкульт не влаштувала норма про заборону сцен куріння в російських стрічках.

Усі ці відомства написали листи зі своїми зауваженнями і заявами про категоричне неприйняття законопроекту у такому вигляді до Міністерства охорони здоров’я. Проте, воно своєї позиції не змінило і 31 серпня подало законопроект до Державної думи фактично без змін. Єдина норма, яка з нього таки зникла, стосувалася заборони сцен із сигаретами у кінофільмах – процес куріння показувати все ж дозволили.  

Нагадаємо, що у світі набирають дедалі більшої популярності громадські рухи, які виступають за вільні від зображення куріння фільми. А австралійський уряд планує заборонити сцени куріння у стрічках, які фінансуються з держбюджету. 

Джерело: Известия

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
amurmedia.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду