ФСБ зобов’язало пошту в Криму стежити за листуванням кримчан – у тому числі журналістів

ФСБ зобов’язало пошту в Криму стежити за листуванням кримчан – у тому числі журналістів

10:58,
22 Січня 2016
1440

ФСБ зобов’язало пошту в Криму стежити за листуванням кримчан – у тому числі журналістів

10:58,
22 Січня 2016
1440
ФСБ зобов’язало пошту в Криму стежити за листуванням кримчан – у тому числі журналістів
ФСБ зобов’язало пошту в Криму стежити за листуванням кримчан – у тому числі журналістів
Автори:
На початку 2016 року ФСБ Росії направила до всіх поштових відділень окупованого Криму списки, згідно з якими поштовики повинні контролювати листування кримчан, яких російські силовики підозрюють в екстремізмі.

Про це повідомляє видання «Крим.Реалії», у розпорядження якого потрапили копії таких списків.

В орієнтуваннях, датованих 24 грудня 2015 року, вказані паспортні дані, місце народження і місце проживання кримчан, щодо яких російські силовики проводили слідчі дії, або які засуджені російським судом.

Серед громадян, чию пошту вимагає ретельно контролювати ФСБ, – політв'язні Олег Сенцов, Геннадій Афанасьєв, Олександр Кольченко, Олексій Чирній, засуджені у «справі Сенцова» до тривалих термінів ув'язнення в Російській Федерації. Також у списку – журналістка Анна Андрієвська і експерт Майдану закордонних справ Андрій Клименко.

У документі зірочкою позначені ті, «відносно кого є відомості про їхню причетність до тероризму».

Як стало відомо «Крим.Реалії», в усній формі співробітників поштових відділень попередили про те, якщо на адресу когось зі списку надійде на пошту лист або посилка, або ж хтось буде питати про цих людей, необхідно негайно зв'язатися із керівництвом, яке повинно передати цю інформацію російським силовикам.

Кримська журналістка Анна Андрієвська, чиє ім'я є у списку і яка змушена була залишити Крим через переслідування окупаційної влади, сказала, що не здивована цією рознарядкою ФСБ Росії. «Таким чином вони намагаються відстежувати будь-які інформаційні сполучення з Кримом неугодних окупаційному режиму. Від мене вони сенсацій точно не отримають, оскільки до Криму з материкової України неможливо надсилати поштові повідомлення. Та й чи потрібно це в епоху інформаційних технологій? Однак відстеження листувань є небезпечним для кримчан, які, можливо, надсилають листи підтримки політв'язням. Їхню комунікацію із зовнішнім світом ФСБшники, вочевидь, намагаються перервати», – сказала вона. 

Нагадаємо, у жовтні 2015 року кримська журналістка, Анна Андрієвська, виступаючи на семінарі українських і російських журналістів у Женеві (Швейцарія), спростувала інформацію росіян про те, що Росія не застосовує статтю 280.1 кримінального кодексу РФ «Публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

«Попри те, що Крим залишається частиною України, хоч і анексованою, там зараз діють закони РФ. Уже немало кримінальних проваджень проти журналістів відкрито саме за цією статтею» - сказала вона.

Анна Андрієвська додала, що є живим прикладом застосування цього закону, адже проти неї порушено кримінальну справу саме за цією статтею.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: "Крим.Реалії"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду