Річниця заборони куріння: 90% закладів харчування виконують закон

00:00,
18 Грудня 2013
762

Річниця заборони куріння: 90% закладів харчування виконують закон

00:00,
18 Грудня 2013
762
Річниця заборони куріння: 90% закладів харчування виконують закон
Найкраще закон виконують Черкаси та Херсон, найгірше – Одеса та Донецьк. В основному порушення трапляються у нічних клубах, більярдних і пабах, а от кафе закону переважно дотримуються. 

Протягом листопада 2013 року підготовлені волонтери та активісти Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» у вечірній час відвідали 886 закладів ресторанного господарства у Києві, найбільших містах Криму та у 12-ти обласних центрах України: Харкові, Львові, Одесі, Вінниці, Чернігові, Донецьку, Херсоні, Хмельницькому, Сумах, Черкасах, Луганську та Житомирі.

Моніторинг охопив всі типи закладів: кафе (50%),  бари (28%),  ресторани (15%), інші заклади –  паби, пивоварні, більярдні, клуби тощо (7%).

Основним завданням учасників моніторингу було зафіксувати виконання закону за результатами спостереження за поведінкою відвідувачів та працівників. Також вони фіксували непрямі свідчення порушення закону, такі як наявність недопалків, тютюнового диму та усний дозвіл працівників курити в приміщенні.

Нагадуємо, що відповідно до закону, порушенням вважається куріння сигарет та кальянів, а також наявність всередині приміщень на столах попільничок чи інших предметів, які слугують за попільничку.

Основні висновки моніторингу:

- Загальний рівень виконання закону залишається достатньо високим (у 90, 6%  промоніторених закладів жодного порушення не виявлено).

- Всього виявлено 9, 4% порушень: 55 порушень щодо куріння сигарет (6, 2% від загальної кількості) та 28 порушень  - куріння кальяну (3, 2% від загальної кількості).

- Найбільшими порушниками є бари та спеціалізовані заклади (клуби, більярдні) - 14% порушень із загальної кількості промоніторених закладів цієї категорії. Далі йдуть ресторани - 10%, найменшими порушниками є кафе – 7%.

- Під час моніторингу волонтери також відслідковували присутність промоутерів – консультантів або певних видів стимулювання продажу сигарет: у 3,5% закладів стимулювання присутнє у формі яскравих підсвіток, вивісок, «привабливих» оформлень пунктів продажу сигарет.

За результатами виявлених порушень активісти склали і надіслали близько 50 – ти скарг до територіальних органів Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів, ще 20 – перебувають у стані підготовки.

«За 9 місяців 2013 року працівниками Держспоживінспекції було перевірено понад 2 тис. суб’єктів господарювання щодо дотримання ними вимог «антитютюнового» законодавства. Порушення встановлені у 17,7 % від перевіреної кількості закладів - з них у ході планових перевірок зафіксовано 234 випадки порушення законів, за результатами позапланових заходів - 126 випадків. У порівнянні з громадським моніторингом ми маємо трохи іншу статистику, оскільки Інспекція перевіряє заклади не лише щодо дотримання ними «бездимного закону», а за всім спектром «антитютюнового» законодавства», - зазначив Олег Кобельков, начальник відділу контролю управління захисту прав споживачів та реклами Держспоживінспекції України. 

Також за даними Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів, всього в ході перевірок виявлено такі порушення, в тому числі (у відсотках від всіх виявлених порушень):

- розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства – 64,2 %;

- не відведення спеціальних місць для куріння, не обладнання їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, нерозміщення інформації, передбаченої ч. 5 ст. 13 – 25,6%;

- порушення заборони щодо реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів – 9,7 %.

Всього протягом 9 місяців 2013 року територіальними органами Держспоживінспекції України розглянуто 218 пропозицій, скарг та заяв від споживачів щодо виконання суб’єктами господарювання антитютюнових законів.  30 фізичних осіб було притягнуто до відповідальності, загальна сума накладених на них штрафів становить 16, 5 тис. грн.  В той же час, загальна сума фінансових санкцій, застосованих до підприємств, за звітний період становить близько 2 млн. грн.

За результатами моніторингу найбільше порушень виявлено в Одесі (23% від загальної кількості виявлених порушень), на другому місці знаходяться Суми, Вінниця та Донецьк (14-15%). Водночас, в Черкасах та Херсоні жодного порушення активісти не виявили.

«Ми побачили, що українці є законослухняними та культурними. Ми також бачили позитивний ефект від впровадження цього закону: у більшості закладів офіціанти працюють в безпечних умовах, а рівень споживання сигарет з початку року скоротився на 15%. В той же час, виявлені порушення не мають ознак системності: проблемою лишається куріння в закладах класу «VIP» та куріння кальяну, що складає третину від виявлених порушень. Більше курять у барах, майже зовсім не курять в кафе. Центр «Життя» продовжуватиме здійснювати моніторинг на національному рівні та контролюватиме роботу Держспоживінспекції у цьому напрямку,  - зазначив Андрій Скіпальський, керівник Центру «Життя», експерт Альянсу із виконання Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.

У Києві рівень виконання закону залишається високим: у 162 закладах виявлено 13 порушень.

«Наші волонтери здійснили моніторинг закладів ресторанного господарства у всіх районах Києва. Приємно відзначити, що рівень виконання закону про заборону куріння в КаБаРе залишається досить високим. Порушення були виявлено лише у 8% закладів, а це майже в 10 разів менше, ніж тоді, коли діяв закон про розподіл приміщень на зони. Однак, куріння кальянів, як і сигарет, забороняється чинним законодавством, а дозвіл на куріння в приміщенні є прямим порушенням законую. На такі заклади наші волонтери надіслали скарги до Держспоживінспекції. Ми й надалі продовжуватимемо здійснювати моніторинг злісних порушників, систематично подавати скарги та домагатися застосування штрафів для того, аби припинити порушення закону. Усі заклади мають працювати в рівних умовах, коли куріння як кальянів, так і сигарет буде табу в приміщеннях, а відвідувачі зможуть і надалі насолоджуватися бездимним повітрям», - наголосив Тарас Шевченко, керівник проекту «Київ без тютюнового диму.    

Під час здійснення перевірок, учасники моніторингу спілкувались з персоналом закладів - офіціантами та барменами стосовно їх ставлення до закону. Як виявилось, переважна більшість персоналу підтримують закон, адже вже цілий рік вони захищені від негативного впливу тютюнового диму та працюють в безпечних для здоров’я умовах.

«Ми відзначаємо річницю дії «бездимного закону» з оптимізмом: за цей час ресторанна галузь не лише адаптувалась до нових вимог, а навпаки – отримала нові стимули для розвитку. Тепер ресторатори все більше переймаються тим, що ще вони можуть запропонувати відвідувачам, окрім вільного від тютюнового диму «обіду». У більшості закладів з’явилось нове, значно краще меню та значно поліпшились стандарти обслуговування. За оцінками операторів галузі, обсяг ринку за I півріччя 2013 року виріс на 10% у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року. Таким чином, за прогнозами консалтингової компанії Pro Consalting, 2013-й рік ресторанна галузь завершить з 10-12% приростом, – зауважив Олег Оникієнко, голова Київської асоціації офіціантів. 

Також під час прес-конференції громадськість презентувала оновлену соціальну рекламну кампанію: постери для метро-лайтів «Дякую, що не курите».

«Моя подяка перш за все стосується тих, хто курить – регулярно, багато і, донедавна, всюди! Майже рік тому, коли закон про заборону куріння в громадських місцях, зокрема, в кафе і ресторанах, набув чинності, на вулиці було так само зимно. Виходити на холод перекурити було незвично, а іноді навіть образливо. Але ви всі – відвідувачі та власники закладів так мужньо адаптувалися, що тепер з легкістю сприймаєте «бездимний закон» не лише як заборону, а швидше – як соціальну норму. Я не закликаю людей кидати курити, оскільки сама не маю подібного досвіду. Я лише закликаю поважати право інших не дихати тютюном», - зазначила Марічка Падалко, відома українська телеведуча,  яка стала «обличчям» соціальної рекламної кампанії. 

Ще одним прикладом успішної дії «бездимного закону» є те, що в Україні вперше за кілька десятиліть стабілізувалися показники захворюваності та смертності від серцево-судинної патології.

«Я хотів би особливо подякувати всім свідомим громадянам України. По-перше, тим хто курить, за те що вони не через страх покарання, а через повагу до інших людей, виходять на перекур з приміщень, де заборонено курити. Бо жодна влада не може примусити більшість людей діяти всупереч їх переконанням. А по-друге, я хотів би подякувати всім некурцям, які навчилися ввічливо, але наполегливо відстоювати своє право на чисте повітря. Це є запорукою того, що українці здатні захистити своє право на краще життя», - зазначив Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
bigapplebitesny
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду