Більшість реклами тютюну зникло з точок продажів у Криму

00:00,
24 Жовтня 2012
1246

Більшість реклами тютюну зникло з точок продажів у Криму

00:00,
24 Жовтня 2012
1246
Більшість реклами тютюну зникло з точок продажів у Криму
Про це свідчать результати моніторингу, який проводився Коаліцією «Крим без тютюнового диму» та спеціалістами відділу контролю у сфері реклами Госпотребінспекціі в АР Крим протягом місяця після набрання чинності Законом України № 3778.

Волонтери Коаліції та фахівці відділу контролю у сфері реклами Держспоживінспекції в АР Крим за минулий місяць перевірили понад сто торговельних точок, де реалізуються тютюнові вироби. У більшості випадків рекламні постери, плакати та інша рекламна продукція зникла з місць продажу. Тим не менш, на деяких сигаретних вітринах все ще залишилася реклама сигарет.

Олег Єгоров, начальник Держспоживінспекції в АР Крим зауважує, що фахівцями відділу контролю у сфері реклами з метою виконання законодавства про заборону реклами тютюнових виробів постійно здійснюється контроль містами регіону.

Моніторинг проводиться для того, щоб оцінити ступінь присутності реклами тютюнових виробів у місцях їх продажу після набрання чинності Законом про її заборону. Для дослідження були обрані різні точки продажу сигарет: супермаркети, кіоски, мінімаркети, магазини. Моніторинг проводився в дев'яти кримських містах (Сімферополь, Феодосія, Джанкой, Бахчисарай, Керч, Ялта, Судак, Євпаторія, Алушта).

За результатами моніторингу в містах 100% точок продажу прибрали пряму рекламу сигарет з вітрин і білякасових зон.

За словами Інни Мірошниченко, голови оргкомітету Коаліції «Крим без тютюнового диму», в цілому Закон про заборону реклами виконується. Але вона також зауважує, що «тим не менш, до цих пір присутнє те, що ми розцінюємо як непрямі методи стимулювання продажу тютюнових виробів. Це підсвічування, яскравий фон, спеціальна викладка сигарет і так далі».

Волонтери також стикалися з промоутерами тютюнових компаній, які тепер не «рекламують» товар, а «інформують» покупця про нові вироби.

«Із бесіди з однією з таких дівчат, одягненої в кольори певної торгової марки сигарет, ми дізналися, як тютюнові компанії вигадали обходити закон про заборону реклами, – розповідає Інна Мірошниченко. – На наше запитання про те, чим же відрізняється «інформування» від «реклами», дівчина сказала, що реклама – це якби пропонувалися в подарунок сувеніри, а вона просто розповідає про нову марку сигарет».


Насправді ж, законодавство України визначає, що реклама і стимулювання продажу тютюну – це будь-який вид передачі комерційної інформації, рекомендації чи дії, метою або результатом або ймовірним результатом якого є стимулювання продажу тютюнового виробу або вживання тютюну, прямо чи опосередковано. «Так що дії таких дівчат-інформаторів, на наш погляд, є порушенням законодавства України. У зв'язку з цим ми підготували скарги і направимо їх до Держспоживінспекції Криму», – підсумовує вона.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Центр "Життя"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду