ms.detector.media
MediaSapiens
svobodoff.livejournal.com
03.12.2015 14:19
СБУ відкрила вільний доступ до архівів репресивних органів СРСР
СБУ відкрила вільний доступ до архівів репресивних органів СРСР
Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, СБУ надає вільний доступ до документів колишнього КДБ СРСР і готується передати архіви цієї організації за 1917-1991 роки Українському інституту національної пам'яті.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Для Служби безпеки України процес декомунізації представляє важливий етап в очищенні СБУ від залишків та спадщини радянської каральної системи», - сказав Василь Грицак на брифінгу в середу, 2 грудня, в Києві.

Він підкреслив, що, виконуючи закон України про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, СБУ продовжує надавати відкритий доступ до інформації з архівів КДБ у Києві та регіональних органах СБУ.

За словами Василя Грицака, у фондах галузевого державного архіву СБУ налічується майже 180 тис. томів, які були створені в радянський період, в архівних підрозділах регіональних органів спецслужби - більше 730 тис. томів архіві радянського періоду.

За його словами, попит на інформацію з архівів СБУ постійно зростає: «Ми практично щодня отримуємо дуже багато звернень, як від громадян України, так від громадських організацій та іноземців». З початку року було реєстровано 1 тис. 377 звернень громадян за інформацією, 173 з яких - від іноземців. Майже 60% звернень стосувалися пошуку або надання інформації про зниклих або репресованих радянською владою родичів.

Він повідомив, що наразі проводиться перевірка наявності та стану документів, а після її завершення документи будуть передані в Інститут національної пам'яті.

Василь Грицак також висловився на підтримку того, щоб інші державні органи і структури сприяти відкриттю архівів, оскільки в нинішніх умовах це буде своєрідним «тестом на зрілість».

MediaSapiens звернувся до СБУ із проханням роз’яснити, як журналісти, співробітники ЗМІ  можуть отримати доступ до документів з архівів КДБ СРСР.

ms.detector.media