Думка: Фейсбук хоче замінити нам інтернет - і це погано

00:00,
10 Березня 2011
2281

Думка: Фейсбук хоче замінити нам інтернет - і це погано

00:00,
10 Березня 2011
2281
Думка: Фейсбук хоче замінити  нам інтернет - і це погано
Найбільша соціальна мережа у світі йде хибним шляхом, який колись обрала американська інтернет-компанія AOL.

Фейсбук стає занадто універсальним, намагаючись охопити й зосередити в собі всі головні функції інтернету, а отже, обмежуючи своїх користувачів у виборі, пише Сем Біддл на сайті Gizmodo.

 

- Коли покоління американських користувачів персональних комп’ютерів уперше побачило юний ще інтернет на своїх моніторах, їх зустрів чоловічок із логотипу AOL Home Screeen. Власне, називати це юним інтернетом не зовсім правильно – це був зрілий, квітучий AOL. Він був могутнім, всюдисущим, він був усім і був скрізь… І врешті знищив сам себе, занадто недосконало збудований, щоб тривати далі.

 

Тепер дехто намагається відбудувати Зірку Смерті. Новини на кшталт запуску фейсбук-кінотеатру спільно з компанією Warner Bros. свідчать про те, що достатніх уроків із часів діалапу винесено не було. Як і новини про компанію Rovio, яка адаптує  Angry Birds до останньої платформи, за винятком друкарської машинки мого небіжчика дідуся, де цієї гри дотепер не було, - ага, фейсбуку. Чудово! Як нам бракувало в цілому тому інтернеті ще одного місця, де можна подивитись кіно за кілька баксів або пограти у грьобані Angry Birds!

 

І це ще не кінець – фейсбук простягає свої мацаки до всього, що нам подобається в інтернеті,  виходячи далеко за рамки тих речей, які принадили нас до Цукерберґового сайту. Миттєві повідомлення? Готово. Електронна пошта? Нате, маєте. Фотохостинг? Тримайте. Додатки? Будь ласка. Повідомлення про місцезнаходження? Без проблем! Трансляція статусів із твітера? Звісно!

 

Усе, що фейсбук не вбудовує в себе із власної волі, він дозволяє вбудувати іншим компаніям та користувачам. Десять років тому минув час веб-порталів, і ось фейсбук намагається відродити цю архаїчну реалію віртуального життя. Пригадуєте AOL, осередок наших уявлень про інтернет, до якого ми так прагнули потрапити, слухаючи вереск своїх модемів у 90-ті? Там усе було просте, відкривалося повільно, створювало затишок і комфорт… Але ставало задушливо. Адже AOL уявляв собі онлайн-світ як набір речей, які він сам вважав за потрібне розмістити у своєму огородженому палісаднику. AOL не винаходив сервісів миттєвих повідомлень, електронної пошти, відеохостингу, безкоштовного веб-хостингу чи онлайн-ігор, але звів їх докупи в одному місці. Цей світ був закритим. Добре інтегрованим, але при цьому доволі вбогим.

 

Авжеж, фейсбук відрізняється від AOL – я не кажу, що вони однакові. Фейсбук є соціальним, а ми віримо в соціальний інтернет, у якому якість контенту визначається рекомендаціями знайомих нам людей. Завдяки цьому фейсбук і росте. До того ж, фейсбук зовсім не такий закритий, яким був AOL, адже він є платформою, яку можуть використовувати інші компанії. Але фейсбук теж убогий. Навіть якщо вони віддають цю убогість на аутсорсинг, запрошуючи Warner Bros. крутити фільми за кілька баксів, - хоча багато що залишається вбогим у самому фейсбукові.

 

Він убогий, бо жодна інтернет-компанія не може бути успішною в усьому, і щоразу, коли якась із них намагається цього досягти, виходить якась фігня. Перевага інтернету в тому, що ми можемо обирати серед спеціалізованих сайтів. Хочеш мільйон записів домашнього відео? Ютьюб. Музичних кліпів і міні-документалок? Vimeo. Дивитись кіно за гроші на будь-якому пристрої? Netflix до твоїх послуг.

 

Але ж ні. Фейсбук, розуміючи, що йому приділяють щонайменше кілька хвилин уваги щодня в наш час, коли увага є головною цінністю й головним дефіцитом, хоче стати всім. Він хоче бути вашим Netflix, вашим Xbox, вашим Foursquare, Gmail, - коротше, фейсбук хоче бути інтернетом. А вам це треба?  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
mashedreport.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду