Верховна Рада дозволила обробку персональних даних без згоди особи для боротьби з COVID-19

Верховна Рада дозволила обробку персональних даних без згоди особи для боротьби з COVID-19

10:31,
14 Квітня 2020
3391

Верховна Рада дозволила обробку персональних даних без згоди особи для боротьби з COVID-19

10:31,
14 Квітня 2020
3391
Верховна Рада дозволила обробку персональних даних без згоди особи для боротьби з COVID-19
Верховна Рада дозволила обробку персональних даних без згоди особи для боротьби з COVID-19
Автори:
Такі зміни є тимчасовими і діятимуть протягом карантину та ще 30 днів з дня його відміни.

У зв’язку з пандемією коронавірусу 13 квітня було прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», повідомляє портал Верховної Ради.

Законом вносяться зміни та доповнення до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», якими: визначено поняття «самоізоляція», «обсервація», «обсерватор»; встановлено, що підстави та порядок обов’язкової самоізоляції, обсервації та госпіталізації визначаються Кабміном у рішенні про встановлення карантину; передбачено видачу та оплату лікарняних на період перебування осіб в самоізоляції, обсервації, в тимчасових закладах охорони здоров’я; визначено умови виїзду громадян із зони карантину.

Такі зміни є тимчасовими, повідомляється в новині. Зокрема, передбачені законом норми обмежені у часі та будуть діяти на період встановлення карантину (COVID-19) та протягом 30 днів з дня його відміни, зазначається на сайті.

«На цей період також дозволено обробку персональних даних без згоди особи, виключно з метою здійснення протиепідемічних заходів. Це стосується виключно даних про особу, яка захворіла на COVID-19, збір яких передбачено обліковою формою № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, надзвичайну реакцію на щеплення», затвердженою Наказом МОЗ України від 10.01.2006 р. № 1», - йдеться у новині.

Зокрема, йдеться про відомості щодо стану здоров’я, місця госпіталізації, прізвища, ім’я, побатькові хворого, дати його народження, місця проживання, роботи або навчання.

Передбачається, що протягом 30 днів після закінчення карантину такі дані підлягають знеособленню, а у разі неможливості - знищенню.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, що на тлі пандемії коронавірусу вдвічі зросла кількість кібератак на ВООЗ.

Фото: Главком, Facebook-сторінка Верховної Ради

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
АМОН
23:20 / 14.04.2020
Оце Так!!! А коронавірус (в особі Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) - це ще той підлий тип. Цей новий вірус окрім своїх основних клінічних проявів (підвищення температури, втома та сухий кашель, а також у деяких випадках закладеність носа, нежить, біль у горлі, міалгія та діарея, у важких випадках задишка та/або гіпоксемія що розвивається в основному за тиждень, синдрому гострого дихального дистресу який швидко розвивається у важких випадках, септичний шок, а також метаболічний ацидоз, який важко вилікувати, коагулопатія та поліорганна недостатність та ін..) з початком карантинних заходів почав мутувати настільки швидко, що поступово набув таких нових прояввів (в інформаційному просторі) - як планомірне підвищення дежконтролю, слабкість безпеки (персональних даних), задишка прав (та приватності) та закладеність свободи (слова). Відтепер нам схоже залишається лише гадати, які саме патологічні зміни у журналістиці на нас чекатимуть по закінченню карантинних заходів та чи так же легко усі ці крайні запобіжні заходи будуть зняті, зі свободи слова та права на приватність, парламентами та урядами нашої й інших країн!? Питання залишається відкритим і скоріше за все воно несе з собою нові виклики жрналістиці й свободі слова у цілому - оскільки у даному випадку мова вже йде не лише про конкретний вищеозвучений закон.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду