Думка: Аналогові й цифрові медіа можуть мирно співіснувати

00:00,
25 Січня 2011
1932

Думка: Аналогові й цифрові медіа можуть мирно співіснувати

00:00,
25 Січня 2011
1932
Думка: Аналогові й цифрові медіа можуть мирно співіснувати
Попри уявлення, що онлайн витіснить офлайн, старі та нові медіа можуть перебувати в гармонійній рівновазі. Медіаинок досягнув еволюційної стабільності.

- Нещодавно, сидячи в салоні літака, я впіймав себе на замилуванні розмаїттям пристроїв, за допомогою яких люди навколо мене, як то кажуть, «споживали медіа». Електронні книжки, нетбуки, ноутбуки, планшети, гральні приставки, міні-DVD-плеєри, mp3-плеєри… Було, хоч і досить небагато, паперових книжок, журналів і газет, не кажучи вже про телеекран, встановлений перед кожним сидінням, - пише у своїй колонці на AdAge медіадослідник із New York Times Майкл Цимбаліст.

 

- Розмаїття видів у нашій нинішній медійній екосистемі вражає. Хіба могли ми таке уявити ще кілька років тому – до iPhone, Kindle, Android? Тоді ми уявляли зовсім інше майбутнє. Ми думали, що офлайнові медіа будуть поступово витіснені онлайновими, маючи на увазі під онлайновими медіа, грубо кажучи, інтернет на персональному комп’ютері. Перехід обіцяв бути руйнівним, але кінець його бачився однозначно – перед комп’ютером, за спогляданням веб-сайтів.

 

Майбутнє виявилось зовсім іншим. Медійний ринок перетворюється на екосистему з величезним розмаїттям пристроїв, які співіснують, змагаючись між собою за дефіцитний ресурс – нашу увагу. Озирніться навколо, погляньте на пристрої, якими користуються люди, і, думаю, ви погодитесь – жоден із них найближчим часом не зникне. iPad не вб’є електронну книжку,  як електронна книжка не вбила паперову. Аналогові й цифрові медіа спроможні мирно співіснувати. Чому? Бо ми медійно всеїдні. Ми любимо вибір і розмаїття. Завдяки цьому медійний ринок сьогодні перебуває в стані, який екологи назвали б еволюційно стабільним.

 

Мало хто з нас, - якщо взагалі такі є, - користується медіа за допомогою лише одного пристрою або формату. Творці контенту враховують це й відповідним чином вибудовують свою стратегію. Ми в New York Times вважаємо своїми найкращими читачами тих, хто шукає нас на різних платформах: вранці – через додаток iPhone,на роботі – через веб-сайт, а в неділю під час сніданку мільйони з них люблять погортати паперову версію. Та сама ситуація сьогодні в багатьох інших друкованих видань, і навіть телевізійні мережі шукають способи задовільнити потреби тих, хто не користується їхніми платформами, намагаючись дістати їх через iTunes або відеосайти.

 

Цей період еволюційної стабільності медійної екосистеми є ідеальним для відродження рекламного ринку. Маркетологи усвідомлюють, що багатоканальні споживачі вимагають багатоканальних маркетингових стратегій, які охоплюють і онлайнові, й офлайнові медіа. Рекламні бюджети в США за перші дев’ять місяців 2010 року зросли на 6,4% - не лише в інтернеті, але й у традиційних медіа: журналах, газетах, радіо, телебаченні. Це відображає реальність ринку, де споживачі використовують медіа всіх типів.

 

Це парадоксально, але розмаїття пристроїв у медійній екосистемі може стабілізувати традиційні медіа. Наші уявлення кількарічної давнини про те, що аналогові медіа будуть поступово витіснені «інтернетом на комп’ютері», сьогодні видаються майже смішними. Натомість, ми наближаємось до ситуації, в якій багато аналогових та цифрових медіа співіснуватимуть у гармонії.

 

Тож користуйтесь слушним моментом… Але не забувайте, що це лише момент. Найменші зміни можуть порушити поточну рівновагу й штовхнути нас у зовсім іншому напрямку. Які саме технології можуть дати цей поштовх? Ви самі знаєте не гірше за мене. Але, хоч що станеться, змагання за нашу увагу залишатиметься запеклим, а наше прагнення споживання медіа – ненаситним.

 

AdAge

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду