38% учнів краще визначають неправдиві новини після уроків з елементами медіаграмотності — IREX

38% учнів краще визначають неправдиві новини після уроків з елементами медіаграмотності — IREX

10:50,
31 Березня 2021
3232

38% учнів краще визначають неправдиві новини після уроків з елементами медіаграмотності — IREX

10:50,
31 Березня 2021
3232
38% учнів краще визначають неправдиві новини після уроків з елементами медіаграмотності — IREX
38% учнів краще визначають неправдиві новини після уроків з елементами медіаграмотності — IREX
Також діти вдвічі краще вирізняють мову ворожнечі.

Актуальні результати проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» (Learn to Discern/L2D) представила його керівниця Любов Квасюк, старша менеджерка IREX, під час презентації результатів дослідження «Індекс медіаграмотності української аудиторії».

Вона повідомила, що протягом весняного семестру 2020 року майже 42 тисячі учнів 8-х і 9-х класів навчалися за матеріалами, розробленими в рамках програми. За результатами опитування учнів, після трьох семестрів уроків з інтегрованими вправами з медіаграмотності 38% учнів краще визначають неправдиві новини, 39% краще розрізняють факти і судження, 12% краще відповідають на запитаня індексу знання медіаструктур, а також удвічі краще вирізняють мову ворожнечі.

Проєкт «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» (Learn to Discern/L2D) започаткували в 2018 році спільно з ГО «Академія української преси» та міністерством освіти і науки. Проєкт охоплює 654 школи в усіх регіонах країни. Однак, як зазначила Любов Квасюк, роботу ведуть не лише в школах, а в інститутах післядипломної освіти вчителів, на педагогічних факультетах вишів, засобами онлайн-освіти.

Загальне охоплення базовою навчальною програмою з медіаграмотності впродовж 2018—2021 років — 60 тисяч осіб із понад 700 освітніх закладів, повідомила керівниця проєкту «Вивчай та розрізняй».

«Якщо говорити про роботу із школами, то IREX з командою експертів, викладачів, учителів, медіаекспертів, фактчекерів, науковців працює над тим, щоб розробляти матеріал для навчального процесу. Тобто не створюємо окремий предмет, а інтегруємося до предметів, які зараз діти проходять у школах», — пояснила Любов Квасюк.

Викладачі в ІППО та вишах після тренінгів і навчань самі оновлюють свої програми, — додала старша менеджерка IREX.

Любов Квасюк додала, що 10 тисяч осіб отримали сертифікати про проходження онлайн-курсу з медіаграмотності Very Verified. Тримовний курс розроблений IREX у партнерстві зі студією онлайн-освіти EdEra. До курсу окремо створили матеріали для змішаного навчання. Він доступний також на Національній платформі «Дія. Цифрова освіта».

У 2015 Програма IREX в Україні та ГО «Академія української преси» запустили проєкт, націлений на медіаграмотність громадян. Тоді, згідно з загальнонаціональним дослідженням, лише 23% населення перевіряли інформацію, — зауважила Любов Квасюк. Згідно з дослідженням «Детектора медіа», цей показник дещо зріс.

У 2016 році в рамках проєкту розробили навчальну програму з базових навичок медіаграмотності, необхідних для дорослих, яку пройшли 15 тисяч українців. За півтора року після навчання, у 2017 році, в IREX виміряли результати курсу, — розповіла Любов Квасюк. Виявили, що 13% краще виявляють дезінформацію, ніж контрольна група, 25% більше перевіряють новини з різних джерел, а 28% краще розуміють медіапростір.

Нагадаємо, що «Детектор медіа» вперше визначив індекс медіаграмотності українців. Згідно з результатами, медіаграмотність 15% українців є низькою, у третини (33%) — нижча за середню, 44% аудиторії характеризує вищий за середній рівень медіаграмотності і лише 8% — високий. Під час презентації автори дослідження повідомили, що проводитимуть його щороку. Усі результати дослідження оприлюднені на сайті «Детектор медіа».

Також ГО «Детектор медіа» і Коаліція Реанімаційний пакет реформ розробили рекомендації для покращення рівня медіаграмотності населення. Частина з них уже в процесі втілення, повідомила Валерія Ковтун, менеджерка загальнонаціонального проєкту з медіаграмотності міністерства культури та інформаційної політики.

Фото: mediataitokoulu.fi, скриншоти презентації Любові Квасюк

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду