СБУ відкрила вільний доступ до архівів репресивних органів СРСР

СБУ відкрила вільний доступ до архівів репресивних органів СРСР

14:19,
3 Грудня 2015
1783

СБУ відкрила вільний доступ до архівів репресивних органів СРСР

14:19,
3 Грудня 2015
1783
СБУ відкрила вільний доступ до архівів репресивних органів СРСР
СБУ відкрила вільний доступ до архівів репресивних органів СРСР
Автори:
Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, СБУ надає вільний доступ до документів колишнього КДБ СРСР і готується передати архіви цієї організації за 1917-1991 роки Українському інституту національної пам'яті.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Для Служби безпеки України процес декомунізації представляє важливий етап в очищенні СБУ від залишків та спадщини радянської каральної системи», - сказав Василь Грицак на брифінгу в середу, 2 грудня, в Києві.

Він підкреслив, що, виконуючи закон України про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, СБУ продовжує надавати відкритий доступ до інформації з архівів КДБ у Києві та регіональних органах СБУ.

За словами Василя Грицака, у фондах галузевого державного архіву СБУ налічується майже 180 тис. томів, які були створені в радянський період, в архівних підрозділах регіональних органів спецслужби - більше 730 тис. томів архіві радянського періоду.

За його словами, попит на інформацію з архівів СБУ постійно зростає: «Ми практично щодня отримуємо дуже багато звернень, як від громадян України, так від громадських організацій та іноземців». З початку року було реєстровано 1 тис. 377 звернень громадян за інформацією, 173 з яких - від іноземців. Майже 60% звернень стосувалися пошуку або надання інформації про зниклих або репресованих радянською владою родичів.

Він повідомив, що наразі проводиться перевірка наявності та стану документів, а після її завершення документи будуть передані в Інститут національної пам'яті.

Василь Грицак також висловився на підтримку того, щоб інші державні органи і структури сприяти відкриттю архівів, оскільки в нинішніх умовах це буде своєрідним «тестом на зрілість».

MediaSapiens звернувся до СБУ із проханням роз’яснити, як журналісти, співробітники ЗМІ  можуть отримати доступ до документів з архівів КДБ СРСР.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
svobodoff.livejournal.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду