Лише 11 % українців змогли відрізнити фейки — дослідження

Лише 11 % українців змогли відрізнити фейки — дослідження

12:06,
23 Жовтня 2019
10013

Лише 11 % українців змогли відрізнити фейки — дослідження

12:06,
23 Жовтня 2019
10013
Лише 11 % українців змогли відрізнити фейки — дослідження
Лише 11 % українців змогли відрізнити фейки — дослідження
Автори:
Майже 60 % українців, віком від 18 до 65 років не схильні до критичного мислення. Лише 11 % змогли відрізнити фейки. При цьому 65 % стверджують, що вміють відрізняти неправдиву інформацію в медіа.

Такими є результати дослідження від USAID-Internews «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа у 2019 р.», у якому взяли участь близько 4 тис. людей. Похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 2,5 %.

Дослідження проводили методом фокус-груп. Учасникам показали три новини та запропонували відрізнити, які з них є фейковими.

«Серед тих, хто обізнаний про існування фейків, тільки 11 % зуміли досконало відрізнити справжню інформацію від сумнівної, тоді як 68 % аудиторії із трьох новин змогли вірно ідентифікувати одну або дві, а 22 % опитаних не змогли взагалі надати жодної вірної відповіді», — йдеться у релізі дослідження.

У той же час 75 % учасників опитування вважають себе обізнаними щодо фейкових новин. 65 % із тих, хто обізнаний стверджують, що вміють відрізняти правдиві новини від фейкових і лише 35 % визнали що не вміють. Більше половини з тих, хто знає про існування фейків, не вважають, що проблема є актуальною. 

«Майже 60 % українців не схильні до критичного мислення – вони довіряють улюбленим / звичним ЗМІ або покладаються на інтуїцію. Частка таких респондентів, на жаль, у 2019 році збільшилась», — зазначається у дослідженні.

При цьому частка тих, хто звертає увагу на джерело новин зменшилася із 28 до 27 %, порівняно з минулим роком. Звертають увагу на те, чи представлені у новині різні точки зору 26 %, а на те, кому належить медіа — 13 %.

Дослідження проводилося серед чоловіків і жінок віком 18-65 років, які мешкають у містах з населенням понад 50 тис. мешканців. 

Як повідомляв MediaSapiens, у цьому ж дослідженні йдеться про те, що українці почали активніше користуватися соцмережами, в тому числі розцінюють частину з них як джерело для пошуку новин.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
iTransfer
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Інна
14:38 / 01.03.2020
Ви вказуєте, що було опитано 4 тис. респондентів, а метод вказуєте фокус-групові дискусії. Але ж провели всього 6 ФГД, а 4000 тис. респондентів це вже стосується кількісної частини. По факту, на ФГД опитали максимум 50 респондентів чи не так?
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду