В існуванні цензури винні власники ЗМІ та президент Янукович – опитування журналістів

00:00,
5 Червня 2013
1640

В існуванні цензури винні власники ЗМІ та президент Янукович – опитування журналістів

00:00,
5 Червня 2013
1640
В існуванні цензури винні власники ЗМІ та президент Янукович – опитування журналістів
Такі результати опитування журналістів представив у середу, 5 червня, фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. 

Опитування «Стан свободи слова в Україні»  проводилось з 22 травня  по 3 червня 2013 року. Усього було опитано 52 журналісти: 30 із Києва та 22 з інших регіонів.

Стан свободи слова в Україні опитані журналісти оцінили в  3,8 бала за 10-бальною шкалою. Порівняно з 2012 роком оцінка стану свободи слова знизилася  (в 2012 році – 4,5 бала) і відповідає рівню 2010 – 2011 років (у 2011 році – 3,7 бала, у 2010 році – 3,6 бала). У 2007 та 2009 роках експерти оцінювали стан свободи слова в 5,9 бала, а в 2005 році у 7 балів.

Як зазначила директор Фонду Ірина Бекешкіна, така низька оцінка стану свободи слова розходиться із результатами опитування населення, більша половина якого вважає, що свобода слова в Україні існує.

 При оцінці сучасного стану складових свободи слова в Україні за 5-бальною шкалою, де «1» означає вкрай поганий стан, «5» –  дуже добрий, жодний показник не набрав більше ніж 3,4 бала. Найгірше оцінили економічну самодостатність медіа (1,6), незалежність діяльності журналіста від тиску власників (1,7) та незалежність медіа від важелів економічного тиску (1,8). Найвище оцінили: запит у суспільстві на вільні незалежні ЗМІ (3,4) та законодавче забезпечення свободи слова і незалежності медіа (3,3).

Як зауважила аналітик фонду Юлія Ільчук, переважна більшість опитаних вказала, що формально цензури в Україні немає, але реально вона існує. Серед основних чинників, які заважають забезпеченню свободи слова та преси в Україні, журналісти зазначили позицію власників ЗМІ, які використовують їх для забезпечення власних інтересів, та економічну неспроможність, збитковість ЗМІ.

Чи існує, на вашу думку,  в українських ЗМІ цензура?

1 – Так, існує цензура у прямому сенсі

6 журналістів

2 – Формально цензури немає, але реально вона існує

44 журналісти

3 – Ніякої цензури в українських ЗМІ немає

1 журналіст

4 – Важко сказати

1 журналіст

Як ви вважаєте, що найбільше заважає забезпеченню свободи слова та преси в Україні? (можете зазначити кілька відповідей)

1–  Позиція влади

27 згадок

2–  Позиція власників ЗМІ, які використовують їх для забезпечення власних інтересів

38 згадок

3–  Недосконале законодавство

3 згадки

4 – Неспроможність журналістів відстоювати свої професійні інтереси та роботу за стандартами журналістики

21 згадка

5– Економічна неспроможність, збитковість ЗМІ

37 згадок

6–Суспільна самосвідомість громадян

2 згадки

7– Інше

2 згадки

Найоб’єктивнішими  ЗМІ журналісти визнали: «Українську правду», «Дзеркало тижня» та «Кореспондент». Найбільш об’єктивними телеканалами було названо 5-й телеканал та TВi.

Більшість опитаних журналістів вважає, що для забезпечення свободи слова в Україні потрібно створити громадське телебачення, дієві журналістські профспілки та усунути нинішню владу.

Блок питань стосувався ситуації довкола конфлікту на ТВі. Майже усі опитані журналісти знають або чули про події, які відбулися на телеканалі TВi. Щодо оцінки подій переважає погляд, що відбулося захоплення телеканалу. 

Чи знаєте ви про події, що відбулися на телеканалі TВi?

1 – Так, знаю

44 журналісти

2 – Щось про це чув

7 журналістів

3 – Нічого про це не знаю

1 журналіст

Якщо ви знаєте про події на телеканалі TВi, як ви до цього ставитеся?

1 – Вважаю, що відбулося захоплення телеканалу

27 журналістів

2 – Зміна власника взагалі не стосується телеглядачів

7 журналістів

3 – Сподіваюся, телеканал зміниться на краще

0

4 – Важко сказати

18 журналістів

З питанням відчуття цензури в своїй роботі відповіді журналістів розділилися майже навпіл. Частина вказала, що вони зовсім не відчувають тиску та цензури в своїй роботі, а інша частина відповіла, що іноді відчуває незначний тиск і ситуативні прояви цензури.Серед тих журналістів, хто відчуває тиск та цензуру, рівною мірою були зазначені цензура з боку представників влади та редакторів і самоцензура. 

Основними темами, які найчастіше піддаються цензурі, журналісти назвали політику, критику влади та економічні теми,  пов’язані із інтересами рекламодавців.

Винними в існуванні цензури журналісти вважають власників ЗМІ та президента Януковича з його адміністрацією.

Якщо ви вважаєте, що цензура існує, то хто насамперед  винний у її появі? (можна зазначити кілька варіантів відповіді)

1 –  Президент Янукович та його адміністрація

29 згадок

2 – Уряд та підпорядковані йому структури (податкова інспекція, МВД тощо)

14 згадок

3 – СБУ

5 згадок

4 – Політичні сили, що входять у правлячу коаліцію

13 згадок

5 – Місцеві органи влади

18 згадок

6 – Власники ЗМІ

30 згадок

7 – Менеджмент ЗМІ

17 згадок

8 – Самоцензура журналістів

17 згадок

9 – Інші (хто?)

3 згадки

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: MediaSapiens
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду