Сексуальні ведучі відвертають увагу чоловіків від змісту новин

00:00,
25 Січня 2011
2175

Сексуальні ведучі відвертають увагу чоловіків від змісту новин

00:00,
25 Січня 2011
2175
Сексуальні ведучі відвертають увагу чоловіків від змісту новин
Чоловіки залипають, але потім не пригадують, про що їм розповідали.

Красуні-телеведучі – поширений засіб для приваблення чоловічої аудиторії, не схильної зазвичай надовго затримуватись на каналі, що передає новини. Аби змусити чоловіків бодай на деякий час припинити перемикати канали, красунь-ведучих саджають у кадр у вбранні та макіяжі, що підкреслює їхню сексуальність. Ця стратегія може підняти рейтинги, одначе шкодить безпосередній меті інформаційної програми – інформуванню аудиторії, пише Том Джейкобс на сайті Miller-McCune, посилаючись на останні наукові дослідження.

 

Як виявилось, чоловіки, які переглядають новини з сексуальними ведучими, гірше запам’ятовують, про що йшлося у випуску. Науковці університету Індіани Марія Елізабет Ґрейб та Лейла Самсон з’ясували, що акцентування на сексуальній привабливості жінок-телеведучих відвертає увагу від змісту новин. «Механізм чоловічого сприйняття заснований перш за все на візуальному, а потім уже словесному компоненті», - повідомляють дослідники.

 

У своїй публікації в журналі Communication Research вони розповіли про експеримент, який допоміг підтвердити цю гіпотезу. Науковці створили дві версії короткого випуску новин із однією й тією самою 24-річною ведучою. В першій версії жінка постала у вбранні, яке підкреслювало її сексуальність, та з яскравим макіяжем, у другій – у мішкуватому одязі та не нафарбована.

 

«Ведучу брали середнім планом, аби демонструвати найпривабливіші частини її тіла, включно зі стегнами», - йдеться в статті. Новини, які повідомляла ведуча, були цілком звичайні. Кожен із близько 400 піддослідних чоловіківі жінок переглянув якусь із двох версій, після чого заповнив анкету із запитаннями як про враження від ведучої, так і про зміст п’яти сюжетів випуску новин.  

 

Як виявилось, чоловіки «пригадували набагато більше інформації після перегляду новин із “несексуально” вбраною ведучою». Для жінок тенденція була протилежною, але менш чітко вираженою: дещо краще запам’ятовувалось те, що розповідала «сексуально» вбрана ведуча. При цьому рівень сприйняття змісту новинного випуску ставав однаковим для чоловіків і жінок саме у випадку, коли ведуча була вбрана «несексуально».

 

«Медіаграмотність»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду