ms.detector.media
MediaSapiens
iTransfer
23.10.2019 12:06
Лише 11 % українців змогли відрізнити фейки — дослідження
Лише 11 % українців змогли відрізнити фейки — дослідження
Майже 60 % українців, віком від 18 до 65 років не схильні до критичного мислення. Лише 11 % змогли відрізнити фейки. При цьому 65 % стверджують, що вміють відрізняти неправдиву інформацію в медіа.

Такими є результати дослідження від USAID-Internews «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа у 2019 р.», у якому взяли участь близько 4 тис. людей. Похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 2,5 %.

Дослідження проводили методом фокус-груп. Учасникам показали три новини та запропонували відрізнити, які з них є фейковими.

«Серед тих, хто обізнаний про існування фейків, тільки 11 % зуміли досконало відрізнити справжню інформацію від сумнівної, тоді як 68 % аудиторії із трьох новин змогли вірно ідентифікувати одну або дві, а 22 % опитаних не змогли взагалі надати жодної вірної відповіді», — йдеться у релізі дослідження.

У той же час 75 % учасників опитування вважають себе обізнаними щодо фейкових новин. 65 % із тих, хто обізнаний стверджують, що вміють відрізняти правдиві новини від фейкових і лише 35 % визнали що не вміють. Більше половини з тих, хто знає про існування фейків, не вважають, що проблема є актуальною. 

«Майже 60 % українців не схильні до критичного мислення – вони довіряють улюбленим / звичним ЗМІ або покладаються на інтуїцію. Частка таких респондентів, на жаль, у 2019 році збільшилась», — зазначається у дослідженні.

При цьому частка тих, хто звертає увагу на джерело новин зменшилася із 28 до 27 %, порівняно з минулим роком. Звертають увагу на те, чи представлені у новині різні точки зору 26 %, а на те, кому належить медіа — 13 %.

Дослідження проводилося серед чоловіків і жінок віком 18-65 років, які мешкають у містах з населенням понад 50 тис. мешканців. 

Як повідомляв MediaSapiens, у цьому ж дослідженні йдеться про те, що українці почали активніше користуватися соцмережами, в тому числі розцінюють частину з них як джерело для пошуку новин.

 

ms.detector.media