В Криму розпочинається моніторинг дотримання заборони реклами тютюну

00:00,
18 Вересня 2012
362

В Криму розпочинається моніторинг дотримання заборони реклами тютюну

00:00,
18 Вересня 2012
362
В Криму розпочинається моніторинг дотримання заборони реклами тютюну
16 вересня набув чинності Закон України № 3778, який повністю забороняє рекламу тютюну. Відповідно до його норм, Держспоживінспекція АРК та Коаліція «Крим без тютюнового диму» приступають до моніторингу.

«Два з половиною роки пішло на те, щоб небайдужа громадськість – провідні лікарі, екологи, вчителі, представники громадських організацій, українські зірки – домоглися історичного визволення України від згубного нав'язування молоді рекламних образів куріння», – заявила Інна Мірошниченко, голова оргкомітету Коаліції «Крим без тютюнового диму», на прес-конференції, що відбулася сьогодні, 18 вересня.

«Ми маємо намір брати участь у громадському моніторингу виконання законодавства, а про помічені нами порушеннях будемо повідомляти в Держспоживінспекцію Криму», – повідомила вона.

За словами Олега Єгорова, начальника Інспекції з питань захисту прав споживачів в АР Крим, всі, хто продає тютюн, від учора, 17 вересня, мають право розміщувати у себе лише один плакат з інформацією про вироби, які є у продажу, та ціни на них, але без даних про виробника.

«Крім того, забороняється рекламування тютюнових виробів в наукових, навчальних, громадсько-політичних, довідкових, літературно-художніх виданнях, виданнях для дітей та юнацтва, для організації дозвілля та відпочинку, спорту тощо, у тому числі в усіх друкованих засобах масової інформації. Вся інформація про новий закон доведена нами до відома суб'єктів господарювання. Хочу також нагадати, що штраф становить від тридцяти до п'ятдесяти тисяч гривень за кожен факт реклами», – підсумував він.

Координатор Коаліції «Крим без тютюнового диму» по Ялті Лія Грамотенко зауважує, що більшість представників торгових підприємств розуміє важливість подібних заходів. «Звичайно, штраф розміром у тридцять тисяч гривень стимулює, однак у нас не було конфліктних ситуацій, суперечок або обурення. Реклама сигарет розрахована, перш за все, на підлітків. Це підтверджено десятками досліджень, у тому числі і самих тютюнових компаній. Доведено, що чим частіше дитина бачить рекламу сигарет, тим більш лояльним стає її ставлення до тютюну, а значить збільшується вірогідність того, що вона почне курити. Відсутність тютюнової реклами також допомагає запобігти зриви серед курців, які намагаються кинути курити».

Громадський моніторинг буде проводитися протягом місяця після набрання чинності Законом. Представники Коаліції «Крим без тютюнового диму» планують перевірити гастрономи, супермаркети та кіоски на предмет наявності тютюнової реклами. Про всі випадки порушення буде повідомлено до Інспекції з питань захисту прав споживачів в АР Крим для розгляду та накладення штрафних санкцій.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Центр "Життя"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду