СБУ роз’яснила, як журналістам отримати доступ до архівів репресивних органів СРСР

СБУ роз’яснила, як журналістам отримати доступ до архівів репресивних органів СРСР

16:09,
15 Грудня 2015
4476

СБУ роз’яснила, як журналістам отримати доступ до архівів репресивних органів СРСР

16:09,
15 Грудня 2015
4476
СБУ роз’яснила, як журналістам отримати доступ до архівів репресивних органів СРСР
СБУ роз’яснила, як журналістам отримати доступ до архівів репресивних органів СРСР
Автори:
Галузевий державний архів Служби безпеки України надав у відповідь на запит MediaSapiens роз’яснення щодо порядку ознайомлення журналістів з архівними документами репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років. Співробітникам ЗМІ треба врахувати, що у період до квітня 2016 року проводиться ревізія носіїв архівної інформації репресивних органів для передачі їх Українському інституту національної пам’яті.

В Галузевому державному архіві СБУ (ГДА СБУ) та архівних підрозділах регіональних управлінь СБУ зберігаються документи стосовно репресованих у 1920-80-х роках органами державної безпеки СРСР-УРСР громадян; про функціонування різних підрозділів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років; про діяльність органів НКВС-НКДБ СРСР-УРСР під час Другої світової війни; розпорядчі та нормативні документи органів ВУНК-КДБ СРСР-УРСР; особові справи співробітників органів державної безпеки СРСР-УРСР та документи стосовно осіб, які співпрацювали з ними; друковані видання ВУНК-КДБ СРСР-УРСР, а також архівні документи про визвольну боротьбу у 1917-1950-х роках різних українських збройних формувань, зокрема ОУН і УПА.

Доступ до архівної інформації репресивних органів здійснюється згідно з законами України «Про звернення громадян», «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», «Про інформацію», «Про Національний архівний фонд та архівні установи» та «Про доступ до публічної інформації».

Журналістам (громадянам України, іноземцям або особам без громадянства) для отримання доступу до архівних документів необхідно надіслати у паперовому чи електронному варіанті відповідне звернення до ГДА СБУ за поштовою адресою 01601, м. Київ, вул. Золотоворітська, 7 або за електронною адресою: arhivsbu@ssu.gov.ua.

«Після опрацювання зазначеного звернення співробітниками ГДА СБУ або архівних підрозділів обласних управлінь СБУ заявнику буде надана відповідна інформація або його буде запрошено для ознайомлення  з необхідними документами до читальних залів ГДА СБУ та архівних підрозділів обласних управлінь СБУ», - йдеться у роз’ясненні ГДА СБУ.

Режим роботи читальних залів Галузевого державного архіву СБУ: понеділок-п’ятниця з 10.00 до 17.00, крім вихідних та святкових днів.

Водночас через наявну соціально-політичну ситуацію в АР Крим та деяких районах Донецької та Луганської областей, ГДА СБУ не має можливості перевірити інформацію, яка зберігається у зазначених регіонах України.

Галузевий державний архів зазначає, що у період з 21 жовтня 2015 року по 20 квітня 2016 року проводиться ревізія носіїв архівної інформації репресивних органів (фонди №№ 1, 2, 3, 13, 22, 71, 72, 73, 84) для організації передачі архівних фондів Галузевому державному архіву Українського інституту національної пам’яті. Така ревізія проводиться на виконання резолюції Прем’єр-міністра України № 20974/1/1-15 від 02.06.2015. З квітня 2016 року доступ до вказаних фондів ГДА СБУ буде відновлений.

Згідно зі ст. 7 розділу V Закону «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» архівні матеріали органів державної безпеки СРСР-УРСР 1917-1991 років протягом двох років мають бути передані розпорядниками таких документів до Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті.

На уточнююче запитання MediaSapiens, чи не є ревізія перешкодою в отриманні доступу до архівних матеріалів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, ГДА СБУ повідомив, що журналісти можуть звертатися до архіву згідно встановленого порядку, але необхідно конкретизувати запитувану інформацію.

«Для отримання доступу до документів, які зберігаються в ГДА СБУ, просимо конкретизувати, які саме матеріали необхідні для ознайомлення виданню (прізвище, ім’я, по-батькові репресованої особи чи співробітників органів державної безпеки СРСР-УРСР або зазначити конкретну тему дослідження та її хронологічні межі). Після опрацювання звернення співробітниками ГДА СБУ або архівних підрозділів обласних управлінь СБУ, виданню буде надана відповідна інформація, або буде запрошено для ознайомлення з необхідними документами до читальних залів ГДА СБУ та архівних підрозділів обласних управлінь СБУ», - йдеться у відповіді т.в.о. начальника архіву Л. Коваленко.

Нагадаємо, 2 грудня Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що СБУ надає вільний доступ до документів колишнього КДБ СРСР і готується передати архіви цієї організації за 1917-1991 роки Українському інституту національної пам'яті.

Він повідомив, що у фондах галузевого державного архіву СБУ налічується майже 180 тис. томів, які були створені в радянський період, в архівних підрозділах регіональних органів спецслужби - більше 730 тис. томів архівів радянського періоду.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Центр досліджень визвольного руху
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду